OD ČUPANJA KOSE DO SLAVLJA: Crvena zvezda direktno u osmini finala posle drame s Bragom!

Novosti online

09. 12. 2021. u 22:55 >> 21:52

CRVENA zvezda je ostvarila cilj: osvojila je prvo mesto u grupi Lige Evrope, a odigravši sa Bragom u Portugaliji 1:1 direktno se plasirala u osminu finala ovog takmičenja, odnosno preskočila je prvu nokaut rundu u kojoj se ukrštaju timovi iz drugog po snazi evro-nadmetanja sa trećeplasiranima iz Lige šampiona. Do toga je došla i svojom borbenošću, ali i povoljnog rezultata na meču Ludogorec - Midtjiland (0:0).

ОД ЧУПАЊА КОСЕ ДО СЛАВЉА: Црвена звезда директно у осмини финала после драме с Брагом!

Tanjug/AP

Crveno-beli su u Portugaliju stigli sa željom da ostanu na čelnoj poziciji, a svesni težine tog zadatka zbog brojnih kvaliteta rivala, opredelili su se, željom svog trenera Dejana Stankovića, za oprezniji pristup.

Međutim, početne planove pokvario je jedan peh, Njegoš Petrović se povredio na zagrevanju i u početnoj postavi ga je zamenio Slavoljub Srnić, a onda se na to nadovezala snažna inicijativa domaćina, koji je u prvih deset minuta ozbiljno pretio golmanu Borjanu.

Zvezda se potom oslobodila pritiska, dve dobre prilike imali su Katai i Kanga u 13. minutu, a tri minuta kasnije i Eraković, istina iz ofsajd pozicije, pa se činilo da će ipak sve biti kako priželjkuju crveno-beli i njihove brojne pristalice koje su stigle na portugalsko tle.

Tanjug/AP

Ali, jedno su bile želje, a drugo dešavanja na terenu čuvenog "kamenoloma", na kome je ekipa trenera Karvalhala ponovo preuzela inicijativu, što se ogledalo i sa 12 šuteva do kraja poluvremena, naspram pet gostujućih.

A samo što je počeo drugi deo igre, desio se novi peh za crveno-bele. Marko Gobeljić je visoko podigao ruku u skok-duelu prilikom kornera Brage, lopta ga je baš u ruku pogodila i penal je bio neminovan. Galeno je matirao kapitena Zvezde sa bele tačke, pa su tog časa snovi crveno-belih počeli da se ruše, ali ih je održavao u životu i 0:0 na meču Ludogorec - Midtjiland (koji je značio da i poraz šalje srpskog prvaka u nokaut fazu Lige Evrope), ali i Dejan Stanković izmenama.

Otežavajuća okolnost za priželjkivani pogodak kojim bi se stvari značajno izmenile na terenu bila je jaka kiša koja je počela sve snažnije da pada u Bragi, ali ona nije uticala na nesportski potez Dioga Leitea u 66. minutu. Defanzivac domaćih je u skok-duelu rukom udario po licu Pankova, skrivio jedanaesterac, a Aleksandar Katai hladnokrvno doneo 1:1.

Aleksandar Katai postiže gol iz penala na meču Braga - Crvena zvezda / Tanjug/AP

U nastavku meča je lepota fudbalske veštine ustuknula pred borbenošću rivala, jer su zbog važnosti ishoda i jedni i drugi davali sve od sebe da pre svega ne pogreše, ali i da rival ne uspe u svojim namerama. Zato kolosalnih šansi dugo nije bilo, jeste ponekog trenutka panike ali i bravure Borjana u 93. minutu, pa se uz rezultat 1:1 sve okončalo kako su se crveno-beli priželjkivali.

Srećom po njih, Midtjiland nije pobedio u Bugarskoj, Ludogorec je odoleo (0:0), pa je Zvezda kao prva prošla direktno u osminu finala, Braga mora u šesnaestinu finala, a Midtjiland se seli u Ligu konferencija.

Konačna tabela grupe:

1. Crvena zvezda 6 3 2 16:4 11 bodova

2. Braga 6 3 1 2 12:9 10
3. Midtjiland 6 2 3 1 7:7 9
4. Ludogorec 6 0 2 4 3:8 2
KRAJ! Braga - Crvena zvezda 1:1

95' - Poslednji trenuci, Braga napada...

94' - Još minut će se igrati, Ben je fauliran na sredini terena.

93 '- Kakva šansa za Bragu, šta je odbranio Milan Borjan! Sjajan udarac glavom domaćih, "žabica" je krenula ka mreži Zvezde, ali je kapiten gostiju uspeo da odbrani. Korner za Bragu.

