GUČA OPET STAZOM SLAVE: Najveća trubačka manifestacija od 5. do 7. avgusta

V. ILIĆ

01. 07. 2022. u 06:20

VRATITI Guču na stazu stare slave! To je cilj organizatora Dragačevskog sabora trubača, koji će po 61. put, biti održan od 5. do 7. avgusta.

ГУЧА ОПЕТ СТАЗОМ СЛАВЕ: Највећa трубачкa манифестацијa oд 5. до 7. августа

Orkestri Marka Trnavca i Dragana Pavlovića, Foto V. Ilić

Ovo je zaključak jučerašnje konferencije za novinare u prestonici trube, kojoj su prisustvovali Milivoje Dolović, predsednik Opštine i prvi čovek Saborskog odbora, Zoran Pantelić, direktor Kulturnog centra, Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organizacije "Dragačevo", i Milenko Škarić, vlasnik produkcijske kuće "Skaj mjuzik", sa kojom je Saborski odbor prvi put potpisao ugovor o organizaciji i produkciji, i to za naredne četiri godine.

- Za 30 godina koliko smo u poslu, trudili smo se da na svim festivalima u Srbiji dovedemo svetske trendove, a u Guči ćemo raditi obrnuto - rekao je Škarić i naglasio da će RTS prenositi program.

- Treba da očuvamo tradiciju staru 61 godinu, da se vratimo korenima. Ideja je da trubu, simbol Guče, istaknemo još više, da trubačku muziku, koja nam je u genima i krvi učinimo još prihvaćenijom i Saboru vratimo internacionalni karakter.

Dolović je dodao da je Guča u svojoj istoriji imala uspona i padova, zbog toga što je izgubila korene i korak sa prošlošću:

- Od ove godine idemo uzlaznom putanjom! Vraćamo saboraše, vraćamo trubu i trubače na prvo mesto. Imamo dosta potvrda o dolasku stranaca, pre svih iz Slovenije, Makedonije, Francuske, kao i Republike Srpske. Cene smeštaja u Guči neće biti menjane u odnosu na lane, prenoćište će koštati oko 20 evra. Razgovaraćemo i sa ugostiteljima da cene hrane i pića, posebno tradicionalnih specijaliteta, ne budu astronomske.

Što se tiče programa, centralni događaj će biti finalno takmičenje najboljih trubačkih orkestara, kojih će biti 18, a pravo učešća su stekli u pet predtakmičarskih centara u Srbiji. Zakazano je za 7. avgust, od 18 časova, na stadionu kraj Bjelice, nakon čega će biti poznat i dobitnik "Zlatne trube", koju će po 58. put dodeliti "Večernje novosti".

Prvog dana Sabora biće održano takmičenje mladih orkestara i koncert "Divanhane".

Zvaničan program na stadionu počeće koncertom Danice Crnogorčević, a potom i majstora trube Dejana Jevđića. Učestvovaće i trubački asovi: Dejan Petrović, Dejan Lazarević, Boban i Marko Marković, i Ekrem Mamutović. Drugog dana, posle trubačke budilice i narodnog višeboja, nastupiće i strani trubački orkestar, i to iz Portugalije, koncert će održati i grupa "357", kao i nastup prošlogodišnjih pobednika. U nedelju, nakon finala, nastupiće orkestar Big bend RTS, kao i pevačice narodne muzike Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Dragica Radosavljević Cakana. 

"HAJDUK FEST" ZA VIKEND

KAO mali uvod u 61. Sabor, 2. jula biće održana gastronomska manifestacija "Hajduk fest". Aleksandra Mitrović, direktorka TO, najavila je da će poseta ovom festivalu biti velika, te da je već prijavljeno 20 ekipa za takmičenje u spremanju dragačevskog specijaliteta - hajdučkog ćevapa. Nastupiće i trubački orkestri Dejana Jevđića, Marka Trnavca i Vladimira Ivanovića, a koncert će održati i Slađa Alegro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!