OD SADA SE TRAŽE LICA BEZ ŠMINKE: Nova moda na upravo završenom izboru za najlepšu devojku Engleske

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

22. 10. 2022. u 06:45

PRVI put u gotovo stogodišnjoj istoriji izbora za mis Engleske, jedna takmičarka se pojavila - bez šminke!

ОД САДА СЕ ТРАЖЕ ЛИЦА БЕЗ ШМИНКЕ: Нова мода на управо завршеном избору за најлепшу девојку Енглеске

Foto Instagram/Miss England Contest

Ovaj presedan izazvao je pravu lavinu reakcija, među kojima je najviše onih da žene imaju pravo da budu takve kakve jesu i da se takmiče za najlepšu bez dodatnih doterivanja, naročito ako su mlade i lepe, kao što je Melisa Rauf (20). Bilo je i onih koji smatraju da misica, ipak, mora da ima mejkap.

Potez studentkinje političkih nauka s juga Londona nikoga nije ostavio ravnodušnim. Očigledno, ni članove žirija, jer je uspela da dođe sve do finala. Nije pobedila, ali je ostavila utisak koji će se dugo pamtiti u okviru takmičenja koje vuče korene još iz 1928.

- To mi mnogo znači, jer imam utisak da se mnogobrojne devojke svih godina šminkaju zato što se osećaju obaveznim da to čine. Ako se dobro osećamo u sopstvenoj koži, ne bi trebalo da budemo obavezne da prekrivamo lice šminkom - istakla je gospođica Rauf, koja je osvojila lentu kraljice publiciteta i nacionalno lice bez šminke.

Imala je poruku i za one devojke koje osećaju kompleks zbog neke "falinke".

- Naši nedostaci čine od nas to što smo i upravo je to ono zbog čega je svaka osoba jedinstvena - naglasila je devojka koja je na binu stala bez ijedne crte povučene krejonom oko zelenih očiju.

Melisa Rauf je priznala da je i sama počela rano da se šminka, ali da je odlučila da se na konkursu pojavi prirodnog lica. Dodala je da nikada nije imala utisak da odgovara klasičnim kriterijumima lepote.

Takmičenja za mis širom sveta u poslednje vreme su predmet žestokih kritika, jer borci za ženska prava smatraju da se na ovaj način vrši diskriminacija i da se tako širi lažni ideal lepote. Na udaru su pravila kao što je limitirano godište za učešće, minimalna visina, obaveza da nisu u braku ili da nemaju decu. Organizatori u Engleskoj su napravili mali korak napred dozvolivši Melisi da se početkom ove sedmice takmiči bez šminke, uz objašnjenje da time žele da ohrabre žene da se prikažu onakvim kakve zaista jesu, a ne da se "kriju iza šminke ili filtera na društvenim mrežama".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melisa Raouf (@melisaraouf)

Vremena se, očigledno, menjaju. Nastup Melise Rauf sušta je suprotnost idealu perfekcije kojem se dugi niz godina težilo, do te mere da se pribegavalo i hirurškim intervencijama, u čemu su naročito prednjačile Južnoamerikanke. Melisa daje sliku neke druge moderne žene 21. veka.

Za misicu Engleske je, inače, izabrana Džesika Gejgen, mis Lankašira i prva riđokosa devojka u istoriji ovog takmičenja, koja će svoju zemlju predstavljati na 71. izboru za mis sveta.

 

TRANSRODNE LEPOTICE

KOLIKO se pravila menjaju i takmičenje modernizuje, pokazuje i to da su organizatori mis Francuske od prošle godine dozvolili da se na ovo takmičenje prijavljuju i transrodne osobe. Prva je ovu priliku odmah iskoristila glumica Andrea Fire, koja je nedavno izabrana za prvu pratilju mis Pariza. Angela Pons je prva transrodna žena koja je 2018. godine izabrana za mis Španije, dok je Kataluna Enrikez stekla pravo da se takmiči za mis SAD pošto je 2021. proglašena najlepšom u Nevadi.

BONUS VIDEO - DOK SE BEOGRAD BUDI: Kako izgleda jutro sa prelepim životinjama u zoološkom vrtu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!