92' - Četiri minuta do kraja ovog meča, a četiri minuta sudijske nadoknade vremena na meču Ludogorec - Midtjilend. Tamošnjih 0:0 Zvezdu drži na prvom mestu, uz ovih 1:1 u Portugaliji.

91' - Igraće se još pet minuta sudijske nadoknade. Kakva drama...

90' - Opsada Zvezdinog gola je u toku. Sa desetoricom se brani srpski šampion. I dalje je 0:0 u Razgradu, što odgovara Zvezdi.

87' - Veliki pritisak domaćih. Zvezda više ne prelazi na protivničku polovinu.

83' - Braga je potpuno preuzela inicijativu, em želi da preuzme prvu poziciju, em ako Midtjiland pobedi u Bugarskoj (Ludogorec se drži, 0:0 je i dalje), Braga će ispasti. A ako Midtjiland pobedi, a ovde ostane nerešeno, onda bi Zvezda bila druga. Ali, dosta na temu "šta bi bilo kad bi bilo". Uskoro će sve biti poznato. Dramatična završnica je u toku.

FOTO: AP/Tanjug

81' - Nije bilo opasnosti po gol Zvezde posle ovog prekršaja, jer je centaršut domaćih završio u naručju Borjana.

80' - Dragović je dobio žuti karton jer je povlačio s leđa Vitinju. Drugi Zvezdin igrač s javnom opomenom.

77' - Nove izmene u Zvezdi. Posle Pavkova, Gajića i Bena koji su ušli u 62. minutu, Dejan Stanković na teren šalje Krstičića i Degeneka, a izašli su Pankov i Katai.

75' - Diogo Leite je opet u centru pažnje, sada ne zbog dosuđenog prekršaja (izbegao je drugi žuti karton kada je napravio penal) već zato što je telom gurnuo Bena i sprečio ga da ugrozi gol Brage, a sudija se nije oglasio.

72' -  Podsetimo, prvo mesto vodi direktno u osminu finala Lige Evrope, drugo u šesnaestinu finala (i odmah dvomeč sa trećeplasiranim timom iz Lige šampiona, što nije nimalo naivno imajući u vidu ko je sve ispao iz elitnog nadmetanja u ovo, drugo po snazi), a treća pozicija znači selibdu u Ligu konferencija, i to u šesnaestinu finala.

71' - I dalje je 0:0 na meču Ludogorec - Midtjiland, pa je tabela grupe sada ovakva:

1. Crvena zvezda 6 3 2 16:4 11 bodova
2. Braga 6 3 1 2 12:9 10
3. Midtjiland 6 2 3 1 7:7 9
4. Ludogorec 6 0 2 4 3:8 2

70' - Gooool! Katai za 1:1. Dejan Stanković nije smeo da gleda, ali se radovao kada je video da navijači Zvezde slave. 

68' - Pankov leži na zemlji, sačekaće se sa izvođenjem jedanaesterca. Katai je uzeo loptu, koji je i u Beogradu dao gol Bragi iz penala. Tada je to bilo za pobedu, od 2:1.

66' - Penal za Crvenu zvezdu! Pankov je od Dioga Lietea udarac po licu u skok-duelu tokom iščekivanja centaršuta iz slobodnog udarca. 

62' - Dejan Stanković je rešio da promeni tri igrača odjednom. Pavkov menja Gobeljića, Ben ulazi umesto Živkovića, a Krstičić umesto Srnića.

58' - Gobeljić je probao da se asistencijom iskupi za skrivljeni penal, dobro se ubacio po desnom krilu, tu ga je proigrao Ivanić, ali je centaršut doveo do intervencije odbrane, jer je posle centriranja lopta za oko pola metra bila daleko od Živkovića koji se lepo kretao. Šteta, baš lepa akcija crveno-belih...

55' - Najnovija vest: TUČA "DELIJA" I POLICIJE: Nemile scene pred meč Braga - Crvena zvezda (VIDEO) 

FOTO: Tviter/HooligansTV_eu

54' - Podsetimo, prvo mesto vodi direktno u osminu finala Lige Evrope, drugo u šesnaestinu finala (i dvomeč sa trećeplasiranim timom iz Lige šampiona), a treće znači selibdu u Ligu konferencija, i to u šesnaestinu finala.

53' - Kako je na drugom meču 0:0 između Midjilanda i Ludogoreca, trenutna tabela grupe F Lige Evrope izgleda ovako:

1. Braga 6 4 0 2 12:8 12 bodova

2. Crvena zvezda 6 3 1 2 5:4 10 

3. Midtjiland 6 2 3 1 7:7 9

4. Ludogorec 6 0 2 4 3:8 2

52' - Gol za Bragu! Jedanaesterac je precizno izveo Galeno, šutirao je u levu stranu, ali snažno, a Borjan otišao na suprotnu...

50' - Penal za Bragu! Posle kornera je Gobeljić igrao rukom! Ostalo je nejasno zašto je tako visoko podigao desnu ruku... Italijanski arbitar je pokazao na belu tačku.

46' - Počelo je drugo poluvreme, nema izmena u timovima.

U iščekivanju drugih 45 minuta, pogledajte kako je izgledala velika povorka navijača Zvezde ka stadionu Brage:

Kraj poluvremena. I dalje je 0:0, rezultat koji Zvezdi odgovara i vodi je direktno u osminu finala Lige Evrope. Braga je bila konkretnija (12:5 u šutevima, od toga 4:2 u okvir gola), imala je i veći posed lopte (56%), ali ekipa Dejana Stankovića se prilično dobro branila. Remi joj, naravno i pobeda, odgovaraju da zadrži prvo mesto u grupi.

45' - Prvi igrač Zvezde koji je dobio žuti karton na ovom meču, Aleksandar Katai. Neoprezan start, možda i prestrogo, doveo je do javne opomene.

43' - Posle skoro dvominutnog prekida, meč je nastavljen. Oliveira je uspeo da se pridigne i, za sada, nastaviće da igra.

41' - Meč je prekinut zbog povrede igrača Brage, Oliveira je ostao da leži posle duela glavama sa Dragovićem na sredini terena. Pomoć mu se ukazuje na terenu, a za to vreme Dejan Stanković zove svoje igrače da im, kolektivno, saopšti šta ima pred poslednjih 4-5 minuta igre u prvom poluvremenu.

40' - Mirko Ivanić je oprobao udarac sa 20-ak metara, lepo je gađao u desni ugao, ali je golman Brage uspeo da spreči pogodak.

Detalj sa meča Braga - Crvena zvezda / Foto: Tanjug/AP

38' - Sedmi korner Braga je izborila posle dalekometnog šuta koji Borjan nije uspeo u potpunosti da ukroti, pa mu je lopta pobegla pokraj gola. U kornerima je potom "rezultat" pomeren na 8:3 za domaćine, ali ni osmi udarac iz ugla nije im doneo prednost...

37' - Posle duže vremena, šansa za Zvezdu - centaršut s desne strane Rišairo Živković je hteo da "sprovede" u gol rivala, ali je jedan od defanzivaca bio brži i, želeći da interveniše, umalo postigao autogol. Posle kornera, Braga je došla do lopte.

36' - Petominutna borba na sredini terena okončana je žutim kartonom. Štoper Brage Diogo Leite opomenut je zbog toga što je neoprezno udario Srnića.

31' - "Augentalerski" potez Erakovića u srcu Zvezdinog šesnaesterca, mladi štoper je hteo da izbije loptu posle centaršuta Brage, ali mu je ona prešla preko noge i, maltene kao na čuvenom revanš meču polufinala Kupa šampiona Zvezda - Bajern, krenula u visokom luku ka golu koji je branio. Ipak, za razliku od Klausa Augentalera te 1991, Strahinja Eraković je prebacio loptu preko prečke, a posle kornera koji je usledio, Zvezda je otklonila opasnost.

29' - Zvezda pokušava da zadrži loptu na suparničkoj polovini terena, ali kako je tamo najviše sa 4-5 igrača, to baš i ne uspeva...

26' - Milan Rodić je prilično neoprezno odigrao u odbrani, domaćini su na momenat tražili i prekršaj Zvezdinog defanzivca za najstrožu kaznu, ali em je italijanski sudija odmah odmahnuo rukom posle tog sudara dvojice rivala, em je sam kontakt bio izvan šesnaesterca.

23' - Braga kao da opet "dodaje gas", posle one tri šanse za Zvezdu. Opet Portugalci imaju znatno više loptu od rivala, a već jedno duže vreme igra se isključivo na polovini crveno-belih.

19' - Dva, tri minuta nešto mirnije igre kada se o šansama radi, ali je borbenost na terenu izuzetno velika. Stanković stoji uz aut-liniju sve vreme, a sada i zviždi, pokušavajući da dozove svoje igrače i usmeri ih kako da ubuduće pristupe svojim obavezama. Buka na stadionu je prilična, što zbog domaće publike, što zbog prilično glasnih navijača Crvene zvezde.

FOTO: M. Vukadinović

Dejan Stanković

16' - Nova šansa za crveno-bele, Eraković je, posle slobodnog udarca s levog krila, glavom poslao loptu pokraj mete, a onda su arbitri označili da se delić sekunda ranije desio ofsajd. Svejedno, ova prilika, treća za goste, može da ohrabri i njihovog trenera, Dejana Stankovića, i sve navijače aktuelnog prvaka Srbije, naročito posle impresivnog "otvaranja" Brage.

13' - Dve prilike za Zvezdu! Prvo je u kontri Katai lepo prevario čuvara na desnoj strani, uputio udarac želeći da pogodi dalji ugao, ali je izblokiran. Međutim, u nastavku te akcije, lopta je došla do Gelora Kange koji je fantastično šutirao sa 20-ak metara, a golman Brage krajnjim naporom, bacivši se u desnu stranu, loptu skrenuo u korner! 

12' - Novi dalekometni šut domaćina, Medeiroš je oprobao udarac, gađao poput svog prethodnika "dole desno", a ovoga puta je Zvezdin kapiten uhvatio loptu. Ozbiljno igra Braga, Zvezda se uzdaje u kontranapade...

10' - Auh, kakva šansa za Bragu! Rikardo je šutirao iz voleja sa oko 15 metara, Borjan se bacio u levu stranu i izbacio loptu u polje!

8' - Prva polu-prilika za Zvezdu. Rodić je odlično uočio kretnju Živkovića u napadu, poslao dugačko dodavanje ka njemu, ali je oko pola metra nedostajalo Zvezdinom fudbaleru da stigne do te lopte i eventualno ugrozi gol Brage.

6' - Crvena zvezda ne uspeva da zadrži loptu u svom posedu duže od 15-ak sekundi. Očekivan je ovaj početni pritisak Brage, to su domaćini i najavljivali...

4' - Nastavlja se početna inicijativa Brage! Izvrsno je šutirao Vitor Oliveira sa 20-ak metara, lopta je prohujala pokraj spoljne ivice leve stative. Portugalski tim je, inače, tim sa najviše udaraca van kaznenog prostora u Ligi Evrope, izveo ih je čak 42 do ovog meča.

4' - Imali su domaćini slobodan udarac s leve strane posle pomenutog faula Dragovića, ali taj centaršut nisu pretvorili u šansu za promenu rezultata. Međutim, došli su opet do lopte, pa izborili korner s desne strane, a tada je Medeiroš pokušao da glavom skrene loptu ka mreži, no to je prilično loše uradio pa je Zvezda (na kratko) preuzela posed.

3' - Italijanski sudija Marko Guida prišao je Dragoviću i objasnio mu da neće više tolerisati ovako snažne skok-duele, kao što je bio prethodni kada je Zvezdin defanzivac ramenom oborio Vitinju.

2' - Iako je tek drugi minut meča, obojica trenera, Karlos Karvalhal i Dejan Stanković, već su uz ivicu igrališta, viču ka svojim igračima ne bi li im dali još neku instrukciju.

1' - Meč je počeo!

Igrači Brage i Zvezde pred početak meča / Foto: Đ. S.

20.55 - Srnić je ovim iznenadnim uvrštavanjem u startnu postavu postao drugi igrač  Zvezde od 11 odabranih koji može da propusti naredni evro-meč ako dobije žuti karton. U toj situaciji su još Ivanić, koji igra od prvog minuta, te rezervisti Krstičić i Pavkov.

20.50 - Kakav peh za Zvezdu pred početak meča! Na zagrevanju se povredio Njegoš Petrović, pa će ga u veznom redu odmeniti Slavoljub Srnić.

19.53 - Poznati su i sastavi! Dejan Stanković iznenadio timom za najvažniji meč jeseni.

18.21 - Crveno-beli su dobili posebnu podršku pred ovaj meč:

18.14 - "DELIJE" OKUPIRALE BRAGU: Zvezda će imati sjajnu podršku u Portugaliji (VIDEO)

17.54 - Kakva scena... DELIJE ZBUNILE PORTUGALCE: Zastavu "Nema predaje" podigli na vrh jelke u centru grada (VIDEO) 

Uoči meča

Ekipi Dejana Stankovića samo pobeda garantuje učešće u plej-ofu Lige Evrope, dok u slučaju neuspeha može da završi i na trećoj poziciji na tabeli, što bi značilo da će nastaviti da se nadmeću u trećem po snazi međunarodnom klupskom takmičenju - Ligi konferencija.

To će se desiti samo ako crveno-beli izgube, a pritom Midtjiland pobedi Ludogorec u Bugarskoj.


Tabela grupe F Lige Evrope pred 6. kolo
1. Crvena zvezda 5 3 1 15:3 10 bodova
2. Braga 5 3 0 2 11:8 9
3. Midtjiland 5 2 2 1 7:7 8
4. Ludogorec 5 0 1 4 3:8 1

Bonus video: Beograđani ostali zatečeni zbog fešte stranih navijača u glavnom gradu Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna