TIP TEMA: "Sveci" već viđeni na tronu

Bonžur gospodo, dobro nam došli. Prva liga iz redova onih pet najvećih, Francuska, startuje ovog vikenda a pored nje, u pogon kreću Portugalci, Čempionšip, Holandija 2…

ТИП ТЕМА: Свеци већ виђени на трону

Foto: EPA-EFE/Ian Langsdon

Prognozeri već zadovoljno trljaju ruke, liste su iz nedelje u nedelju punije i to sa onim najatraktivnijim i najzanimljivijim sadržajem.

Francuzi su, pored Engleza, Španaca, Italijana i Nemaca, svakako na spisku omiljenih za klađenje, naročito zbog superbogatog Pari Sen Žermena, koji u novu sezonu ulazi još jači nego lane, željan da povrati pehar izgubljen u prethodnom prvenstvu. Imućni šeici su se ovog leta pobrinuli da se prošlogodišnje čudo Lila nikako ne ponovi, uspeli su da zadrže udarnički tandem u napadu Kilijan Mbape – Nejmar, dok su ostale linije tima ojačali asovima kao što su Đanluiđi Donaruma, Ašraf Hakimi, Žoržinjo Vajnaldum i Serhio Ramos. Na papiru, Parižani u domaćem šampionatu deluju nedodirljivo, procene bukmejkera dodatno govore u prilog tome, budući da je kvota za osvajanje lige PSŽ mizerno mala – 1.18. Ligu 1 će otvoriti sudarom sa Trojom, povratnikom u elitni rang francuskog fudbala i sve sem ubedljive pobede sastava iz „grada svetlosti“, biće pravo iznenađenje.

Po kvotama, „svecima“ će u borbi za povratak na tron najveći konkurent biti Lion, kojem je Barselona letos preuzela najveću uzdanicu u poslednjih nekoliko godina, napadača Memfisa Depaja. Adekvatne zamene nisu stigle, o čemu dovoljno govore i rezultati na pripremnim mečevima sa jačim ekipama – porazi od Porta (5:3) i Sportinga (3:2) i remi sa Viljarealom (2:2). Ipak, dobar raspored u prvih par kola, mogao bi da Lionu pruži zamajac za ulazak u trku sa PSŽ. Prvi rival im je Brest, pa slede Anže, Klermon, Nant i Strazbur.

Što se tiče Lila, najveće senzacije prošlosezonskog prvenstva Francuske, oni su sada na trećem mestu u prognozama za favorite. Kao što je bilo očekivano, šampionski tim je okrnjen ali su udarne igle poput vremešnog ali raspucanog napadača Buraka Jilmaza ostale. Raspored im je nešto teži za razliku od PSŽ i Liona, pre okršaja sa Nicom i Sent Etjenom, u prvom kolu se sastaju sa Mecom, redovnom mušterijom u poslednje vreme.

Druga poslastica za igrače biće i start mnogima omiljenog prvenstva Portugalije, gde je lane dugogodišnju dominaciju Porta i Benfike prekinuo Sporting nestvarnim nizom pobeda koji je okončan tek u pretposlednjem kolu. Biće neizvesno ove sezone, to je sigurno, ponuđene kvote garant su za takav ishod. Porto je prvi favorit a na otvaranju igra sa Belenensesom, s kojim imaju zanimljivu tradiciju u međusobnim susretima. Ubedljiva pobeda, pa remi i tako zadnjih pet susreta unazad (4:0, 0:0, 5:0, 1:1, 3:0), ali deluje da bi taj niz mogao da bude prekinut od strane našeg vezista Marka Grujića i drugova, koji sigurno žele da trku za pehar počnu na najbolji mogući način.

Slično će rezonovati i Benfika čiji je prvi rival Moreirense, ali i Sporting, koji ima najlakši posao na početku, pošto igraju sa novopečenim prvoligašem Vizelom.

Novo takmičenje na programu je i Čempionšip u kojem će Srbiju predstavljati Aleksandar Mitrović, napadač Fulama , kao i treneri Veljko Paunović i Slaviša Jokanović , koji će imati zadatak da Reding i Šefild Junajted vrate u Premijer ligu. Fulam je i prema prognozama prvi favorit za povratak u elitni rang i nastavak lutanja između prve i druge lige na Ostrvu, budući da su se vraćali i ispadali u svakoj od prethodne četiri sezone. Mitar i ekipa kreću duelom sa Midlsbrom s kojim neguju tradiciju tvrdih duela sa malo pogodaka, a ako su im, što naši treneri vole da kažu, noge teške od priprema, slično bi moglo i u nedeljnom okršaju na čuvenom „Krejven Kotidžu“. Jokanovićev Šefild sa druge strane ima zadatak da operaciju „Povratak u Premijer ligu“ započne okršajem sa Birmingemom. Srpski stručnjak je specijalac za takve izazove, u najbolju fudbalsku ligu je već uvodio Votford i Fulam. Paunov Reding na otvaranju sezone gostuju Stouku, ekipu koju nisu pobedili u prethodnih devet mečeva.

KVOTE ZA PRVAKA

FRANCUSKA 1

PSŽ 1.18

Lion 10.67

Lil 15.67

Monako 16.33

PORTUGAL 1

Porto 2.17

Benfika 2.17

Sporting 6.33

Braga 71.00

ENGLESKI ŠAMPIONAT

Fulam 6.50

Vest Bromvič 7.31

Šefild J. 8.38

Bornmut 10.60

ENGLESKA LIGA 1

Sanderlend 7.87

Ipsvič 9.14

Šefild V. 10.10

Čarlton 11.45

ENGLESKA LIGA 2

Salford 7.07

Bredford 10.89

Bristol R. 12.40

Mensfild 13.10


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)