JOŠ SE NE SMIRUJU STRASTI Svi za Dua Lipu imaju jednu poruku: Kosovo je Srbija

V. N.

22. 07. 2020. u 13:22

JOŠ se ne smiruju strasti nakon što je engleska pop pevačica Dua Lipa (24) negodovala zato što "Epl", u svojoj aplikaciji "Epl maps", pokazuje ono što i jeste - da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

ЈОШ СЕ НЕ СМИРУЈУ СТРАСТИ Сви за Дуа Липу имају једну поруку: Косово је Србија

V.N.

Lipa je za vikend okačila post kojim od kompanije "Epl" traži da na mapu stavi i takozvanu državu Kosovo. Burnu raspravu na društvenim mrežama dodatno je podgrejala postom "Zašto Kosovo nije i nikad neće biti Srbija", a sve je kulminiralo kada je pevačica, čiji su roditelji Anesa i Dukađin Ljipa do 1992. živeli na Kosovu i Metohiji, okačila fotografiju zastave koja je srpskoj javnosti poznata iz "slučaja dron", kada je 2014. u Beogradu prekinuta fudbalska utakmica između Srbije i Albanije, na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu. Na spornoj zastavi je "velika Albanija" koja pored Albanije, uključuje i Kosovo i Metohiju, ali i južni deo Šumadije i zapadne Srbije, kao i delove Crne Gore, Grčke i Severne Makedonije.

- Kosovo je Srbija! Duvaj Lipa, ova slika je moj odgovor tebi - napisao je folk pevač Aca Lukas na "Instagramu", uz fotografiju na kojoj pokazuje oba srednja prsta. - Savest i obraz mi nalažu da na ovakve provokacije, ničim izazvane, imam pravo da odgovorim dotičnoj umetnici. Za razliku od nje, meni ovo niko nije platio, ovo je moj patriotizam, i uz poštovanje svih vera i nacija, dozvolićete da iskažem nezadovoljstvo i odgovorim na njenu provokaciju. Šta sam imao, rekao sam i to je samo odgovor na ono što je rekla dotična pevačica.

V.N.

Tekst potpisa

Mladi bokser Veljko Ražnatović negodovao je što fotografija Due Lipe sa zastavom "velike Albanije" koja je visila sa drona i izaziva mržnju, nije uklonjena sa društvenih mreža, a nije mu se dopalo ni obrazloženje "Instagrama".

- Nismo obrisali sliku Due Lipe. Smatramo da ova fotografija ne krši smernice naše zajednice. Ako mislite da smo pogrešili, molimo vas, prijavite ponovo - piše, između ostalog, u obrazloženju "Instagrama".

- Dobro došli na "Instagram", mesto gde možete propagirati laž kao neistinu, bolest kao zdravlje, nasilnike kao žrtve i, naravno, Srbe kao zločince - objavio je sin Cece Ražnatović.

Bi-Bi-Si povodom ovog slučaja piše da je Lipa optužena da podržava albanski ekspanzionizam, a sličan tekst donosi i Raša tudej, uz komentar da kritike pevačici nisu strane. Kritičari na društvenim mrežama Lipu nazivaju "fašistom", a pevačica se suočila i sa mnogobrojnim optužbama da podržava ekstremni albanski nacionalizam.

RADONČIĆ: PROMOCIJA MRŽNjE

CRNOGORSKI košarkaš Dino Radončić oglasio se, takođe, na društvenim mrežama, napisavši Dui Lipi:

- Šteta što svoju popularnost koristi na ovaj način, da promoviše mržnju i da izaziva bes mnogih nacija. Totalno nepotrebno!

UNICEF: NIJE NAŠ AMBASADOR

POVODOM predstavljanja Due Lipe kao ambasadora Unicefa, srpski Unicef se oglasio na "Instagramu", ističući da ona nije njihov ambasador i da ne podržavaju stavove koje iznosi:

- Dragi prijatelji, hvala što ste ukazali na post pevačice Due Lipe. Ona nije Unicefov ambasador i njene izjave nisu izjave u ime Unicefa. Kao i mnogi drugi, i ona je podržala naš rad za decu, na čemu smo zahvalni. Stavovi koje iznosi su njeni, a Unicef ih ne podržava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!