NIKADA NIJE KASNO ZA NOVI POČETAK: Jelena Tomašević, za "Novosti", o aktuelnom singlu, pandemiji, vaspitanju, porodici, nagradama...

Milan Ćunković

11. 11. 2021. u 13:00

POP pevačica Jelena Tomašević trudi se da ne menja svoj kurs ni u teškim danima kroz koje svi prolazimo od početka pandemije kovida 19.

НИКАДА НИЈЕ КАСНО ЗА НОВИ ПОЧЕТАК: Јелена Томашевић, за Новости, о актуелном синглу, пандемији, васпитању, породици, наградама...

Foto Arhiva Novosti

Sa suprugom Ivanom i ćerkom Ninom ima, kao što reče Bora Čorba, "svoj mali svet i oko njega kineski zid". Reklo bi se - sazidan od najboljeg materijala. Od najčistijih emocija.

Tvrđava uz koju se sve lakše podnese, reši, savlada.

Na pitanje kako je podnela period od početka korone, Jelena za "Novosti" kaže:

- Postoji mogućnost da mi trenutno ne možemo da sagledamo kako ova situacija utiče na nas, i da ćemo tek kasnije da otkrijemo da li se i kako ona odrazila na naše fizičko i psihičko zdravlje. Kako god, imamo svakodnevnu šansu da se duhovno razvijamo i tako spremimo na sve što dolazi. Ovo vreme me je naučilo da u mom životu nema mesta za previše negativnih vesti iz medija, i od ljudi. Informaciju primim, ali ne dozvoljavam da se o njoj iznova i iznova raspreda. Kroz sve ovo što nam se dešava, treba se probijati i ići napred. Za to treba snage, zašto bismo je uzaludno trošili?

Numera "Sve ispočetka" najavila je novi album?

- Kada mi je Leontina poslala pesmu, prvo mi se svidela melodija i energija koju ona nosi, a zatim sam u tekstu prepoznala poruku koja bi bila korisna brojnim bliskim ljudima. Sa mnogima od njih sam u poslednje vreme razgovarala upravo o tome da se stvari i osobe koje su nas opterećivale i bolele mogu, čak i moraju ostaviti iza sebe, i produžiti dalje. Nikada nije kasno za novi početak u životu, ljubavi, karijeri, međuljudskim odnosima. Radujem se što će publika uskoro da čuje moj novi album za koji su pesme pisale drage kolege Maja Sar, Sergej Ćetković, Aleksandra Milutinović, Goran Kovačić, Branko Koprivica, Mahir Sarihodžić, Darko Dimitrov, Leontina... Mnogo divnih imena na jednom mestu.

Dobili ste nedavno nagradu za najemitovaniju pesmu, "Radio svira za nas", na dodeli godišnjih priznanja Udruženja muzičara pop, rok i džez muzike, od organizacije Prava interpretatora i Sokoja?

- Svaka nagrada znači umetniku, ali ovo priznanje za mene je posebno, jer ga dodeljuju kolege i stručnjaci koji razumeju muzičku industriju iz drugog ugla, i znaju koliko je podrška u ovim vremenima značajna. Počastvovana sam što sam na ovogodišnjem spisku umetnika, nagrađenih od strane eminentnih muzičkih institucija.

Sa suprugom Ivanom ste u braku 10 godina. Koliko ste se promenili za to vreme?

- Za deceniju život može mnogo da se promeni, ali, kad se podvuče crta, najveći skok u našem sjedinjavanju je roditeljstvo. Naša očekivanja su se uglavnom ostvarila, neka logično, neka na čudesne načine. Dete u našem životu je, međutim, jedno trajno čudo koje svaki dan gledaš i ne možeš da dokučiš kako se rodilo, kako je progovorilo, kako je naučilo da crta... Da bismo sve to razumeli, moramo i mi neprestano da rastemo.

Kako vam se dopada koncept "Večeri sa Ivanom Bosiljčićem"?

- To je jedinstveni muzičko-poetski performans, i svaki put ga ne propuštam. Uživam da slušam kako Ivan recituje domaću i svetsku poeziju, a sve to upotpuni našim evergrin i starogradskim pesmama. Svoju muzičku predstavu izvodi 14. novembra u SNP u Novom Sadu, i naravno da opet idem da ga slušam.

