SRBIJA U SVETSKOM VRHU: Hrvatska ipak ispred, evo koje zemlje izvoze najviše fudbalera

Novosti online

18. 05. 2022. u 20:39

MEĐUNARODNI centar za sportske studije (CEIS) uradio je jedno zanimljivo istraživanje na temu broja fudbalera koje zemlje sveta daju u inostranstvo. Analiza je urađena na bazi 135 najjačih liga, a iako i dalje u vrhu Srbija je zabeležila najveći trend pada, od čak 15 odsto u odnosu na poslednje istraživanje iz 2017. Sada pet godina kasnije pretekli su nas Englezi, Nemci, Španci, Kolumbijci pa i Hrvati

СРБИЈА У СВЕТСКОМ ВРХУ: Хрватска ипак испред, ево које земље извозе највише фудбалера

FOTO: AP

Naime, pre pet godina imali smo 69 fudbalera više u pečalbi, u Evropi su samo Francuzi bili ispred nas. Srbija danas izvozi 379 fudbalera, a na prvom mestu je ubedljivo Brazil sa 1219 fudbalera u inostranstvu.

Ispred Naše zemlje nalazi se Engleska sa 525, što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo, jer je jedna od karakteristika za "kolevku fudbala" bila da njeni igrači ostaju na ostrvu. 

Nemačka takođe beleži rast, koji je objašnjen time da je sve više igrača sa turskim korenima, koji su odrasli u Nemačkoj pa je njihova postojbina primamljiva za povratak. 

Posle Nemaca sa 441. igračem sledi rastuće kolumbijsko tržište, koje daje 425 igrača u inostranstvo. Španija sa 409 i Hrvatska sa 400 fudbalera završavaju listu zemalja ispred Srbije. 

Ako bi se posmatrao broj fudbalera koji nastupaju u inostranstvu po broju stanovnika zemlje, Hrvatska bi sa 3.8 miliona stanovnika bila na prvom mestu na svetu.

BONUS VIDEO:  Superliga Srbije u vrhu najgrubljih liga na svetu, kako stoje ostali?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)