SAHRANJEN BRANKO CVEJIĆ: Ćerka i sin se od oca oprostili potresnim rečima, Bojana u grob bacila plavi šešir, a Žarko i supruga Vesna po ružu

S. Vidačković

01. 08. 2022. u 13:12

ŽIVOT je isuviše kratak da bismo se držali spiska zamerki drugim ljudima, govorio je.

САХРАЊЕН БРАНКО ЦВЕЈИЋ: Ћерка и син се од оца опростили потресним речима, Бојана у гроб бацила плави шешир, а Жарко и супруга Весна по ружу

S.V.

Tata je umeo i da zaboravi i da oprosti. Sa probe je završio na intenzivnoj nezi. Tata, bio si tih, do kraja svoj kada si nestajao, a mi nismo verovali. Teško nam je da se suočimo sa nadolazećom prazninom i strahom nestanka tvoje lakoće i duhovitosti.

Ovim rečima, od voljenog oca, glumca i dugogodišnjeg upravnika JDP Branka Cvejića, koji je posle kraće bolesti preminuo prošle nedelje u Beogradu u 76. godini, oprostila se danas njegova ćerka Bojana.

Sahrani, koja je održana na Novom groblju, prisustvovao je veliki broj njegovih kolega, prijatelja i poštovalaca. Branko Cvejić sahranjen je u porodičnoj grobnici, bez prisustva sveštenika, a umesto opela njegova deca održali su emotivni govor.

- U trenutku kada je otišao, preplavile su me emocije zbog reči njegovih bliskih ljudi, zbog kojih sam shvatila koliko je Branko bio voljen - zadržavajući suze, rekla je Bojana. - Za nas je on i posle svojih dobrih i loših uloga bio samo otac. Nedostajaće mi ljubav koja se sastoji u tihom davanju bez naplate i računa. Odavao je utisak da za svaki problem postoji rešenje samo ako zadržimo radost. Voleti život, a on je voleo život znači voleti mladost i mlade ljude, "mlade majmune", kako je govorio ironično o nama ali i o mladim glumcima koje je susretao na probama. Divio im se, uživao u ironiji. Od njega sam naučila da je gnev koristan teatralni afekat ako imaš željeni učinak, zato je ljutnja kod njega bila pozorišna iluzija koja će proći.

Sin Žarko je rekao da pokojni umetnik "nije bio najprisutniji otac na svetu, a razlog tome je strastvena odanost pozorištu i glumi". Setio se kako je umeo dobro da se zeza i sa velikanima i sa pijačnim prodavcima.

- Iza odanosti poslu krila se odanost ljudima sa kojima je radio. Nije pravio razliku između premijere i reprize predstave, snimanja makar i studentskog filma. Voleo je život do poslednjeg dana i pronalazio mu smisao. Ostao je žal. Bio je čvrst oslonac i stena u moru kada talasi postanu preveliki. Nedostajaćeš. Ostaju njegova dela i sećanja na njega, to neka nam bude pouka.

Posle dirljivih reči, Bojana je u grobnicu bacila plavi šešir, a Žarko i supruga Vesna po ružu.

Baneta Bumbara, nadimak koji je proslavio Cvejića u seriji "Grlom u jagode", na njegov poslednji let ispratili su glumci svih generacija: Miki Manojlović, Svetlana Bojković, Branka Petrić, Branimir Brstina, Svetislav Bule Goncić, Isidora Minić, Anita Mančić, Radovan Vujović, Svetozar Cvetković, Jelena Đokić, Tihomir Stanić, Milena Pavlović, Nebojša Milovanović, Igor Đorđević, Milan Marić, Vaja Dujović, Ivan Mihailović, Irfan Mensur, upravnica JDP Tamara Vučković, umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, Ružica Đinđić, Radoslav Rale Zelenović, kao i lider SPS Ivica Dačić, reditelji Srđan Karanović i Stefan Arsenijević...

Početkom jula, Cvejić je bio hospitalizovan zbog problema sa plućima ali je, nažalost, izgubio životnu bitku 26. jula. Iza njega je ostalo na desetine uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, ali ga je jedna pratila kroz ceo život. Sa dostojanstvom i ponosom nosio je Cvejić nadimak Bane Bumbar, po svom najslavnijem liku iz popularne serije "Grlom u jagode". Dogodovštine iz Banetovog i života njegovih prijatelja, Mikija Rubiroze, Ušketa i Boce, emitovane s velikim uspehom sredinom sedamdesetih zauvek su utkane u istoriju srpske kinematografije. Bumbarov "let" zaokružio sa rediteljem i autorom serije Srđanom Karanovićem i istom glumačkom ekipom deceniju kasnije, 1985, filmom "Jagode u grlu".

Bio je dugogodišnji član, ali i direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2002. do 2011. godine. Zajedno sa celom novom generacijom glumaca sa Fakulteta dramskih umetnosti, a na poziv Bojana Stupice, 1967. postao je član JDP-a, i deo čuvene klase "Bojanovih beba". U matičnoj kući odigrao je više od pedeset uloga. Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru - pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

U kapelu je stigla i Ružica Đinđić, a potom i Ivica Dačić, koji je doneo veliki venac crveno belih ruža.

S.V.

S.V.

Bio je prvi saradnik tadašnjeg upravnika Jovana Ćirilova, a potom nastavio da doprinosu uspehu JDP-a kao njegov čelni čovek. Za sve to vreme nije zapostavljao svoj "zanat", te je zadržao status jednog od vodećih glumaca svoje generacije.

U srcima gledalaca ostao je upamćen i po maestralnoj galeriji likova u serijama Siniše Pavića, sa kojim je sarađivao više od pola veka i koji mu je podario još jednog junaka sa kojim su ga poistovećivali - Listera iz "Porodičnog blaga". Saradnju su počeli u filmu "Višnja na Tašmajdanu", a nastavili dalje u serijama "Bolji život", "Stižu dolari", "Bela lađa"... i poslednjom - "Junaci našeg doba".

- Gluma je gluma. Ako si ti istinit, ako je to što radiš istinito, pogodio si - govorio je Cvejić.

Komemoracija će biti održana u septembru u JDP.

Saradnja sa slavnim rediteljima

TOKOM više od pola veka glumačkog staža sarađivao je sa najvećim rediteljskim imenima, poput Živojina Pavlovića, Srđana Karanovića, Emira Kusturice, Zdravka Šotre... igrao u filmovima "Miris poljskog cveća", "Petrijin venac", "Balkan ekspres", "Poslednji krug u Monci", "Sjaj u očima", "Podzemlje", serijama "Sinđelići", "Ulica lipa", "Žmurke", "Urgentni centar"... Nije se slagao sa onima koji su govorili da su gluma na filmu i gluma u pozorištu potpuno različite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

DA LI STE PRIMETILI? Kako je Kosjerina reagovala na reči Radeta Bogdanovića o ŽENAMA FUDBALERA

NEKADAŠNJI fudbaler Rade Bogdanović ovih dana je privukao pažnju javnosti komentarima na dešavanja na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru, u okviru specijalnog programa na RTS-u. Naročito je prašinu podiglo njegov uvredljiv komentar na račun žena fudbalera, a neki smatraju da je izostala adekvatna reakcija i voditelja, posebno voditeljke Dragane Kosjerine.

02. 12. 2022. u 08:47

SRCE MI KUCA ZA OBE NACIJE Prelepoj Srpkinji udatoj za reprezentativca Švajcarske je danas najteže (FOTO)