POTRESNE SLIKE: Prošlo je 13 godina od smrti Tošeta Proeskog (FOTO)

Novosti online

16. 10. 2020. u 20:58

NA današnji dan, pre trinaest godina napustio nas je legendarni Toše Proeski.

ПОТРЕСНЕ СЛИКЕ: Прошло је 13 година од смрти Тошета Проеског (ФОТО)

Foto: Arhiva VN

Stradao je u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.

Skroman mladić iz Kruševa u Makedoniji je svoju pevačku karijeru započeo još kao dečak kada je 1992. nastupio na dečjem festivalu Zlatno slavejče sa pesmom „Jas i mojot dedo“ ispevanom na cincarskom jeziku. Profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. na kom je pobediom izvodeći pesmu Yesterday od Bitlsa.

Kada je snimio album "Ako me pogledaš u oči" njegova doživeo je vrtoglav uspeh. Nakon toga je Toše nizao uspehe u celoj bivšoj Jugoslaviji. Bio je i predstavnik Makedonije na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. na auto-putu E70 Zagreb—Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška, oko 150 kilometara jugoistočno od Zagreba. Prema nepotvrđenim informacijama, uzrok nesreće je bila neprilagođena brzina vozila. U vozilu su se nalazili Georgij Georgijevski, Toše Proeski i njegova menadžerka LJiljana Petrović. Veruje se da je Toše Proeski od siline udarca u kamion preminuo na licu mesta. Vozač Georgijevski je prošao sa težim telesnim povredama, dok je LJiljana Petrović imala lakše telesne povrede.

Sahranjen je u rodnom Kruševu uz najveće državne počasti.

I danas, trinaest godina kasnije, ne prođe ni jedan dan, a da se na radio stanicama ne emituje neka njegova pesma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)