ZLATNA LOPTA (2): AKO JE PELE PRVA VIOLINA, ON JE CEO ORKESTAR! Alfredo di Stefano predvodio Real do pet uzastopnih titula u Kupu šampiona

Zoran ĆOROVIĆ

18. 01. 2023. u 20:43

KADA gledate na crno-belim snimcima sa kojom elegancijom je igrao, primao lopte, prodirao i davao golove, prvo što se uoči je neodoljiva sličnost sa Zinedinom Zidanom.

ЗЛАТНА ЛОПТА (2): АКО ЈЕ ПЕЛЕ ПРВА ВИОЛИНА,  ОН ЈЕ ЦЕО ОРКЕСТАР! Алфредо ди Стефано предводио Реал до пет узастопних титула у Купу шампиона

Foto: Profimedia

Svakako, dvostruki osvajač "Zlatne lopte" (1957. i 1959) Alfredo di Stefano je u svoje vreme bio unikatan, pravo čudo od igrača. Nosio je devetku na leđima, po vokaciji je bio napadač, ali ga je bilo na svakom delu terena, pa su ga smatrali i pretečom totalnog fudbala.

Foto: Profimedia

Euzebio je za njega rekao da na svetu nije bilo kompletnijeg igrača, čuveni trener Elenio Erera bio je još konkretniji:

- Pele je bio prva violina, Di Stefano kompletan orkestar.

Svedok tog vremena, poznati urugvajski pisac i fudbalofil Eduardo Galeano, ipak je u nekoliko rečenica najlepše opisao o kakvom se genijalnom igraču radi:

- Alfredo di Stefano, argentinska zvezda sa španskim državljanstvom, imao je običaj da često daje golove. Nebranjeni deo mreže bio je za njega neoprostiv zločin, za koji je smesta sledila kazna. Nikada nije mirovao. Kretao se uzdignute glave i imao pregled čitavog terena, koji je u galopu prelazio unakrst i kretao u napad čim bi mu se ukazao i najmanji prolaz. Uvek je bio tu, na početku, u sredini i na kraju svake akcije koja bi se završila golom. A golove je davao kako god bi mu se svidelo. Na izlazu sa stadiona, ljudi su ga iznosili na ramenima.

Foto: Profimedia

Ovaj fudbalski velikan imao je teško detinjstvo. Kao najstarije dete u porodici farmera već sa 14 je počeo da radi, a uporedo je igrao fudbal pored jednog brodogradilišta u Buenos Ajresu. Brzo su ga primetili iz River Plate u kojoj je igrao od sedamnaeste, pa je nakratko pozajmljen Hurakanu. U 21. godini debitovao je za "gaučose" u Kupu Amerike, koji su Argentinci lagano osvojili. Pomalo neverovatno, ovo je bio i najveći uspeh Di Stefana na reprezentativnom nivou.

Zvog štrajka fudbalera u Argentini, Di Stefano 1949, sa 23 godine, prelazi u Milionarios iz Bogote, sa kojim je osvojio četiri uzastopne titule prvaka Kolumbije i proslavlja se kao najbolji strelac kluba svih vremena (102 utakmice, 90 pogodaka).

Tada mu se dešava spektakularan obrt u karijeri - 6. marta 1952. Real je povodom 50. rođendana pozvao u goste Milionaris. "Milioneri" su pobedili 4:2, a Di Stefano je dao dva gola i odmah postao opsesija Santjaga Bernabeua, predsednika Reala, da ga dovede. Međutim, to isto je htela i Barselona, pošto je uveliko pregovarala sa River Platom, koja je zadržala prava na Di Stefana.

Usledila je ogromna afera. Morala je da presuđuje španska federacija, koja je donela kompromisnu odluku da Alfredo dve godine igra za Real, pa dve za Barselonu. Međutim, Katalonci nisu hteli da je prihvate. Di Stefano se za šest meseci, koliko je trajao skandal, ugojio pet kilograma i debitovao je za Real, 23. septembra 1953, protiv Nansija.

Ostalo je istorija, ispisana zlatnim slovima - Real je sa njim osvojio osam od deset narednih šampionata Španije, pet uzastopnih Kupova šampiona Evrope (1956-1960), četiri puta bio je najbolji strelac lige. Navijači su mu nadenuli nadimak "Saeta rubia" (plava strela). U svih pet finala KEŠ bio je strelac, a na poslednjem 1960, na krcatom "Hempden parku" Real je deklasirao Ajntraht sa 7:3, uz četiri "komada" Di Stefana. Za "kraljeve" je od 1953. do 1964. odigrao 396 utakmica, na kojima je postigao 307 pogodaka. Posle toga je odigrao dve sezone za Espanjol, u kome je završio igračku karijeru. Preminuo je 7. jula 2014. u Madridu.

JEDNU "ZLATNU LOPTU" MU ZABRANILI

ALFREDO di Stefano je osvajao "Zlatnu loptu" 1957. i 1959. kao najbolji igrač Evrope. Sigurno bi dobio i treću 1958. godine, ali su tadašnje propozicije zabranjivale ponavljanje titule. Redakcija "Frans fudbala" dala mu je 1989. Super Zlatnu loptu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna