SRBIJA UVEK DIREKTNO NA SVETSKO PRVENSTVO: Sva tri odlaska na Mundijal u 21. veku reprezentacija izborila kao prvoplasirana u grupi

Đ. SAMOILOVIĆ

14. 11. 2021. u 19:30

TRI imena, isto toliko plasmana na Svetsko prvenstvo i svaki od njih, bio je direktan, kroz grupu, bez baraža.

СРБИЈА УВЕК ДИРЕКТНО  НА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО: Сва три одласка на Мундијал у 21. веку репрезентација изборила као првопласирана у групи

FOTO: M. Vukadinović

Tako glasi bilans fudbalske reprezentacije u 21. veku koju smo nazivali "našom", kada su u pitanju odlasci na Mundijal.

Nacionalna selekcija protiv Portugalije u Lisabonu igra da pod tim nazivom izbori treći (pobeda vodi direktno, poraz u baraž) plasman na najveću fudbalsku smotru, a uvek je zanimljivo setiti se i kako su do te privilegije stizali i njihovi prethodnici uspevali.

A i kako nisu uspevali, jer prvi Mundijal odigran u 21. veku, u Japanu i Južnoj Koreji 2002. nije imao u svom sastavu reprezentaciju tadašnje Jugoslavije koja je pod tim imenom odigrala poslednji kvalifikacioni ciklus za šampionat planete.

Grupa u sastavu: Slovenija, Rusija, Švajcarska, Farska Ostrva i Luksemburg, delovala je kao laka za prolazak, ali su stare boljke domaćeg fudbala ponovo isplivale na površinu.

Problemi van terena znatno su se odrazili i na partije na zelenom pravougaoniku, a zanimljivo je da je od prvog do poslednjeg kola kvalifikacija promenjeno čak pet selektora. Krenuli smo sa Ilijom Petkovićem, kojeg je zamenio Milovan Đorić posle odlaska u Kinu, da bi pomenute kvalifikacije završili sa selektorskom komisijom koju su činili Ivan Ćurković, Vujadin Boškov i Dejan Savićević.

Međutim, čak i sa pomenutim problemima, Jugoslavija je bila blizu odlaska na Daleki istok, ali je u poslednja četiri kola osvojila samo tri boda, remiji sa Švajcarskom i Slovenijom bili su kobni po ambicije tadašnjih reprezentativaca.

Četiri godine i nekoliko funkcionerskih rokada kasnije, pod imenom Srbija i Crna Gora krenulo se u pohod na plasman na SP u Nemačkoj. Kao i 2001, poverenje na putu ka Mundijalu je uručeno Petkoviću, a pokojni velikan je ostao do samog kraja kvalifikacija i odradio sjajan posao. Reprezentacija SCG je grupu sa Španijom, Belgijom, Bosnom i Hercegovinom, Litvanijom i San Marinom završila kao prva,  sa samo jednim primljenim pogotkom, u remiju sa "crvenom furijom" (1:1).

Drugi uzastopni plasman, prvi pod imenom Srbije došao je pod vođstvom još jednog usnulog giganta domaćeg loptanja, Radomira Antića. Ne pamti se u domaćim krugovima, kada je javnost bila toliko ushićena kada su u pitanju utakmice reprezentacije, stadioni u kvalifikacijama 2009. bili su standardno puni. Grupu sa Francuskom, Rumunijom, Austrijom, Litvanijom i Farskim Ostrvima, Antićevi "orlovi" su okončali prvim mestom, a vizu za Južnoafričku Republiku, izvadili su spektakularnim trijumfom nad Rumunima na "Marakani" (5:0).

Usledio je potom sušan period kada su u pitanju najveća takmičenja za reprezentaciju Srbije, dugačak čak osam godina. Na polovini tog razdoblja, našao se i neuspeh u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu 2014, pod komandom Siniše Mihajlovića čija je selekcija u grupi sa: Belgijom, Hrvatskom, Velsom, Makedonijom i Škotskom, završila kao treća. Već posle prvog kruga takmičenja, niz od tri uzastopna poraza od Belgije (3:0), Makedonije (0:1) i Hrvatske (0:2) ubio je svaku nadu domaćoj javnosti da bi mogli da otputujemo u zemlju sambe i kafe, a pomenute kvalifikacije obeležili su dueli sa "kockastim", kao i debi Aleksandra Mitrovića u dresu sa nacionalnim grbom, sada već najboljeg strelca u istoriji reprezentacije.

Tek po dolasku Slavoljuba Muslina na klupu "orlova" je usledila stabilizacija državnog sastava, u grupi sa: Irskom, Velsom, Austrijom, Gruzijom i Moldavijom, "orlovi" su završili kao prvoplasirani. Trijumf vredan odlaska na planetarnu smotru, izboren je "minimalcem" sa Gruzinima (1:0), pogotkom Aleksandra Prijovića. Međutim, ni povratak na scenu sa najvećima, nije uspeo Muslinu da obezbedi mesto na klupi u Rusiji i nedugo posle velikog uspeha je smenjen od strane tadašnjeg rukovodstva FSS.

Grupa i dalje maksimum

NI u jednom od tri pomenuta plasmana na Svetsko prvenstvo u 21. veku, fudbalska reprezentacija nije uspevala da dobaci dalje od grupne faze takmičenja. U Nemačkoj su doživljena sva tri poraza (Argentina 6:1, Obala Slonovače 3:2, Holandija 1:0), na jugu Afrike napravili su senzaciju protiv Nemaca (1:0), pre toga izgubili od Gane (1:0) i u poslednjem kolu nesrećno ispali od Australije (2:1). U Rusiji je situacija dobra poznata, posle trijumfa nad Kostarikom (1:0), sve smo uprskali protiv Švajcarske (2:1), da bi nas Brazil bez većih problema savladao (2:0).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri