HALAND PRVI, VLAHOVIĆ 14: Prema vrednosti (40 miliona), naš napadač pripada eliti mladih do 21 godine

B. A.

25. 09. 2021. u 21:39

ERA veterana Kristijana Ronalda (36) i Lionela Mesija (34) polako prolazi, i koliko god da predstavljaju drugu dimenziju za ostale igrače, moraće kad-tad da ustupe scenu mlađima.

ХАЛАНД ПРВИ, ВЛАХОВИЋ 14: Према вредности (40 милиона), наш нападач припада елити младих до 21 године

FOTO: AP/Tanjug

A među onima koji bi trebalo da drmaju svetskim fudbalom u predstojećih desetak godina nalazi se i naš Dušan Vlahović, bar prema specijalizovanom sajtu "Transfermarkt", koji prilično dobro određuje vrednosti pojedinaca u najlepšem sportu.

Na listi talenata do 21 godine, po tržišnim procenama, Vlahović se nalazi na 14. poziciji, sa cenom od 40 miliona evra. Koliko je to visok rejting, pokazuje činjenica da mu niko nije blizu kada su u pitanju pojedinci sa prostora bivše Jugoslavije. Daleko iza golgetera Fiorentine, sa 19 miliona evra je Hrvat Joško Gvardiol, koga je Lajpcig kupio od zagrebačkog Dinama.

S druge strane, u odnosu na generaciju, iskočio je do nebesa Erling Haland, džin iz Norveške. Ubojitom špicu Borusije Dortmund, visokom 194 centimetra, nalepljena je etiketa na kojoj piše čak 130 miliona evra. I to sa razlogom, budući da je plavokosi ofanzivac na 178 mečeva u seniorskoj karijeri 137 puta bio strelac, a računajući utakmice samo u dresu "milionera", praktično na svakom duelu zatrese mrežu rivala (68 "hitaca" na 67 nastupa).

Odmah iza Halanda, po poretku je Džejdon Sančo (100 miliona), njegov doskorašnji saigrač, koji je ovog leta prešao u Mančester junajted. Krilni fudbaler je jedan od četvorice Engleza, koji su najbrojniji u "top 10" bisera do 21 godine, a ostali su Fil Foden iz Mančester sitija (80 miliona), Bukajo Saka iz Arsenala, koji je promašio odlučujući penal u finalu na Evropskom prvenstvu ove godine i Džad Belingem iz Borusije Dortmund, igrač sredine terena ponikao u Birmingemu.

Geret Sautgejt, ako ostane selektor Engleske, ne mora da brine za perspektivu tima, a oslonac za budućnost imaju i Španci, budući da su im dvojica u deset najskupljih. To su vezista Pedri, trećeplasirani na listi, i ofanzivac Ansu Fati, koji su i najveća nada Barselone, da će izaći iz rezultatske i finansijske krize.

Krem čine i Žoao Feliks (Portugalija), Eduard Kamavinga (Francuska) i Alfonso Dejvis, koji dolazi iz potpuno nefudbalske zemlje Kanade, ali je već dugo u rukama Bajernovih stručnjaka. Levi bek Bavaraca, čiji su roditelji iz Gane, jedini je defanzivac u ovom društvu.

Što se tiče našeg dvorišta, svima osim Vlahoviću je po "Transfermarktu" cena ispod deset miliona evra, a izdvajaju se sa po osam vezista Verone Ivan Ilić i štoper Monaka Strahinja Pavlović. U "top 10" najvrednijih srpskih fudbalera do 21 godine iz Superlige je samo Nemanja Jović, vezni igrač Partizana, koji je procenjen na 3,5 miliona evra.

Zanimljivo je da za razliku od svetske liste, gde dominiraju špicevi i igrači sredine terena, kod nas su među najvrednijima čak trojica odbrambenih. Pored Pavlovića, tu su još i Sava Aranđel Čestić iz Kelna, Dimitrije Kamenović iz Lacija i Svetozar Marković iz Olimpijakosa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna