SELIN DION MU JE NAJVEĆI OBOŽAVALAC: Svetski šampion u harmonici Petar Marić na izložbi Ekspo 2020. u Dubaiju

V. N.

07. 12. 2021. u 11:52

SRPSKU kulturu i tradicionalnu muziku na moderan način, na Svetskoj izložbi u Dubaiju, sa dva koncerta, predstavio je maestro Petar Marić, osmostruki svetski šampion u klasičnoj, virtuoznoj i elektronskoj harmonici i kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija stvara.

СЕЛИН ДИОН МУ ЈЕ НАЈВЕЋИ ОБОЖАВАЛАЦ: Светски шампион у хармоници Петар Марић на изложби Експо 2020. у Дубаију

Foto promo

Mada ima samo 31 godinu, Marićeva muzika izvodi se širom sveta, od Australije do Amerike, a najveću popularnost dostigao je u Kini. Prvi je srpsku harmoniku uveo u "Kenedi centar" u Vašingtonu, a u prvom redu mu je sedela - Selin Dion.

- Sa harmonikom sam se prvi put sreo kao petogodišnjak - kaže nam Petar.

- Harmonika je izabrala mene, a ne ja nju. Odskočna daska za svetsku karijeru bila mi je pobeda na Svetskom kupu u harmonici, 2006. u Norveškoj. Školovao sam se u Beogradu, a potom u Parizu, gde sam nastavio profesionalno usavršavanje kod najpoznatijih i najuticajnijih profesora u svetu harmonike, poput Frederika Dešama.

Marić izvodi veliki broj virtuoznih kompozicija iz žanra varijete muzike, među kojima su numere iz različitih zemalja i različitih stilova, što omogućava mladom umetniku da publici pokaže svu privlačnost i beskrajne mogućnosti harmonike kao instrumenta.

Njegov repertoar nudi, pored klasične i varijete muzike, i elektronsku harmoniku, čiji će zvuk biti sve prisutniji u budućnosti. Program sa kojim je sinoć predstavio Srbiju u Dubaiju, nosi naziv "U harmonici je sve", a danas će ga izvesti i u bašti Paviljona Srbije na Ekspo 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!