RAT JESTE, ALI POČINJE LIGA UKRAJINE: Vojska na stadionima, spremna skloništa za fudbalere... Ovako će se odvijati prvenstvo

Novosti online

22. 08. 2022. u 16:41

PREMIJER liga Ukrajine je najviše fudbalsko takmičenje u toj zemlji, početak nove sezone zakazan je za utorak 23. avgust. Međutim, mnoge su nedoumice u vezi sa tim prvenstvom.

РАТ ЈЕСТЕ, АЛИ ПОЧИЊЕ ЛИГА УКРАЈИНЕ: Војска на стадионима, спремна склоништа за фудбалере... Овако ће се одвијати првенство

FOTO: Tanjug/AP

U decembru 2021. Šahtjor Donjeck je ponosno sedeo na vrhu ukrajinske lige, sa dva boda ispred velikog rivala Dinama iz Kijeva. Zatim je usledila tromesečna pauza zbog hladnog vremena, a šampionat je trebalo da se nastavi u martu ove godine.

Međutim, neposredno pre toga je počela specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini i fudbal više nije bio na listi prioriteta u toj zemlji.


Vlasti su u aprilu donele neizbežnu odluku da se otkaže ostatak sezone 2021/2022 i mnogi su verovali da će proći mnogo vremena pre nego što se bilo kakve utakmice ponovo odigraju na ukrajinskom tlu.

Neverovatno, ipak, za šest meseci od početka rata, zemlja se sprema da ponovo pokrene domaća fudbalska takmičenja, 23. avgusta, uprkos očiglednim opasnostima i stalnim strahovima koje ovaj sukob nosi sa sobom. Naravno, ukoliko dođe do pogoršanja trenutne bezbednosne situacije, onda bi se moralo ponovo razmisliti o prekidu sezone, ali kako stvari stoje, sezona 2022/2023 će početi sutra.

Predsednik Vladimir Zelenski je odabrao da to simbolično bude 23. avgust, jer je to "Dan državne zastave Ukrajine".

- Ponovno pokretanje fudbala je veliki korak za zemlju. To je znak svetu da Ukrajina može i da će pobediti u ovom ratu. To je takođe znak društvu da smo uvereni u to - nedavno je izjavio Andrij Pavelko, predsednik Fudbalskog saveza Ukrajine.

Kako će se odvijati ova liga u ratnom stanju?


Od početka vojne operacije mnogi timovi su se preselili u gradove kao što je Lavov, koji je daleko na zapadu ove ogromne zemlje. On se smatra bezbednijim od drugih regiona koji su bili teže zahvaćeni ratom.

Dinamo Kijev je, međutim, među onima koji planiraju da igraju u glavnom gradu, ili u nekim slučajevima drugih timova, u okolini. Mesta kao što su Užgorod, Ternopolj i Rivne takođe se pripremaju za održavanje utakmica.

Stadion u Kijevu Foto EPA

 

Sa Ministarstvom odbrane se nastavljaju razgovori o tome kako najbolje održavati utakmice tokom cele sezone. Za sada gledaoci neće moći da prisustvuju, a odobreni stadioni biće opremljeni sirenama za vazdušni napad i skloništima od bombardovanja. Postojaće format od 16 timova, sa 10 ekipa koje nameravaju da igraju domaće utakmice u oblasti Kijeva, a ostatak dalje na zapadu. Na svakoj utakmici biće značajno vojno prisustvo. Održivost nastavka igre nakon bilo kakvih prekida sirena za vazdušni napad je među pitanjima koja treba rešiti i možda će se na licu mesta odlučivati, na osnovu stepena pretnje.


Postojale su i ranije informacije da će se liga igrati preko granice u Poljskoj, ili možda u nekoj drugoj susednoj zemlji, ali se čini da se od toga odustalo, barem za sada. Među onima koji su se žestoko protivili toj ideji o selidbi bio je Krivbas Krivij Rih, žestoko patriotski nastrojen klub, iz rodnog grada Vladimira Zelenskog.
 


Ko neće igrati?
 

Dok je većina klubova preživela, iako u mnogim slučajevima igraju u gradu daleko od kuće, nažalost dva su previše pogođena i neće se takmičiti ove sezone.


Desna Černihiv je bila sedma na tabeli pre prekida sezone. Pošto se grad nalazi na severu zemlje, prilično blizu granice sa Belorusijom, Černihiv je veoma brzo sa svih strana bio okružen neprijateljskim trupama.

Grad je, prosto, "odsečen" od ostatka zemlje. Domaći teren Desne - ranije poznat kao stadion Jurij Gagarin i nazvan po čuvenom ruskom kosmonautu - je teško oštećen.

Rusi su se nakon završene akcije u ovom gradu povukli iz njega, ali infrastrukturi je potrebna velika obnova.

 

Foto AP - Marijupolj

 


Mariupolj je ostavljen u ruševinama nakon skoro tri meseca žestokih borbi između ukrajinske i ruske vojske, i sada je pod kontrolom Rusije, pa ni tamošnji klub neće učestvovati u Fudbalskom prvenstvu Ukrajine.

BONUS VIDEO: Rusi navijaju - Kosovo je srce Srbije
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024