OSVETA FUDBALSKIH BOGOVA: Srbija je želela da pobedi, a Portugal samo da ne izgubi

S.ŽARKOVIĆ

16. 11. 2021. u 10:18

"SVETSKA sramota", "Bedno", "Totalno pomračenje"... tako glase naslovnice najtiražnijih portugalskih sportskih novina posle noći u kojoj je Aleksandar Mitrović ućutkao puni "Luž", a Kristijana Ronalda doveo u situaciju da kroz baraž mora da traži mesto na svom verovatno poslednjem Mundijalu.

ОСВЕТА ФУДБАЛСКИХ БОГОВА: Србија је желела да победи, а Португал само да не изгуби

Foto arhiva VN

Kakav kontrast u odnosu na 14. novembar kada se pisalo samo o potvrdi već rezervisane karte za Katar i naglašavalo da je dovoljan i nerešen rezultat. I zaista, sve je bilo spremno za noć slavlja, "Luž" je oborio rekord po broju navijača na tribinama (58.373), ali je Srbija zeleno-crvene zastave zamenila belim peškirima.

"Bola" piše da je "Reprezentacija Portugalije odigrala po taktovima tužnog fada i teško ranila naciju kojoj su uspesi fudbalske reprezentacije oduvek hranili ego". Ključ za poraz nalazi u tome što je Srbija želela da pobedi, a četa Fernanda Santoša da ne izgubi. Ogromna je enigma, naglašava se, kako selekcija u kojoj čak 16 fudbalera ima bitne uloge u timovima "liga petice", uspeva da igra kao Andora, a kao glavni krivac apostrofira se selektor Santoš sa svojom dekadentnom postavkom.

Kao ključna figura u redovima reprezentacije Srbije izdvaja se kapiten Dušan Tadić, koji je postigao gol za izjednačenje, Aleksandra Mitrovića pogodio u "trepavicu" za pobedu, a osim toga se isticao brzinom i energijom u igri. Napominje se i ugled koji selektor Dragan Stojković uživa među srpskim navijačima, kao izvanredan bivši igrač, a sada trener koji neguje ofanzivni fudbal.

Foto arhiva VN

 

"Rekord" ističe da je Srbija bila superiorna svih 90 minuta, hvali se defanzivni zid ispred našeg gola, Dušan Vlahović koji je pokazao zašto je najtraženiji napadač Serije A, kreativni Tadić koji je zapečatio sudbinu Portugalije.

Posebna pažnja u portugalskim medijima posvećena je sceni sa kraja meča, kada je Santoš prišao Kristijanu Ronaldu da se rukuju, a ovaj počeo ljutito da gestikulira, što je selektor kasnije objasnio nezadovoljstvom zbog poništenog gola u Beogradu.

Definitivno, noć koju će pamtiti i Portugalci i Srbi - prvi zbog uništenih snova, drugi zato što posle dužeg vremena ponovo mogu da sanjaju. 

STOJKOVIĆ NADMUDRIO SANTOŠA

RAZGOVARALE su "Novosti" sa Žilom Nunješom, novinarom sportskog lista "Žogo" i pitali ga o utiscima posle utakmice i reakcijama portugalske javnosti:

- Potpuno zaslužena pobeda Srbije, bolji tim iz ove utakmice ide u Katar. Vaš selektor Stojković je taktički nadmudrio našeg Santoša, visokim presingom svih 90 minuta, dok smo mi to radili samo u prvom minutu, što nam je i donelo gol. Uspešno je sveo Portugaliju na dobre role samo dva igrača: Renata Sančesa i Bernarda Silve, a krila i bekove nam potpuno odsekao, dok je Žoao Mutinjo bio primoran da loptu šalje unazad, a ne unapred - rekao je Nunješ.

Foto arhiva VN

 

Selektor Santoš izabran je za "žrtvenog jarca" i drma mu se selektorska fotelja:

- Santoš se suočio sa žestokim kritikama posle meča, mnogi smatraju da bi morao odmah da podnese ostavku. Čitavu igru je podredio strahu od Vlahovića, Tadića i Milenkovića, dok je zapravo Srbija ta koja je trebalo da se plaši našeg napadačkog potencijala i najtalentovanije generacije u istoriji Portugalije. Igru je postavio ultradefanzivno, a uz dužno poštovanje, Srbija, ipak, nije Francuska - zaključio je Nunješ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!