KRALJ I DALJE ŽIVI: Kulturna ikona 20. veka, pevač i glumac Elvis Prisli preminuo je pre 45 godina

V. N.

16. 08. 2022. u 10:18

NA današnji dan, pre 45 godina, preminuo je američki pevač i glumac Elvis Prisli, kralj rokenrola, začetnik rokabilija, kulturna ikona i jedna od najznačajnijih ličnosti 20. veka.

КРАЉ И ДАЉЕ ЖИВИ: Културна икона 20. века, певач и глумац Елвис Присли преминуо је пре 45 година

Foto AP

Svojim nastupima i popularnošću napravio je revoluciju u popularnoj kulturi, postavši prva muzička zvezda koja je stekla nesvakidašnju svetsku slavu, uživajući status seks-simbola. Pevao je energično, dubokim hrapavim glasom s južnjačkim akcentom, a zbog pokreta karlicom dali su mu nadimak Elvis Karlica, što nije voleo ("to je jedan od najdetinjijih izraza koje sam ikada čuo od odrasle osobe").

Kralj je rođen 8. januara 1935. u Tupelu, od druge godine sve što je znao bila je gospel muzika, a sa 13 je već pevao na crkvenim svečanostima i školskim priredbama. Prvu pesmu snimio je kao rođendanski dar majci Gledis, koja mu je 1947. za 12 rođendan poklonila prvu gitaru. Veoma je voleo majku i nikada se nije do kraja oporavio kada je 1958. preminula. Singl That's All Right Mama snimio je 1954, a dve godine kasnije objavljuje Heartbreak Hotel, koji odmah postaje hit broj jedan. Tada počinje i filmsku karijeru s "Voli me nežno". Glumio je u osrednjim muzičkim filmovima, ali su zato naslovne numere iz njih redovno završavale na prvom mestu top-lista. Snimio je 52 ploče i još za života ih prodao u tiražu od 600 miliona primeraka. Ukupno je prodao 1,8 milijardi ploča. Na prvom mestu "Bilbordove" liste imao je 18 pesama. Prvi put je to postigao 1956. s Heartbreak Hotel, a poslednji 1969. sa Suspicious Minds. Ima više prodatih multiplatinastih albuma od bilo kog drugog izvođača.

Nakon što ga je video na koncertu, Liberače je predložio Elvisu da svom nastupu doda blistave kostime. On je poslušao savet i postao poznat po zlatnim jaknama i belim kombinezonima ukrašenim draguljima. U znak zahvalnosti Liberače je na većini Elvisovih koncerata imao rezervisano mesto. Uz Džonija Keša i Henka Vilijamsa, jedini je umetnik koji je primljen u Rokenrol kuću slavnih i Kantri kuću slavnih. Osvojio je tri Gremi nagrade, sve za gospel muziku. Elvis je 1957. snimio prvi muzički spot svih vremena, za pesmu Jailhouse Rock. Njegov singl iz 1960. It's Now Or Never je najprodavaniji singl svih vremena. Više ljudi je 14. januara 1973. gledalo uživo putem satelitskog prenosa Elvisov koncert "Aloha sa Havaja", nego što je gledalo astronaute Nila Armstronga i Baza Oldrina kada su 20. jula 1969. sleteli na Mesec. Sve koncerte, osim dva u Kanadi, održao je u Americi. Jednom prilikom poklonio je ogrtač Muhamedu Aliju.

Foto Profimedia

Na poleđini je bilo izvezeno "šampion ljudi", što je bio Prislijev nadimak za Alija.

Dobio je crni pojas u karateu 1960, a na sceni je često koristio karate pokrete. Nije voleo da se konfrontira, a njegova lična pratnja bila je poznata kao "Mafija iz Memfisa".

Bio je velikodušan prema porodici, prijateljima, pa čak i potpunim strancima. Jednom je nepoznatoj ženi kupio "kadilak" samo zato što ju je video kako posmatra auto kroz izlog radnje. Kada se 1973. sreo s Robertom Plantom i Džonom Polom Džonsom iz "Led cepelina", Džons je pomenuo kako je prelep sat koji je Elvis nosio. Kralj je istog trenutka skinuo s ruke zlatni sat s dijamantima od 5.000 dolara i menjao ga za Džonsov "miki maus" sat od 10 dolara.

Foto Profimedia

Od trenutka kada je upoznao glumicu En Margaret, pa sve do svoje smrti, Elvis bi joj uvek ispunio garderobu cvećem, kad god je imala predstavu u Las Vegasu. Lep kao bog, ženio se samo jednom, Prisilom, s kojom je dobio ćerku Lizu Meri, ali im brak nije potrajao.

Foto Profimedia

Poslednja pesma koju je javno otpevao bila je Can't Help Falling In Love, na koncertu u Indijanopolisu, 26. juna 1977. U ponedeljak uveče, 15. avgusta 1977, Elvis je svirao klavir porodici i prijateljima, pevajući "Plave oči plaču na kiši". Sutradan je pronađen mrtav na podu kupatila. Zvanični uzrok smrti bio je srčani udar, a obdukcija je u njegovoj krvi otkrila 14 različitih droga. Samo te godine, njegov lični lekar Džordž Nikopulos prepisao je Elvisu najmanje 10.000 recepata za amfetamine, barbiturate, narkotike, sredstva za smirenje, tablete za spavanje.... Elvisovu pogrebnu povorku, 18. avgusta 1977, činilo je 49 automobila na čelu sa 11 belih "kadilaka". Sahranjen je u vrtu svoje vile Grejslend, pored voljene majke Gledis. Grejslend je, posle Bele kuće, drugo najposećenije turističko mesto u SAD.

Zvuči neverovatno, ali uprkos tome što je bio najveća planetarna estradna zvezda svih vremena i ostavio iza sebe blještav trag, Elvis je tek nedavno, 45 godina posle smrti, konačno dobio svoj grandiozni biografski film.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)