ZA NJIMA LETE EVRI: Posle špiceva, u prvi plan letnjeg prelaznog roka iskočili su - oni!

Đ.S.

18. 07. 2022. u 22:50

DOBRA odbrana - mirna glava! Tom krilaticom izgleda da se vode evropski fudbalski klubovi u dosadašnjem toku prelaznog roka.

ЗА ЊИМА ЛЕТЕ ЕВРИ: После шпицева, у први план летњег прелазног рока искочили су - они!

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Iako je početak letnje pijace protekao u znaku napadača i ofanzivaca, naročito kada su nove klubove pronašli Darvin Nunjez i Erling Haland, brzo se fokus prebacio štopere i bekove, a sve je na viši nivo podigao prelazak Matijasa de Lihta iz Juventusa u Bajern Minhen, u transferu vrednom 70 miliona evra, koji bi uz ispunjenje bonusa mogao da naraste za još deset miliona.

Mladi Holanđanin je po sličnom receptu pre tri leta prešao iz Ajaksa u redove "stare dame", mada teško može da se kaže da je ispunio očekivanja i uložen novac. Ipak, zbog godina (22), kao i načina igre i dalje drži cenu. Čelsi je merkao De Lihta, ali čim se Bajern uključio u priču, nekadašnji saigrač Dušana Tadića je rekao da želi samo u Nemačku i želja mu se na kraju ispunila.

Dan ranije, Mančester junajted je potvrdio transfer Lisandra Martineza iz Ajaksa kojeg je platio 57 miliona evra, mada je i u Argentinčev ugovor ubačena klauzula na još deset miliona ukoliko ostvari stavke neophodne za bonuse.

Da milioni lete na dovođenje defanzivaca pokazao je i Čelsi, koji je ulovio "kapitalca" u vidu Kalidu Kulibalija, kojeg je Napoliju platio 38 miliona evra. Pokušaće "plavci" da ugrabe i Presnela Kimpembea iz PSŽ i tako još ojačaju defanzivu, spominju se cifre između 35 i 50 miliona, tako da bi londonski klub na dva štopera mogao da potroši i blizu 90 miliona.

Engleski klubovi su ovog leta kao i na svim poljima i prednjačili u dovođenju defanzivaca, pa je tako Njukasl za 37 miliona "ukrao" Svena Botmana iz Lila, iako se Milan interesovao za igrača.

U top deset najplaćenijih defanzivaca u ovom prelaznom roku, nalazi se samo jedan bek - Nuno Mendeš koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u PSŽ, da bi ovog leta Francuzi i otkupili mladog asa i za to zadovoljstvo Sportingu platili 38 miliona.

TOP 10 (2022/2023) 

M. De Liht (Juventus - Bajern) 70

L. Martinez (Ajaks - M. junajted) 57
N. Mendeš (Sporting - PSŽ) 38
K. Kulibali (Napoli - Čelsi) 38
S. Botman (Lil - Njukasl) 37
N. Aguerd (Ren - Vest Hem) 35
D. Karlos (Sevilja - A. Vila) 31
N. Kolins (Barnli - Vulvs) 24
N. Šloterbek (Frajb. - Borus. D.) 20
M. Demiral (Juve. - Atalanta) 20

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BAJERNU SE NEĆE ISPUNITI ŽELJA O POVRATKU MLADOG TRENERA: Nagelsman sa Nemcima do 2026.