TEMA TIPA: Real i Barsa bez zvezda, Ostrvljani kao rasipnici

V. N.

13. 08. 2021. u 10:00

Prošle nedelje, temperaturu su podigli brojni tektonski potresi na pijaci, a cifra na termometru će samo da skače, pošto kreću, po nekima, i najbolja fudbalska prvenstva na svetu.

ТЕМА ТИПА: Реал и Барса без звезда, Острвљани као расипници

FOTO: AP

Englezi, Španci i Nemci, svi u isto vreme na isti pucanj, počinju novu trku za trofeje, novac, slavu...

Kladioci ih dočekuju raširenih ruku. Svaka čast i Belgijancima, Škotima i ostalima iz drugog i trećeg ešalona evropskog fudbala, ali zna se šta je prava stvar. Čelsi, Siti, Liverpul, Bajern, Borusija, Barselona, Real... Sva ta imena će ponovo da popunjavaju liste i da mame igrače da ih upisuju na tikete, pa posle da ih dižu u nebesa ili proklinju, u zavisnosti od toga da li su na gostovanju Brentfordu, Kadizu ili možda Bohumu, stigli do celog plena.

MUDRI „ĐAVOLI“

Dakle, da ne okolišamo više, već da pređemo na stvar, odnosno fudbal. Sudeći po prelaznom roku, najzanimljivije će biti u kolevci najlepše igre, Ostrvljani su opravdali epitet rasipnika i skoro svi veći klubovi su aktivirali po jednu bombu. Prvi favorit za titulu, Mančester siti je doveo Džeka Griliša (117 miliona evra), Čelsi je vratio korpulentnog špica Romelua Lukakua, Junajted angažovao Džejdona Sanča i Rafaela Varana, Totenhem napadača Lautara Martineza, Liverpul je pojačao odbranu sa štoperom Ibrahimom Konateom...

U prevodu, pakao do titule namenjene osvajaču Premijer lige. Siti će prvenstvo otvoriti derbijem sa Totenhemom i krenuti u juriš na odbranu pehara osvojenog lane. Trener Pep Gvardiola ponovo na raspolaganju ima paklen tim, spreman za najviše domete. Napad kao sat, treba očekivati povremene goleade, dok je i boljka iz ranijih godina, odbrana, dobila epitet granitne sa Rubenom Dijašom na čelu.

Što se tiče aktuelnog prvaka Evrope, Čelsija, oni će startovati sa Kristal Palasom našeg Luke Milivojevića, na kormilu sa sjajnim stručnjakom Tomasom Tuhelom, koji sada ima raspolaganju pravog golgetera (Lukaku) i treba očekivati mnogo efikasnije „plavce“ nego u proteklih godinu dana. Treći u redu favorita stoje „crveni đavoli“ iz Mančestera, koji su odradili možda i najbolji prelazni rok kada se pogleda odnos potrošenog novca i dovedenih fudbalera. Prvenstvo počinju na domaćem terenu okršajem sa Lidsom, koji bi po stilu dva tima mogao da bude jedan od efikasnijih u prvom kolu.

TONE ASTON VILA?

Slično važi i za duel Noriča i Liverpula, koji nije doveo nijednog atraktivnog igrača, ali je najveće pojačanje za „redse“ povratak Virdžila Van Dajka, stamenog štopera, koji je u šampionskim danima držao celu odbranu, dok je za napad zadužen provereni trio Mohamed Salah, Sadio Mane i Roberto Firmino, i granatiranje „kanarinaca“ u uvodnom meču nije isključeno.

Pogled na ostatak ekipa van „velike četvorke“ je takav da od Totenhema i Arsenala treba očekivati grčevitu borbu za jedno od mesta koje vodi u Ligu šampiona, kao i da Lester nastavi da prijatno iznenađuje i skida skalpove favoritima. Everton je pretpreo rokadu na klupi, Karla Ančelotija je zamenio Rafa Benitez ali je osovina sastava koji je imao furiozan start lane, ostala ista. U ekipe koje bi mogle da razočaraju, možda možemo da svrstamo Aston Vilu, koja je ostala bez vođe tima, pomenutog Griliša, možda i Barnli, koji čudima izbegava put u Čempionšip, a prvi kandidati za ispadanje su svakako pridošlice Brentford i Norič.

