BRONZA ZALIVENA SUZAMA: "Ova mala udara kao grom"

Nedeljko Iljukić

24. 07. 2021. u 20:05

U RIO de Žaneiru srebrna, u Tokiju bronzana. Srpska 23-godišnja tekvondistkinja Tijana Bogdanović okitila se juče bronzanim odličjem na Olimpijskim igrama pošto je u odlučujućoj borbi savladala Japanku Miju Jamadu, i to ubedljivim rezultatom 20:6.

БРОНЗА ЗАЛИВЕНА СУЗАМА: Ова мала удара као гром

Foto. VN

Japanka je samo na startu borbe povela 2:0, a onda je naša heroina preuzela stvar u svoje ruke i noge i mudrom taktikom i sigurnim udarcima došla do trijumfa koji joj je doneo drugu olimpijsku medalju u karijeri.

"Ova mala udara kao grom", bio je samo jedan od komentara kada se tada 18-godišnja Tijana vratila iz Rija sa skoro pola kilograma teškom medaljom oko vrata. Za pet godina nije se kod nje promenilo ništa. Ni bistar pogled krupnim zelenim očima, ni mentalitet pobednice, a ni kilaža. Ostala je na svojih 49 kilograma i u toj kategoriji i dalje stoji u svetskom vrhu. Današnja bronza iz Tokija je krunski dokaz za to.

Osim toga, Tijana Bogdanović je uspela da subotu, 24. jul učini posebno značajnim za naš sport i olimpizam, jer je tako samo uveličan uspeh Damira Mikeca koji je nekoliko sati ranije pištoljem "upucao" srebrnu medalju.

- Jako sam srećna zbog medalje. Srećna sam što sam dobila drugu šansu da se borim za odličje na ovim Olimpijskim igrama. I dalje mi je krivo što sam ispala u prvom kolu, ali devojka iz Španije je mnogo dobra i spremna za ovaj turnir. U Riju sam ja bila na njenom mestu, bila sam najmlađa, ona je sada na mom mestu i razumem kako razmišlja, nema šta da izgubi, ne sumnjam da će osvojiti zlato. Vrlo je važno da napomenem u ime celog mog tima, da ovu medalju posvećujemo Damiru Štajneru, izvršnom direktoru Olimpijskog komiteta Srbije koji nažalost zbog nesrećnih okolnosti nije sa nama u Tokiju, ali znam da je u mislima sa nama i da nam šalje pozitivnu energiju kao i uvek. Pored toga medalju želim da posvetim mojoj baki koja nas je napustila pre dva meseca, znam da bi sada bila ponosna na mene, kao što je uvek bila - rekla je Tijana Bogdanović odmah posle osvajanja bronzane medalje.

Emocije su držale našu bronzanu devojku i pre, za vreme i posle borbe za bronzu. Videlo se to i odmah pošto je napuštila teren posle pobede nad Japankom. Sa trenerom i selektorom tekvondo reprezentacije Draganom Jovićem Tijana je prvo pobedu zalila suzama radosnicama, a onda se tri puta prekrstila na putu do svlačionice.

Na pobedničkom postolju se nešto kasnije našla sa osvajačicom zlatne medalje, Tajlanđankom Panipak Vongpatanakit, srebrnom Špankinjom Adrijanom Serezo Iglesijas od koje je prethodno izgubila na startu takmičenja, a još jedna bronza pripala je Izraelki Avišag Semberg, koja je kao i Tijana kroz repesaž došla u priliku da se bori za odličje.

Ovim uspehom samo je nastavljen trijumfalni niz srpskog tekvondoa. Seriju je otvorila Milica Mandić zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama u Londonu, pa se nastavilo Tijaninim srebrom u Riju, da bi ova trobojna kolekcija bila kompletirana sada u Tokiju.

Takmičenja nisu mogla bolje da počnu za srpski sport na Olimpijskim igrama u Tokiju. Dve medalje već posle drugog dana su samo dobra uvertira u ono što nas čeka do 8. avgusta i kraja Igara. Svi pogledi navijača Srbije i cele nacije su i dalje uprti u Novaka Đokovića, basketaše, košarkašice, vaterpoliste, rvače, veslače...

TEŽE NEGO U RIJU

NEPOSREDNO posle silaska sa pobedničkog postolja na kojem je primila bronzanu olimpijsku medalju je priznala da joj je možda bilo i teže nego pre pet godina na Igrama u Londonu.

- Ovde u Tokiju je bilo mnogo teže. Velika je razlika u odnosu na period od pre pet godina. To su bile moje prve Olimpijske igre, sećam ih se kroz maglu. Sada je sve drugačije, mnogo veći pritisak. Sada sam mnogo svesnija cele situacije, možda me je to i koštalo prve borbe, smetalo mi je. Ali i to je jedna faza mog razvoja, pa je ovo zaista bio veliki izazov - priznala je Tijana Bogdanović.

DRAMA U REPESAŽU

TIJANA Bogdanović je do prilike za bronzanu medalju došla borbom u repesažu protiv Kineskinje Vu Li i ta borba je počela veoma loše po našu takmičarku. Kineskinja je povela u prvoj rundi 5:0, a onda je u drugoj usledio potpuni preokret, pa je Tijana taj deo borbe završila vođstvom 10:5. Na kraju je bilo sigurnih 12:9 za Tijanu koja je otpišla u borbu za bronzu.

ČESTITKE

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uputili su čestitke strelcu Damiru Mikecu za osvojenu srebrnu medalju, kao i Tijani Bogdanović za osvojenu bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)