PRIZNANjE ČASOPISA “SONGLAJNS”: Boris i Ekrem među neotkrivenim blagom svetske muzike

D. Ristić

četvrtak, 30. 07. 2020. u 11:25

ПРИЗНАЊЕ ЧАСОПИСА “СОНГЛАЈНС”: Борис и Екрем међу неоткривеним благом светске музике

Arhiva

CENjENI muzički magazin "Songlajns" objavio je listu "najboljih albuma koje nikada niste čuli", na kojoj su visoko plasirana dva ostvarenja naših muzičara.

Album "Poslednji balkanski tango", kompozitora i saksofoniste Borisa Kovača, snimljen za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, a objavljen dve godine kasnije za nemačku kuću Pirana, zauzeo je 4. mesto na ovoj listi.

Ploča koja kombinuje tango sa zvucima tradicionalne muzike naših prostora, slušaoca ubacuje u grotlo apokaliptične plesne zabave. Kovačev nadrealan i nezaboravan odgovor na bolno rasturanje Jugoslavije ima katarzičnu moć koja i dalje traje, stoji u propratnom tekstu glavnog urednika magazina.

Na 6. mestu ove liste je album trubača Ekrema Sajdića iz Vranjske Banje "Reke sreće", objavljen pod firmom "Ekrem i Džipsi gruvz" 2002. godine, takođe za nemačkog izdavača. Recenzent konstatuje da je čudno da je ovaj album prošao prilično nezapaženo u jeku interesovanja za balkanske trube, i dodaje da se radi o najsporijem i najmisaonijem zvuku ovog žanra, koji odiše turobnim i atmosferičiom raspoloženjem. Takođe, ističe se i nenametljiv doprinos jednog od najcenjenijih srpskih džez trubača, Duška Gojkovića.

- Ekremova tužna truba sugeriše umorni balkanski bluz. Na ovom izvrsno snimljenom albumu, svaka od 12 pesama poseduje zapanjujući identitet. U vrućim letnjim noćima slušao sam "Reke sreće" i pustio da zvuk lebdi iznad mene, tromo i iskonski - piše oduševljeni recenzent.

Arhiva

Orkestar Ekrema Sajdića godinama ostaje u senci poznatijih trubačkih bendova sa juga Srbije, gde inače vlada neverovatno jaka konkurencija, ali je uspeo da osvoji titulu najboljeg orkestra u Guči 1998. godine.

Pokrenut 1999. godine, Songlajns je vodeći magazin koji pokriva tradicionalnu, savremenu, narodnu i fuzijsku muziku iz celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)