LEO, GDE SI SADA

Ako bi ovog leta Premijer ligu mogli da nazovemo ligom dolazaka, onda bi sve suprotno trebalo da kažemo za špansku La ligu i nazovemo je prvenstvom odlazaka. Ukoliko narednog vikenda upalite televizor i pustite utakmicu Barselone i Sosijedada na otvaranju, i zapitate se „Leo, gde si“, nemojte da se štipate. Mesi je stvarno otišao iz katalonskog giganta zbog užasnog poslovanja prošle uprave i ostavio ogromnu prazninu koju će vraški teško popuniti Antonio Grizman, Filipe Kutinjo, Usman Dembele, pridošlice Serhio Aguero (neće igrati dva i po meseca zbog povrede) I Memfis Depaj. A jedino lošije od Barsinih knjigovodstvenih papira je njena odbrana, spora i troma, koja ju je i lane ostavila bez bitnijih trofeja. Za razliku od njih, Real je baš u tom segmentu briljirao proteklih godina, ali je ovog leta pretrpeo odlaske dve najbitnije karike u tom lancu – velikog kapitena Serhija Ramosa i Rafaela Varana. Doveden je David Alaba kao zamena. U napadu će se za sve ponovo pitati vremešni Karim Benzema, pitanje je kakvu će šansu dobiti Luka Jović kod novog trenera Ančelotija, koji je došao da popuni cipele trofejnog Zinedina Zidana, koji nije ostavio bogzna kakav igrački kadar u amanet. Ipak, „bukmejkeri“, u čini se nikad slabijoj La Ligi, kao prve favorite vide Real, dok im po kvotama za vrat dišu Barsa i aktuelni prvak Atletiko.

Pomučile su se „jorgandžije“ prošle godine, jedva nekako uspeli da ne ispuste veliku prednost u foto-finišu šampionata i najviše zahvaljujući golgeteru Luisu Suarezu ugrabili pehar ispred dva velikana Pirinejskog poluostrva. Nema jasnog favorita u Španiji, pitanje je koliko će se Real i Barsa oporaviti od silnih odlazaka, kao i da li je Atletiko spreman da iskoristi trenutak slabosti najvećih rivala i započne možda svoju dominaciju domaćim šampionatom. Hazarderi bi možda mogli da oprobaju dobre kvote na Sosijedad i Sevilju, koji iz prikrajka vrebaju šansu za veliku senzaciju.

START NAGELSMANA

I dok se u Španiji malo toga zna u pogledu budućeg prvaka, u Nemačkoj je to iz sezonu u sezonu sve manje interesantno pitanje. Bajern juri desetu titulu u nizu, „hegemoniji“ uspostavljenoj ranijih godina se ne nazire kraj. Nisu mnogo Bavarci trošili ovog leta, u svom maniru su najpre osigurali produžetak saradnje najbitnijih igrača iz aktuelnog sastava, ali su pretrpeli jednu jako veliku i bitnu promenu na klupi. Hansija Flika je zamenio Julijan Nagelsman, jedan od najboljih mladih stručnjaka na svetu. Bundsligu Bavarci kreću protiv Menhengladbaha, koji je takođe ostao bez trenera. Najveći konkurenti za deseti trofej, biće im Borusija Dortmund, koja prvenstvo počinje duelom sa Ajntrahtom, za koji nastupa naš Filip Kostić, s tim da je odlazak u Lacio ili neki drugi klup sasvim moguć. Sjajni napadač Erling Haland nije napustio ekipu “milionera“, uprkos brojnim napadima evropske elite, tako da je sa žuto-crnima zagarantovana još jedna sezona fudbalske zabave, puna golova.

Što se tiče ostalih, možda bi Lajpcig ponovo mogao da se umeša u trku, u prvom kolu nešto laši posao protiv Majnca.

KVOTE ZA TITULU

PREMIJER LIGA

Mančester siti 1.69

Čelsi 5.81

Liverpul 6.06

Mančester Junajted 8.50

Totenhem 45.76

LA LIGA

Real Madrid 2.12

Barselona 3.30

Atletiko Madrid 3.73

Sevilja 15.00

Sosijedad 39.67

BUNDESLIGA

Bajern Minhen 1.16

Dortmund 7.75

Lajpcig 15.75

Bajer Leverkuzen 49.50

Borusija Menhengladbah 65.00


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)