PRIZNANjE ČUVARIMA TRADICIJE: Novosadski Tamburica FEST na filmskom festivalu u Turskoj

S. B.

21. 10. 2020. u 12:15

ПРИЗНАЊЕ ЧУВАРИМА ТРАДИЦИЈЕ: Новосадски Тамбурица ФЕСТ на филмском фестивалу у Турској

Foto privatna arhiva

NA šestom "Balkan panorama film festivalu" u Izmiru, gde su od 15. do 21. oktobra predstavljena najnovija kinematografska ostvarenja iz 14 zemalja, svetski festival tamburaške muzike "Tamburica fest" imao je posebno mesto.

Naime, zvanično najbolji festival etno-muzike u Evropi i najbolju turističku manifestaciju u Srbiji, na smotri filmova u Turskoj je, kao specijalni gost, predstavljao dr Jovan Pejčić, direktor "Tamburice".

On je pored promocije na svečanoj ceremoniji uručio i posebno priznanje Saliju Saliniju, organizatoru festivala u Izmiru, uglednom režiseru i profesoru na prestižnoj akademiji u Izmiru.

- Reč je o plaketi, specijalnom priznanju "Tamburica festa" za očuvanje tamburaške kulture - rekao je Pejčić. - Salini je pre dve godine snimio i režirao dugometražni, 95. minutni film "Tamburica, zvuk ravnice", u kojem je na sveobuhvatan način predstavio našu kulturnu baštinu.

Na festivalu je gostovao i Rade Šerbedžija, koji je 2008. godine uz Oliveru Katarinu otvorio prvi "Tamburica fest" u selu Deronje, pa smo se u druženju rado prisetili tih trenutaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)