ZORAN LAKOVIĆ: Piksi je podsetio zlatne "orliće" da imaju šampionski DNK

NEBOJŠA Petrović

02. 12. 2021. u 14:00

JEDNOJ od najzanimljivijih utakmica poslednje runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Portugalije i Srbije u Lisabonu prisustvovao je i direktor Nacionalnih asocijacija UEFA Zoran Laković:

ЗОРАН ЛАКОВИЋ: Пикси је подсетио златне орлиће да имају шампионски ДНК

Foto: N.Petrović

- Ispunio sam obećanje koje sam dao Piksiju kada je pre dvadesetak dana posetio naše prostorije u Nionu. Rekao sam mu da ću sigurno doći u Lisabon i gledati utakmicu uživo, iako bih zbog prirode posla i funkcije koju obavljam u UEFA trebalo da budem neutralan - rekao je Laković našem reporteru dan pre utakmice.

Tom prilikom je priznao da ima mnogo lep osećaj po pitanju rezultata i konačnog epiloga kvalifikacionog ciklusa za Katar 2022.

- Ova generacija zrači pobedničkim mentalitetom, ima neki novi DNK i puno obećava. Igramo protiv velikog protivnika, imaćemo jednog od najboljih sudija na svetu i sve uslove za jednu vrhunsku fudbalsku predstavu. Verujem u pobedu, a ako se to ne desi, nema mesta za paniku, tu je mart. Ova selekcija predvođena Draganom Stojkovićem sigurno ide na Svetsko prvenstvo.

Kao deo rukovodećeg kadra koji je osmislio projekat i aktivno učestvovao u pohodu naših omladinaca na evropsku i svetsku krunu, Laković je i dalje emotivno vezan za zlatne "orliće" koji su u Litvaniji 2013. i na Novom Zelandu 2015. godine ispisali najlepše stranice istorije srpskog reprezentativnog fudbala.

Foto: N.Petrović

 

- Zlatni "orlići" su osvajanjem trofeja u Litvaniji i na Novom Zelandu stekli pobednički karakter i drago mi je što su sada nosioci igre u A reprezentaciji. Dolazak Stojkovića na mesto selektora može samo da im bude dodatni stimulans i da izazove još pozitivniji efekat. Piksi je pronašao hemiju, Srbija igra dopadljiv fudbal, nikoga se ne plaši i hrabro grabi ka Svetskom prvenstvu. Budućnost srpskog fudbala je svetla i nije zavisila isključivo od rezultata utakmice sa Portugalijom. Svi kažu da je selektor usadio momcima mentalitet pobednika. Ja bih rekao da ih je samo podsetio da imaju šampionski DNK i da moraju da ga iskoriste na najbolji mogući način.

Harizma i pozitivna energija Dragana Stojkovića imali su presudan uticaj na preporod srpske reprezentacije, koja je samo godinu dana posle kraha sa Škotskom u baražu za Evropsko prvenstvo osvetlala obraz i potpuno povratila poverenje čitave nacije:

- Ja to mogu da potvrdim jer sam se lično uverio kada je Piksi bio gost kod nas u Nionu. U koju god kancelariju da je ušao, rekao je "Srbija sigurno ide na Svetsko prvenstvo". On je rođeni pobednik, ima pobednike u ekipi koji su već osetili draž velikih trijumfa u mlađim kategorijama i sada bi trebalo da se potvrde i na seniorskom planu. Imamo veliki broj mladih igrača u ekipi i dobro je što ih selektor nije previše opteretio važnošću utakmice, iako je meč sa Portugalijom bio jedan od najvažnijih za naš fudbal u poslednjih desetak godina. Video sam po izjavama tih momaka da su već poprimili Piksijev mentalitet, da su zračili optimizmom i da se nisu uplašili renomiranog protivnika.

PROTIV SP NA DVE GODINE

ZA razliku od VAR-a koji je po mišljenju većine stručnjaka unapredio fudbalsku igru, ideja Arsena Vengera o Svetskom prvenstvu na svake dve godine uzburkala je sportsku javnost u celom svetu i izazvala isključivo negativne reakcije.

- Video-tehnologija i ta dodatna opcija provere svima nama daje mogućnost da se bolje koncentrišemo na utakmicu i da više uživamo u spektaklu. Mada, VAR smo imali i na Svetskom prvenstvu u Rusiji, pa nije baš funkcionisao kako treba. Nadam se da će taj sistem vremenom biti sve bolji i efikasniji. Što se tiče Svetskog prvenstva na svake dve godine, to je jako loša ideja, naročito za evropski fudbal. I to nije samo moje mišljenje, to je mišljenje svih 55 nacionalnih asocijacija koje su članice Evropske fudbalske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)