PRIZNANJE ČASOPISA “SONGLAJNS”: Boris i Ekrem među neotkrivenim blagom svetske muzike

D. Ristić

30. 07. 2020. u 11:25

CENjENI muzički magazin "Songlajns" objavio je listu "najboljih albuma koje nikada niste čuli", na kojoj su visoko plasirana dva ostvarenja naših muzičara.

ПРИЗНАЊЕ ЧАСОПИСА “СОНГЛАЈНС”: Борис и Екрем међу неоткривеним благом светске музике

Arhiva

Album "Poslednji balkanski tango", kompozitora i saksofoniste Borisa Kovača, snimljen za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, a objavljen dve godine kasnije za nemačku kuću Pirana, zauzeo je 4. mesto na ovoj listi.

Ploča koja kombinuje tango sa zvucima tradicionalne muzike naših prostora, slušaoca ubacuje u grotlo apokaliptične plesne zabave. Kovačev nadrealan i nezaboravan odgovor na bolno rasturanje Jugoslavije ima katarzičnu moć koja i dalje traje, stoji u propratnom tekstu glavnog urednika magazina.

Na 6. mestu ove liste je album trubača Ekrema Sajdića iz Vranjske Banje "Reke sreće", objavljen pod firmom "Ekrem i Džipsi gruvz" 2002. godine, takođe za nemačkog izdavača. Recenzent konstatuje da je čudno da je ovaj album prošao prilično nezapaženo u jeku interesovanja za balkanske trube, i dodaje da se radi o najsporijem i najmisaonijem zvuku ovog žanra, koji odiše turobnim i atmosferičiom raspoloženjem. Takođe, ističe se i nenametljiv doprinos jednog od najcenjenijih srpskih džez trubača, Duška Gojkovića.

- Ekremova tužna truba sugeriše umorni balkanski bluz. Na ovom izvrsno snimljenom albumu, svaka od 12 pesama poseduje zapanjujući identitet. U vrućim letnjim noćima slušao sam "Reke sreće" i pustio da zvuk lebdi iznad mene, tromo i iskonski - piše oduševljeni recenzent.

Arhiva

Orkestar Ekrema Sajdića godinama ostaje u senci poznatijih trubačkih bendova sa juga Srbije, gde inače vlada neverovatno jaka konkurencija, ali je uspeo da osvoji titulu najboljeg orkestra u Guči 1998. godine.

Pokrenut 1999. godine, Songlajns je vodeći magazin koji pokriva tradicionalnu, savremenu, narodnu i fuzijsku muziku iz celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)