DOČEKAO DA SVIRAM UZ SVOG IDOLA: Saša Lokner o saradnji sa Martinom Tarnerom iz čuvenog "Višbon eša", radu na predstavi "Mačor u čizmama"...

M. Ćunković

19. 04. 2021. u 09:45

ČUVENI klavijaturista i autor, član Bajaginih "Instruktora" Saša Lokner, ovih dana se ponosi nesvakidašnjom saradnjom. Numera legendarnog britanskog benda "Višbon Eš", Everybody needs a friend, sa albuma Wishbone four iz 1973, dobila je novu verziju, u izvođenju originalnog pevača i basiste čuvenog sastava, Martina Tarnera, i njegovog aktuelnog benda, a srpski muzičar se pojavljuje kao specijalni gost.

ДОЧЕКАО ДА СВИРАМ УЗ СВОГ ИДОЛА: Саша Локнер о сарадњи са Мартином Тарнером из чувеног Вишбон  еша, раду на представи Мачор у чизмама...

Foto Marina Pešić

Loknera, takođe, vidimo u spotu, zajedno sa članovima benda, gde su se svi, zbog pandemije kovida 19, snimili u kućnim uslovima. Obrada je posvećena pre godinu dana preminulom Markusu Solneru, koji je bio veliki prijatelj Tarnerovog sadašnjeg sastava, i njihov menadžer za Aziju.

- Bio sam klinac u Zemunu u osnovnoj školi, tadašnjoj "Goce Delčev", sada "Majka Jugovića" - na neobičan način počinje za "Novosti" Lokner priču o povezanosti sa "Višbon Ešom", koja datira još iz 1980. - Imali smo fizičko napolju, a oni su, u sklopu evropske turneje, svirali tri koncerta u Jugoslaviji. Nastupali su u zemunskom "Pinkiju", i kasnila je oprema. Njihovi "roudiji" su zamolili nas klince koji smo tu bili okolo, da im pomognemo da je brzo unesu. Profa nam dao voljno da odemo sa poslednja dva časa, i tako smo ušli na koncert. Tu sam se upoznao sa bendom, moj brat (muzički kritičar Bane Lokner, prim, M. Ć.) je doneo albume da nam se potpišu. "Višbon Eš" su dve godine kasnije ponovo svirali u Beogradu, u hali "Pionir".

Kada su Bajaga i "Instruktori" 2019. nastupali u Londonu, njihov prijatelj Dejan, koji tamo drži prodavnicu instrumenata, povezao je Loknera sa Mišom Nikolićem, sadašnjim gitaristom u Tarnerovom bendu.

Lokner sa Tarnerom i njegovim bendom

- Oni se sad zovu "Martin Tarner eks Višbon Eš", jer prvi gitarista Endi Pauel ima pravo na originalno ime - objašnjava Saša. - Miša, koji je profesor gitare u Londonu, pitao me je pre nekoliko meseci, da li bih gostovao na njihovom izdanju, i najavio da prvo izbacuju ovaj singl. To im je čuvena balada sa četvrtog albuma. Prihvatio sam, naravno. Članovi benda su mi poslali snimke gitare, basa i bubnja, i pilot-vokal, i onda sam ja odsvirao u kućnom studiju u Bežanijskoj svoj deo. Njima se to svidelo, a moja ćerka Keti je snimila video kako sviram. Kad sve ovo prođe, oni će imati veliku promociju. Verovatno ćemo još sarađivati na njihovom novom albumu, a postoji šansa da kao gost odsviram nešto sa njima. Oni originalno nemaju klavijaturistu u bendu.

Lokner je, u poslednje vreme, dosta zauzet oko zajedničkog rada sa Bajagom na muzici za dečju predstavu "Mačor u čizmama", u režiji Juga Radivojevića, na sceni pozorišta "Boško Buha".

- Premijera je 29. aprila. Radimo intenzivno - malo u pozorištu, malo u studiju. Igra "prva liga" ovog pozorišta, na stari tekst Igora Bojovića, za koji je dobio Sterijinu nagradu. To će biti moderniji pristup, onako kako se rade poslednji mjuzikli na Brodveju. Recimo, kao "Hamilton", koji je poslednjih godina tamo "razglavio". Drago mi je da, posle kraće pauze, opet radimo u "Buhi", i da je Bajaga, ovoga puta, uzeo učešće. To je matično pozorište moje supruge Ivane.

PANDEMIJA KORONE KOSI EMOTIVCE

MNOGO muzičara, Sašinih prijatelja, preminulo je u poslednje vreme, prvenstveno od posledica korone.

- Veoma teško se nosim sa tim - očekivane su reči Loknera. - To nije samo kod nas, u svetu je otišlo mnogo velikih imena. Toliko njih umre u jedinici vremena, da je teško razlučiti, ožaliti, istrpeti tu tugu i bol. Nisam ni sanjao da mogu da dočekam dan bez Miše Aleksića i Dragoljuba Đuričića, to su dvojica neuništivih. Pa Vojkan Borisavljević, o Đorđu Balaševiću da ne govorim. Izgleda da glumci, muzičari, svi mi koji smo emotivno osetljiva kategorija, najbrže stradamo u pandemiji.

ZOVU NAS ZA LETNjE FESTIVALE, ALI...

UPITAN da li misli da će biti letnje sezone koncerata, muzičar se nasmešio.

- Nadamo se i spremamo se za to, polako ali sigurno - veli za naš list Lokner. - Postoje pozivi za kraj juna, jul, avgust, za velike festivale u regionu. Da li će do njih doći - to je viša sila. Ne zavisi od nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024