TIP - ZA VIKEND PRED REPREZENTATIVNU PAUZU: Tri derbija u Velikoj Britaniji, dva Engleska i jedan Škotski

Đ. SAMOILOVIĆ

27. 08. 2021. u 10:00

KRAJ avgusta i početak septembra, kada je takmičarski fudbal u pitanju, tradicionalno su rezervisani za sudare reprezentacija otkako su UEFA i FIFA krenule sa svojim kvalifikacionim prozorima.

ТИП - ЗА ВИКЕНД ПРЕД РЕПРЕЗЕНТАТИВНУ ПАУЗУ: Три дербија у Великој Британији, два Енглеска и један Шкотски

Foto AP

Ali, pre nego što fudbaleri sa svih strana sveta čekiraju karte za rodne države, u svim bitnijim i zanimljivijm ligama širome Evrope i sveta odigraće se još jedno prvenstveno kolo pred dvonedeljnu pauzu.

Naročito zanimljivo biće na Ostrvu, gde će poslastica pred četvrto i peto kolo kvalfikacije za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru, na program biti tri velika derbija. Ili, bolje rečeno dva prava derbija u svakom smislu te reči, i jedan koji je to samo na papiru. Jer utakmice Mančester sitija i Arsenala za koju godinu bi vrlo lako mogli da svrstamo u grupu kojoj pripadaju na primer utakmice “građana” protiv Evertona i Lestera ili sličnih. Osim ako u severnom delu Londonu ne dođe do nekog epohlanog zaokreta u poslovanju.

BEZ PRIMLjENOG GOLA

Ali, o tome kasnije. Prvo o onome što ljubitelji fudbala sa nestrpljenjem očekuju i priželjkuju. Na "Enfildu" u subotu (18.30), Liverpul će dočekati Čelsi, u sudaru ekipa koje su u prva dva kola prvenstva, zajedno sa Vest Hemom, pokazali ubedljivo najviše u Premijer ligi. Da, tačno je da je uzorak od dva odigrana susreta poprilično mali i da bi sa nekim bombastičnijim zaključcima trebalo sačekati barem novembar ili decembar, ali “redsi” i “plavci” su u 180 minuta i te kako stavili svima do znanja da će Siti morati baš da se oznoji da odbrani krunu. Ni jedni ni drugi nisu primili gol, naročito impresivno je delovala odbrana Liverpula u duelima sa slabašnim Barnlijem (2:0) i Noričom (3:0). Virdžil Van Dajk, po mnogima najbolji štoper sveta, ponovo je zagospodario u šesnaestercu i dao na znanje da je teška povreda zbog koje je pauzirao skoro godinu dana sada prošlost. Međutim, u subotu predveče, naspram sebe će imati pakleno težak zadatak.

Čak i pre dolaska Romelua Lukakua, Čelsijev napad je bio impresivan, ali sa Belgijancem na čelu je dobio posebnu notu otresitosti i golgeterske ubojitosti. Lukaku je na drugom debiju u plavom dresu protiv Arsenala, izgledao kao da se srednjoškolac u dvorištu takmiči sa osnovcima. Bacao je po travi stadiona "Emirejts" Roba Holdinga i Pabla Marija kao da su od papira. Naravno, ni Liverpulova ofanziva nije daleko od sličnih epiteta, tako da u sudaru dva prethodna engleska šampiona Evrope, treba očekivati spektakl u svakom smislu te reči.

Floskula da su šanse podjednake i jednima i drugima, vrlo lako je primenjiva u ovom slučaju, ekipe su krenule sa identinčnom gol-razlikom novu sezonu PL (5:0), ali ako bi bili primorani da nekome damo blagu prednost onda su to domaći “redsi”, najpre zbog huka iz čuvenog “kopa” i navijača na tribinama, koji su se posle više od godinu dana pauze zbog virusa korona vidno uželeli najboljeg fudbala.

POSLASTICA NA "AJBROKSU"

Još jedna utakmica koja u potpunosti zaslužuje da ponese epitet derbija, jeste ona koja će biti održana na legendarnom zdanju “Ajbroks” u Glazgovu, u nedelju (13.00). Svima je odmah jasno, igraće se čuveni škotski “Old firm”, jedna od najvećih utakmica u svetu fudbala, između Rendžersa i Seltika. Prava poslastica posle tri uvodna kola, u kojima su obe ekipe pokazale da su ranjive. Zeleno-beli su poraženi od Hartsa na otvaranju, “policajci” su uzvratili propuštanjem da trijumfuju protiv Dandija, što im je, inače, prvi poraz od marta 2020. godine. Rendžers, prošlogodišnji šampion bez izgubljene utakmice u čitavom prvenstvu, krenuo je jako klimavo u odbrani, primao je golove od svih ekipa sa kojima se sastajao, osim od Livingstona na otvaranju i drugoligaša Danfermlajna. Malme ga je izbacio iz kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je na domaćem terenu poražen od Alaškerta (0:1) u prvom susretu plej-ofa za plasman u Ligu Evrope, a revanš je bio na program u četvrtak.

Ni Seltik nije uspeo da dođe do proboja u grupnu fazu elitnog takmičenja, s tim da za taj klub važi da se malo stabilizovao posle uvodnih trzavica.

UČENIK KOD UČITELjA

Poslednji od tri najzanimljivija ostrvska susreta koja će ukrasiti predstojeći vikend, jeste onaj između Sitija i Arsenala na mančesterskom "Etihadu" (subota, 13.30). Deluje da će to biti derbi u kojem će biti i najmanje neizvenost, kada se u obzir uzme snaga, vrednost i trenutna forma timova. "Tobdžije" su dobile po dva đuleta od novajlije Brentforda (0:2) i gradskog rivala Čelsija (0:2), odbrana im deluje porozno kao švajcarski sir, a napad neuigrano. Sve suprotno od onoga što krasi ekipu menadžera Pepa Gvardiole, koja se posle uvodnog poraza od Totenhema (0:1) podigla "petardom" protiv Noriča (5:9). Ako Gvardiolin učenik, Mikel Arteta, trener Arsenala, ne pronađe magični štapić ili eliksir koji su pili Asteriks i Obeliks u borbi sa Rimljanima, čeka ih ista sudbina kao "kanarince".

KVOTE

M. siti – Arsenal

1 X 2

1.25 6.42 12.90

Liverpul – Čelsi

1 X 2

2.48 3.41 2.96

Rendžers – Seltik

1 X 2

2.30 3.41 2.21

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA BRUJI O SRBINU! Otac mu bio poznati srpski fudbaler, pa izvršio samoubistvo, a on sanja dres Dinama iz Zagreba