VELIKO POJAČANJE PARTIZANA ZA NOVOSTI: Dijabate poslao poruku "grobarima" - "Brate, sad idemo po titulu"

G. ČVOROVIĆ

14. 07. 2022. u 10:00

A SAD na titulu! To je osnovna poruka Fusenija Dijabatea, novog fudbalera Partizana, poreklom iz Malija, koji jedva čeka da istrči na teren i ostavi upečatljiv trag u crno-belom dresu.

ВЕЛИКО ПОЈАЧАЊЕ ПАРТИЗАНА ЗА НОВОСТИ: Дијабате послао поруку гробарима - Брате, сад идемо по титулу

FOTO: FK Partizan


Razgovorljiv, pričljiv i duhovit bio je Dijabate u intervjuu za "Novosti", na svom maternjem, francuskom jeziku. Ni nalik na "stidljivka" kako je to izgledalo po njegovom dolasku. Jezička barijera, očigledno, čini svoje. Tako je, vispreno i koncizno, i objasnio svoju ulogu u novom timu, onako kako je on vidi, ambicije i želje s klubom.

- Partizan je veliki klub. Infrastruktura je na vrhunskom nivou. Tim je sjajan, odnos profesionalan, svi vredno rade. Podržavaju me na svakom koraku. Sve čine da mislim samo na fudbal! Tek sam nedelju dana ovde, ali uspeo sam da se uverim da je sve na visokom nivou - ističe Dijabate.

Jeste li spremni da istrčite na teren? 

- Nadam se da ću već sutra biti na klupi, mada mi nedostaje još malo fizičke spreme, iako su u klubu zadovoljni onim što su videli. Ja, međutim, znam da mogu još bolje. Potrebno mi je još samo malo vremena. Verujem da ću uskoro biti i među prvih jedanaest.

Šta će biti vaš najveći doprinos timu?

- Tehnika, ali bih na prvo mesto stavio brzinu.

Gde se bolje snalazite, na levoj ili na desnoj strani?

- Na obe! Igrao sam na obe strane i dobro se osećam i na levom i na desnom krilu. Sve zavisi od taktike i zamisli trenera.

Jeste li se navikli na Beograd, dopada li vam se grad?

- Na prvi pogled, veoma mi se sviđa. Još nisam imao vremena da ga detaljno obiđem. Zasad sam maksimalno posvećen fudbalu. Imam utisak da je grad veoma prijatan, a ljudi gostoljubivi. Primetio sam i da ima dosta Francuza! Uopšte, svakodnevica je dosta slična onoj u Francuskoj. Srbija je lepa zemlja, veoma prijatna za život. Zasad je sve na svom mestu. Videćemo kako će biti na zimu! Pričali su mi da je veoma hladno. Ali, navikao sam se, slično je i u Francuskoj. Ne smeta mi.

Kako ste primljeni?

- Zaista, veoma lepo. Iskreno, imao sam pomalo predrasuda pre dolaska, jer nikada pre nisam bio na Balkanu. U filmovima može da se čuje svašta, da možda ima i rasizma, ili nečeg sličnog. Nije me bilo strah, ali nisam znao šta me čeka. Sada sam se lično uverio da je sve u najboljem redu. Sjajno su me primili, učinili da se osećam opušteno. I vreme je divno!

Fuseni Dijabate po dolaskuu Partizan / FOTO: Milos Vukadinovic

Kako provodite vreme u Beogradu?

- Ili sam na treninzima, ili obavljam preglede, ili sam u hotelu. Ostali igrači, poput Kvinsija, pokazuju mi malo grad. Otkrio mi je neke restorane, tržne centre... Imam sreću da se saigrači lepo odnose prema meni.

Da li vam jezička barijera predstavlja problem?

- Ne toliko! Nisam očekivao da svi govore engleski. Snalaze se, neki ga, čak, govore i bolje od mene. Igrao sam u Engleskoj, dobro razumem engleski, malo ga lošije govorim.

Ali, jezičke barijere nema. Jedini sam Francuz u timu, ali s trenerom govorim engleski i dobro se razumemo.

U kojoj meri je jezik bitan u savremenom fudbalu, ili je dovoljan samo "fudbalski jezik" da biste se razumeli?

- Sve počinje na terenu, pokrete i poziciju lako razumemo, ali van terena, kada se radi o taktici i poboljšanju određenih elemenata, neophodno je da shvatimo zamisli. Jezik je tu veoma bitan.

Imate li nameru da naučite srpski?

- Ako mi predlože, svakako! Otvoren sam za sve. Već sam naučio nekoliko reči. Na primer, "ajde" ili "brate". Svi oko mene stalno govore "brate"!

Jeste li postavili neki cilj sebi, da postignete određeni broj golova ili odlučujućih paseva, na primer?

- Nemam ličnih ciljeva. Svi su podređeni kolektivu. A to je da osvojimo ono što nismo uspeli prethodnih godina. Titulu! I da odemo što dalje u Evropi. I to možemo da uradimo. Klub je odlično organizovan, imamo potencijal. Samo treba da uradimo ono što se od nas očekuje.


STIŽU MAMA I TRI BRATA

DA li ste u međuvremenu razgovarali s majkom koja vas je savetovala da dođete u Beograd?
- Svakoga dana se čujemo telefonom! Jedva čeka da dođe iz Pariza. Očekujem je za nedelju ili dve. Doći će sa moja tri brata. Najmlađi će ići u školu u Beogradu. Dvojica starijih od njega, takođe igraju fudbal, ali ne na ovom nivou. I oni će biti s nama. Radujem se njihovom dolasku.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)