MARSELJ SE OPRAŠTA OD TAPIJA: Emotivno u najvećoj francuskoj luci

MARSELj se danas oprašta od Bernara Tapija.

МАРСЕЉ СЕ ОПРАШТА ОД ТАПИЈА: Емотивно у највећој француској луци

FOTO: AP/Tanjug

Čuveni vlasnik Olimpika iz vremena kada je klub osvojio Ligu šampiona, poslovni čovek, političar, ministar, pevač, glumac, ostavio je veliki trag u ovom gradu, iako je celog života živeo u Parizu. Kao dete iz siromašne porodice, koji je prošao put do jednog od najbogatijih Francuza, uvek spreman da pomogne, naročito je bio poštovan, čak i kada je imao problema sa zakonom, zbog utaje poreza ili nameštanja fudbalskih rezultata. Ispraćaj je bio dostojan tog velikog poštovanja.

Tapi je u petak ujutro ispraćen iz marseljske katedrale, uz izuzetno velike emocije okupljenih. U crkvi u luci bilo je hiljadu ljudi, a reka navijača okupila se ispred. U katedrali dirljivo su se opraštali njegovi unuci, političari, predsednik regiona Reno Mizelije, gradonačlenik Marselja Benoa Pajan, uz prisustvo supruge Dominik i Tapijeve dece.

"Vratio se kući". To je bila glavna poruka. Jer, Tapi je popeo Marselj na vrh Evrope. Fudbal je, ipak, bio u prvom planu. Pričali su o tome i političari, i fratri. Marseljski nadbiskup Žan Mark Avelin s propovedaonice se zahvalio i navijačima. Dres-kod u crkvi bio je – crna odela i haljine, a oko vrata šal Olimpika. U četvrtak je na stadionu "Velodrom" nekoliko hiljada ljudi pevalo na tribinama navijačke pesme, kada je na teren unet kovčeg s posmrtnim ostacima Bernara Tapija.

U petak, u crkvi, za govornicom su se ređali njegovi prijatelji. Reno Mizelije je poručio da je Tapi uvek pokazivao da je sve moguće i da je ušao u "Panteon marseljskih srca".

- Marselj se nikada ni u koga ne zaljubljuje slučajno – rekao je Mizelije.

Bivši ministar Žan Luj Borlo je poručio da se Tapi borio kao Marseljac.

- Smrt misli da sve može da prekine, ali se prevarila – istakao je.

Kovčeg je katedralu napustio uz dirljive note pesme "Mi smo šampioni" grupe "Kvin" uz zvuke orgulja i crkvenog hora. Mnogobrojni navijači ispred su pevali pesme, palili baklje i razvijali zastave, a onda krenuli u povorci ka obližnjem groblju gde će Tapi, koji je sa Olimpikom 1993. osvojio Ligu šampiona, po sopstvenoj želji biti sahranjen. Preko kovčega je bio prebačen šal Olimpika.

Otkako je Tapi preminuo, nedelju dana već se smenjuju događaji koji prevazilaze oproštaj, pokazujući snagu autoriteta i karaktera Bernara Tapija. Pre Marselja se od njega oprostio Pariz, u kome su, kao jedinstveni kuriozitet, tom prilikom mogle da se vide boje i zastave večitog rivala Olimpika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri