ANĐELI SU SADA U DOBROM DRUŠTVU: Velikani se potresnim rečima oprostili od Đorđa Marjanovića

M. Ćunković

22. 05. 2021. u 09:30

UZ zvuke pesme "Zvižduk u osam", i minut ćutanja, juče je u Skupštini grada Beograda, u organizaciji PGP RTS, uz ograničeni broj prisutnih, počeo komemorativni skup posvećen legendarnom Đorđu Marjanoviću, koji je preminuo 15. maja u 90. godini.

АНЂЕЛИ СУ САДА У ДОБРОМ ДРУШТВУ: Великани се потресним речима опростили од Ђорђа Марјановића

Foto M. Anđela

Oproštaju su, između ostalih, uz članove porodice, suprugu Eli, ćerke Natašu i Nevenu, i sina Marka, prisustvovali brojni ljudi iz sveta muzike - Vladimir Graić, Radmila Karaklajić, Rade Radivojević, Bojan Suđić, Milan Đurđević, Vladimir Đurić Đura, voditelj Željko Stefanović...

Komemoracija je počela rečima: "danas zavidimo nebu i anđelima na našem Đorđu, legendi, večnom, neponovljivom umetniku na našim prostorima i šire", a zatim je Marjanovićev prijatelj, pijanista Nikola Rackov rekao kako je uvek naglašavao da Srbija u muzici ima dva rodonačelnika - Mokranjca za klasiku i Vlastimira Pavlovića Carevca za narodni melos. Ovom prilikom Marjanovića je nazvao trećim, za majstorstvo u scenskom prikazu pop i rok muzike. Izrazio je zadovoljstvo što o Đorđu postoje dve monografije, a tako nešto za života nisu dočekali Cune Gojković, Tozovac...

- Znao je šta mu nedostaje i radio je na sebi - podvukao je Rackov. - S prvog nastupa u Nišu vratio se kao zvezda, a isto je bilo i u Rusiji. Zovem to cunamijem. On nije pevao već tumačio tekst. Od estrade je napravio muzičko pozorište. Od pre neki dan anđeli imaju dobro društvo.

Od popularnog Milorda se oprostila i ruska ambasada u Beogradu. Savetnik ambasade uputio je članovima porodice saučešće rečima da ga će ga "Rusija voleti i pamtiti". Voditelj i pevač Minja Subota istakao je da je Marjanović bio "najveća zvezda koju smo imali, i pionir svega onoga što se posle dešavalo u našoj popularnoj muzici".

- Prvi je održao solistički koncert, u Domu sindikata, prva long-plej ploča koju je snimio PGP RTS bila je njegova - podsetio je Subota. - Sav se predao sceni, živeo je za nju. Uvek je znao da izazove pravu emociju. Bio je radoznao, pošten... Njegova popularnost u Jugoslaviji i Srbiji bila je neverovatna. Voleo je Moskvu kao i Beograd. Dostojanstveno ga ispraćamo. Neka ovaj skup bude zapamćen, i da mladi vide kako se Beograd oprašta od Đorđa.

Džez pevačica Nada Pavlović, koja nije uspela da zadrži suze, podvukla je da je Marjanović istorija, i da je uradio isto što i "Bitlsi". O Đorđu, sa kojim je nastupao kao mlad muzičar, biranim rečima je govorio i saksofonista Jovan Maljoković.

- Izgovorio bi na sceni samo "mili moji", a publika bi zaplakala. Niko nije spojio rusku i srpsku dušu kao Đorđe - nadahnuto je rekao Maljoković.

Olga Marković, prevodilac i član ruskog kluba "đokista", prisetila se davnih druženja sa Marjanovićem, i njegovog drugarskog odnosa sa obožavaocima. Za kraj skupa, Đorđev sin Marko se emotivno oprostio od oca:

- Tata, srećan ti put. Čekaju te gore novi obožavaoci, a stari te nikada neće zaboraviti.

Komemorativni skup je, simbolično, završen pesmom "Hvala vam, prijatelji", koju je Marjanović obično izvodio na kraju koncerta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost