ZAUVEK UTIHNUO ZVIŽDUK U OSAM: Preminuo Đorđe Marjanović, po mnogima najveća jugoslovenska i srpska zvezda zabavne muzike (FOTO)

Vesna PANTELIĆ

16. 05. 2021. u 07:26

ŽIVOTNU bitku sa virusom korona juče je, nažalost, izgubio legendarni jugoslovenski i srpski pevač zabavne muzike Đorđe Marjanović (89), koji je na vrhuncu popularnosti bio šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, ne samo u SFRJ, već i u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

ЗАУВЕК УТИХНУО ЗВИЖДУК У ОСАМ:  Преминуо Ђорђе Марјановић, по многима највећа југословенска и српска звезда забавне музике (ФОТО)

Foto Arhiva "Novosti"

On je prethodnih dana bio priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život.

Đoka, kako su ga obožavaoci zvali od milja, rodio se u Kučevu 30. oktobra 1931, gimnaziju je završio u Požarevcu, a onda je upisao studije farmacije u Beogradu. Zapostavivši fakultet novac je zarađivao istovarajući vagone na železničkoj stanici, raznoseći mleko i novine, bio je inkasant u Radio Beogradu, statirao je u filmu "Svi na more" i predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvi put je zapevao na audiciji pevača zabavne muzike Udruženja džezista Srbije, a zatim je pevao na igrankama i zabavama.

Kada ga je Duško Radančević, šef jednog beogradskog orkestra pozvao 1958. da na koncertu u Nišu peva u pauzi između interpretatora zabavne i narodne muzike, Đorđe je otpevao "Zvižduk u osam", "Plavo u plavom", "Stidljivu serenadu" i kaubojsku pesmu iz jednog filma, a publika je tražila bis. Kako je spremio samo te numere, Marjanović ih je sve otpevao na bis. Opšte oduševljenje izazvalo je njegovo pojavljivanje na televiziji sa pesmom "Zvižduk u osam". On je bio prvi pevač zabavne muzike u Jugoslaviji koji nije samo stajao za mikrofonom, već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku.

MILORDU S LjUBAVLjU

POVODOM Marjanovićevog 75. rođendana, Kulturno-obrazovni program RTS-a napravio je seriju "K'o nekad u osam" od pet epizoda o njegovom životu i karijeri, čija je promocija održana u Ruskom domu, uz prisustvo delegacija Rusije, Belorusije i Ukrajine. Za njegov 80. rodendan, u oktobru 2011, u Domu sindikata u Beogradu održan je kocert "Milordu s ljubavlju". Poslednji put, na oduševljenje publike, pojavio se u junu 2016. na festivalu "Pesma leta" u Smederevu i na plejbek izveo pesme "Zvižduk u osam", "Romana" i "Nikad nije kasno".

Prvu LP ploču "Muzika za igru" PGP RTB je objavio na njegov rođendan 30. oktobra 1959. Prodata je u 110.000 primeraka, u vreme kad u Jugoslaviji nije bilo više od 20.000 gramofona. Po mnogima najveća jugoslovenska i srpska zvezda zabavne muzike, bio je prvi pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca - "Đokiste". Kada je Đorđu na takmičenju "Zlatni mikrofon" 1961. u Domu sindikata po mišljenju publike nepravedno oduzeto prvo mesto, nezadovoljni "Đokisti" su na tadašnjem Trgu Marksa i Engelsa napravili demonstracije i ulične nerede, pa je intervenisala milicija. Marjanović se na kraju popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima. U vreme najeveće popularnosti držao je po nekoliko koncerata zaredom u Domu sindikata. Tokom jednog od 11 nastupa u toj dvorani, Đorđu je stiglo pismo sa porukom: "Molim vas, Đorđe, izvinite, nisam u mogućnosti da dođem na vaš koncert". U potpisu je stajalo ime Jovanke Broz, prve dame SFRJ.

Karijeru u Sovjetskom Savezu započeo je 1963, a publika ga je prihvatila istog trenutka. Prvi put je tamo bio u vreme Hruščova, zatim je gostovao u vreme Brežnjeva, dočekao je Andropova, Černjenka, video je SSSR pod "perestrojkom Gorbačova. Koliko je bio popularan u SSSR, govori i podatak da je na stadionu "Lenjin" imao 15 uzastopnih koncerata, pevajući svake večeri pred 15.000 ljudi. O njegovim uspesima u SSSR pisao je i američki "Njuzvik".

- Sovjetska zvanična kritika nije me prihvatila kao nosioca zapadne kulture, već kao stvaraoca slovenske estradne umetnosti - rekao je Đorđe Marjanović u knjizi Petra Lukovića "Bolja prošlost".

- Postoji kod nas pogrešna predstava o sovjetskoj publici, kao, oni nisu videli, oni ne znaju šta valja. Ali, ta publika je, što se Zapada tiče, videla više nego naša. Tamo su gostovali gotovo svi italijanski pevači: Mina, Milva, Modunjo, Morandi... O francuskoj garnituri da ne govorim, imali su čak i čast da im dođe i Žak Brel. Bilo je Luj Armstrong Sačmo, gostovali su poznati džezeri. Jedino nije bilo zapadnih pop grupa.

VUČIĆ: JEDINSTVENI NASTUP

- IZUZETNO me je pogodila vest o smrti Đorđa Marjanovića, pevača koji je svojim jedinstvenim scenskim nastupom obeležio jednu od najlepših epoha naše muzike. Njegovi brojni hitovi se i danas pamte, a svestrana umetnička ličnost upečatljivo ostaje u sećanju mnogih generacija. Izražavam najdublje saučešće porodici, kolegama i poštovaocima njegove muzike.

Izračunato je da je dva puta obišao Zemljinu kuglu i svuda je bio ambasador svoje zemlje.

Učestvovao je na svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike - od "Beogradskog proleća", "Vašeg šlagera sezone", festivalima u Opatiji, Splitu, Zagrebu, kao i nekoliko puta na jugoslovenskom izboru za "Pesmu Evrovizije".

Lepoj Breni je 1990. bio gost na turneji po Australiji, kada je 14. aprila ,na koncertu u Melburnu doživeo moždani udar dok je pevao pesmu "Mene nema ko da žali". Izgubio je moć govora jedno vreme, a kasnije mu se govor povratio, pa je mogao da priča, ali otežano. Uprkos bolesti, priređivao je koncerte gde je uglavnom pevao sa gostima, na plejbek, svoje stare hitove "Zvižduk u osam", "Romana", "Beograde", "Nikad nije kasno", "Milord", "Ako želiš draga", "Potraži me u predgrađu", "Lazarela", "Moje ludo srce"... Zvanično se od publike oprostio 31. maja 2004. koncertom u beogradskom Centru "Sava".

Marjanović se dvaput ženio. Sa prvom suprugom Zlatom nije imao dece, dok je sa drugom ženom Eli Nikolajevnom Borišenko, koju je bila prevodilac na turneji, upoznao u SSSR i sa njom dobio ćerke Nataliju i Nevenu i sina Marka. Obe ćerke su mu diplomirale na beogradskom Fakultetu muzičkih umetnosti.

U blistavoj karijeri dužoj od pola veka, Đorđe Marjanović je dobio brojne nagrade i priznanja, među kojima su "Zlatni mikrofon" Radio Beograda (2016), Sretenjski orden trećeg stepena (2015), Zlatna plaketa Beograda, Orden rada, Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem... Predsednik SSSR Mihail Gorbačov dodelio je Marjanoviću Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.

* * * * * * * * *

SRĐAN MARJANOVIĆ

Bio je naš Elvis prisli

- ON je za Jugoslaviju i Srbiju ono što je Elvis za Ameriku. Bio je ovde prvi roker kad na našim prostorima nije bilo ni "r" od rokenrola. Pravio je šou na bini, bacao sako u publiku. Imao je izuzetne nastupe i harizmu. Đorđe je prvi pevač koji je imao svoje fanove. Stanovao je na Terazijama, ulaz pored "Muzičkog magazina" bio je pokriven porukama ljubavi prema njemu, njegovi obožavaoci su nosili transparente. Prokrčio je put mnogima koji su kasnije došli. Beograd i Srbija bi trebalo da mu se oduže na najveći mogući način, on je nacionalni heroj.

* * * * * * * * *

ŽELjKO STEFANOVIĆ

Moj treći roditelj

- BIO si mi kao treći roditelj, voljeni moj Milorde. Nadao sam se, verovao, navijao iz sve snage, nije vredelo. Dok živim, teći će svaka tvoja rima, svaki stih, svaka nota mojim venama. Rastao sam uz tvoje pesme, upijao svaki korak, bio vedar jer si ti to bio, i kada ti nije bilo ni do čega. Hvala ti što si postojao u mom životu.

* * * * * * * * *

MINjA SUBOTA

Najveća zvezda popularne muzike

- VODIO sam stotine njegovih koncerata po ondašnjoj Jugoslaviji. Bili smo kao familija i nerazdvojni. Bio je najveća zvezda popularne muzike koju smo mi imali. Teško je da će ga neko prevazići. Ceo se predao pesmama i sceni. Bio je izuzetno pošten umetnik, prvi je pokrenuo scenu. Svi su mirno stajali, a samo se on pokrenuo. Prvi je napravio solistički koncert u Domu sindikata, a kasnije je to radio tradicionalno svake godine.

* * * * * * * * *

LEPA LUKIĆ

Cenili jedno drugo

- ŽAO mi je, bio je dobar pevač. Cenio me je, a i ja njega. Kad smo nastupali sa "Beogradskom estradom", svi smo se mešali, i narodni i zabavni pevači, pa smo tu bili on, Miki Jevremović, ja... Kad sam imala koncert u Domu sindikata, on je došao, i bila mi je čast.

* * * * * * * * *

BORA ĐORĐEVIĆ

Pevao "Anđela" u Rusiji

- VEČNA slava dragom Đorđu Marjanoviću, legendi, našem velikom prijatelju, uzoru, ocu scenskih nastupa. Veoma sam potresen. Celoj "Ribljoj čorbi" je bila ogromna čast kad veliki Đorđe dođe da nas sluša. Imao je uvek rezervisano najbolje mesto u prvom redu. Imao sam tu retku sreću da snimi dva moja teksta, i neverovatnu čast da sa velikim uspehom peva "Anđela", preimenovanog u "Molitvu", na ruskim turnejama. Posetili smo jednom Eli i njega u Kučevu. Na prvom javnom nastupu u životu, u Učiteljskom domu u Čačku, pevao sam "Zvižduk u 8". Od Đorđa sam mnogo naučio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)