SMETNJE NA VAR VEZAMA: Pred ključne bitke Superlige sve češći tehnički problemi

N. Iljukić

08. 04. 2022. u 22:11

NAJAVLjENA odavno u svetskom fudbalu kao moderna i neophodna asistencija sudijama, uvedena prošlog leta i u Superligu Srbije, VAR tehnologija je u najdelikatnijem delu sezone postala sredstvo za bacanje prašine u oči ili dizanje dimnih zavesa.

СМЕТЊЕ НА ВАР ВЕЗАМА: Пред кључне битке Суперлиге све чешћи технички проблеми

FOTO: FSS

U finišu uvodnog dela sezone, neposredno pred početak plej-ofa i plej-auta, kada je trka za titulu prvaka države neizvesnija nego prethodnih godina, svedoci smo neočekivanih tehničkih problema u radu dugo najavljivane, skupe, ali u jednom delu fudbalske javnosti i osporavene tehnologije. "Novosti" su juče pošle tragom sve češćih i sve glasnijih prigovora zbog kvara na vezama koji je, pogotovo na mečevima Partizana i Crvene zvezde, uočljiviji nego na utakmicama niže rangiranih timova.


Kako saznajemo, najveći problem tokom ove sezone pojavio se na tri utakmice Superlige. Na mečevima Radnički Kragujevac - Proleter, Crvena zvezda - Čukarički i Partizan - TSC, VAR tehnoligija je zakazala na 20 ili više minuta. I skoro po pravilu nije bio problem TV signal, već audio-komunikacija između sudija na terenu i VAR sudija u nekoj od četiri sobe koje se nalaze u sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.


Kako "Novosti" saznaju, u pitanju je tehnički kvar na jednom od najbitnijih delova, koji upravo omogućava neometanu audio-komunikaciju, a maler VAR sudija je što su se pokvarila ukupno dva ovakva uređaja, a dodatno je sve bilo upadljivije, jer audio-komunikacija nije radila na mečevima beogradskih večitih rivala. Kvar bi uskoro trebalo da se otkloni i tehnički problemi ove vrste ne bi trebalo da se ponavljaju, pogotovo u plej-ofu.


Veći deo fudbalske javnosti, kao i znatno veći broj klubova Superlige je vrlo pozitivno prihvatio VAR tehnologiju kod nas. Povremeni cinični i maliciozni ispadi, poput onog koji je imao nekadašnji trener Zvezde Miodrag Božović, kada je sasvim "slučajno", baš dan pred poslednji večiti derbi pričao o "VAR-u i prevarama", je samo dodatno dolio ulje na ionako raspaljenu navijačku ostrašćenost u Srbiji.


Na nekoliko vrlo konkretnih pitanja o svim problemima, odgovorio je i direktor Superlige Srbije Aleksandar Pivić:


- Kao neko ko je odgovoran za funkcionisanje takmičenja, odgovoriću na vaša pitanja, radi preciznijeg informisanja javnosti - rekao je Pivić. - Napominjem da je VAR tehologija uvedena od ove sezone i potpuno je normalno da se, kao i kod svake nove stvari povremeno dešavaju problemi. U odnosu na ukupan broj utakmica ti problemi su zanemarljivi, bilo ih je i u prvom delu sezone ali razumem i da je pritisak veći kako se bliži kraj sezone. Slični problemi se dešavaju i na takmičenjima pod okriljem UEFA i FIFA, čak i u većem obimu nego kod nas. Javnost mora da zna da postoje jasne procedure definisane IFAB/FIFA VAR protokolom, samim tim i šta se dešava u situacijama kada VAR ne funkcioniše, ili dođe do prekida komunikacije tokom utakmice i jedna stvar je sigurna, utakmica mora da se igra - kaže Pivić. - Tehnički problemi će se dešavati uvek, nadam se minimalno, svi moraju biti svesni toga i pozivam sve aktere takmičenja da imaju razumevanja i pomognu, a ne da svojim ponašanjem dodatno otežaju takve situacije.
Tokom sezone koja ulazi u završnicu je u nekoliko slučajeva tema bila i antidoping kontrola.


- Fudbalski savez Srbije je na sednici IO u decembru prošle godine usvojio čitav set dokumenata koji se odnose na antidoping delovanje i svi dokumenti su dostupni na sajtu FSS. Usvojeni su Program antidoping delovanja FSS, Pravilnik o disciplinskim merama antidoping pravila, Pravilnik o zaštiti lica koje pruža informacije u vezi sa dopingom i Odluka o imenovanju lica odgovornog za nadzor nad sprovođenjem mera za sprečavanje dopinga. Time su određeni jasni postupci vezani za probleme sa dopingom.


Zakon o sprečavanju dopinga u sportu kaže, Antidoping agencija Republike Srbije uređuje, određuje, organizuje i sprovodi doping kontrolu na sportskim takmičenjima, pa tako i u fudbalu. Doping kontrola nije obavezna na mečevima Linglong Superlige Srbije i predstavnici Agencije tokom sezone dolaze u skladu sa procedurom nenajavljeni na određene utakmice i vrše kontrolu a često se dešava da su prisutni upravo na večitom derbiju. Doping kontrola se vrši uvek nakon utakmice, a pre početka utakmice se obavezno najavi i izaberu se igrači koji će biti podvrgnuti testiranju kao i eventualne zamene za slučaj povrede izabranog igrača tokom utakmice - kaže Pivić.


Na dodatno pitanje, da li doping kontroli mogu da budu podvrgnuti i treneri, Pivić je jasan:


- U skladu sa zakonom, doping kontroli podležu samo sportisti. 

Aleksandar Pivić / Foto: N. Skenderija

PITANjA NA POGREŠNU ADRESU


IZ Crvene zvezde su pre dva dana otišla pitanja uvezi sa VAR tehnologijom koja su upućena zameniku predsednika, generalnom sekretaru i selektoru Srbije.
- Čelnici Saveza nisu prava adresa za pitanja o radu VAR sistema ili nekog drugog segmenta takmičenja, već su to Sudijska komisija FSS i Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije, koja vodi takmičenje - podseća Pivić.


TRENERI DA BUDU PRIMER


SVE češće su treneri Superlige u "krupnim kadrovima" tokom TV prenosa u kojima njihovi gestovi ne služe za primer.
- Treneri su i pedagozi i svojim ponašanjem treba da daju primer ostalim akterima utakmice i samoj javnosti. Sigurno je svaka vrsta nedoličnog ponašanja nedopustiva i treba biti najstrože sankcionisana - kaže Aleksandar Pivić.


PROCENAT


DO sada su u Superligi Srbije odigrane 172 utakmice i samo na šest od početka sezone je bilo manjih ili većih problema u radu VAR tehnologije. Dakle, na manje od pet odsto utakmica.

Foto: FK Partizan

PENAL PROTIV LOZNICE "IZ AVIONA"


KOLIKO tenzija može da podigne izostanak VAR tehnologije videli smo ovog proleća posle utakmice Crvena zvezda - Čukarički i Partizan - TSC. Tada je kvar remetio kontrolu na osnovu snimka, dok u Kupu Srbije nema tehnologije što je doprinelo da na četvrtfinalnom meču Partizan - Loznica bude mnogo bure. Razlog je penal koji se video "iz aviona" nad Rikardom, a sudija Minaković je tom prilikom pokazao na korner i izazvao žestoke reakcije klupe crno-belih. A ne samo da je bio penal, nego je i defanzivac gostiju trebalo da dobije crveni karton.


Doping kontrola pre meča kao iznenađenje


JEDNA od tema koja se povremeno koristi kao "oruđe" za konfrontiranje večitih posle najveće svetkovine srpskog fudbala je doping kontrola. Tako je posle 166. večitog derbija strateg crno-belih Aleksandar Stanojević izrazio čuđenje što po završetku derbija nije obavljen doping test, već je to učinjeno u danima koji su prethodili utakmici na stadionu "Rajko Mitić".
- Mislim da se to dogodilo prvi put u istoriji derbija. Rađena je kontrola pre utakmice, a ne posle - podvukao je tada Stanojević.


Kako saznajemo, promena procedure, po kojoj se doping test radi uoči, a ne posle meča, u ovoj sezoni ima rezon u činjenici da je faktor iznenađenja taj koji bi trebalo da spreči bilo kakve pokušaje korišćenja nedozvoljenih sredstava. Imajući u vidu da je prethodnih godina doping kontrola rađena na više od 90 odsto odigranih derbija i da niko nikada nije bio pozitivan, motiv za promenu je pokušaj da se vidi da li se to čini u danima uoči utakmice imajući u vidu da svaki organizam različito reaguje na određene nedozvoljene supstance. Uz to Antidoping agencija je u skladu sa regulativama u obavezi da 60 odsto doping testiranja odradi pre sportskih događaja.

Bonus video: Neobična soba na Mundijalskom stadionu u Kataru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)