On u poslednje vreme dosta snima u Rusiji, ali, ipak, niste mnogo razdvojeni?

- Naš porodični dogovor koga se čvrsto držimo je da, ukoliko nije neophodno, nema predugih razdvajanja. Kad god je moguće, idemo svi zajedno na poslovni put. To je, istovremeno, i jasan parametar po kome prihvatamo poslove, naročito u inostranstvu.

Foto Miloš Nadaždin

Javnost kaže da ste simbol skladnog i srećnog braka. Postoji li recept za to?

- Svaka porodica je univerzum za sebe i nema opšteg saveta kojim bi svi mogli da se rukovode. Svako izmišlja svoju formulu stabilnosti porodice najbolje što zna. Ivan i ja nemamo fiksno radno vreme, i često se dešava da smo danima neprestano sa Ninom, ili da vikendima svi zajedno putujemo kada ja imam koncert ili Ivan predstavu. To je različit princip života u odnosu na roditelje koji imaju radno vreme, i čija deca tačno znaju kad je tati i mami slobodan dan. Nina je prihvatila naš poslovni ritam, a kad odraste moći će sama da izabere koji joj sistem više odgovara.

Odlično se snalazite i u drugim žanrovima, najpre kada zapevate

etno i narodnu muziku?

- Hvala najlepše. Uvek posvetim deo koncerta obradama izvornih pesama koje su obeležile moj život kroz detinjstvo, dok sam bila solista u KUD "Abrašević" u Kragujevcu. Naročito mi se dopada kako smo obradili "Vranjanku". Zadržala je svoju autentičnost u novom ruhu.

Važite za smernu osobu, damu koju krase maniri u svakom trenutku?

- Zbog vaspitanja i učtivosti često nisam odgovarala na bezobrazluk i bahatost. Prećutala bih, ali bi me kasnije mučilo sve što sam odćutala. Shvatila sam, vremenom, da je mnogo bolje izgovoriti neke stvari i rešiti problem. Naravno, veliku pažnju treba obratiti na to kako reći sve što vas muči.

Za koju pesmu kažete "Jao, što ovo nisam ja otpevala"?

- Numeru Kornelija Kovača "Zlatni dan" prvi put sam izvodila na festivalu "Slavjanski bazar" u Belorusiji 2003, kada sam predstavljala Srbiju i Crnu Goru i osvojila drugo mesto. Posle je ona postala sastavni deo skoro svih koncerata, a često sam je izvodila i sa Kornelijem na televizijskim nastupima.

Uvek se rado vratite svom rodnom Kragujevcu?

- Često odem. Tamo su mi roditelji, brat i njegova porodica, prijatelji, kumovi. Svi se raduju kada dođemo, a ja onda opet budem mamino i tatino dete (smeh).

Emotivno ste se na društvenim mrežama oprostili od Marinka Rokvića, prethodno i od mnogih drugih iz sveta muzike koji su nas napustili?

- Ovo je zaista neizvesno vreme. Nažalost, mislim da više ne postoji niko ko nije izgubio nekoga koga je poznavao, ili nekoga bliskog. Duboko saosećam sa svima koji prolaze kroz ovaj težak period.

"EVROVIZIJA" NEPROCENjIVO ISKUSTVO

U TOKU je konkurs za predstavnika Srbije na "Evrosongu" 2022?

- "Evrovizija" je neprocenjivo iskustvo za svakog pevača, a iz godine u godinu se menjaju trendovi pobedničke pesme. Znam koliko mi je značila podrška kolega i javnosti kada sam predstavljala Srbiju, tako da će svaki predstavnik naše zemlje imati moju podršku.

KONCERT U BEOGRADU 22. DECEMBRA

SA ushićenjem Jelena najavljuje beogradski koncert, koji će održati 22. decembra u "Kombank dvorani".

- Poslednji veliki koncert sam imala pre više od dve godine u Sava centru, i veoma sam uzbuđena što ću ponovo pevati pred Beograđanima - kaže Tomaševićeva za naš list. - Nedavno sam imala akustični koncert u "Buda baru", za mali broj ljudi, bilo je božanstveno. Ne sumnjam da će tako biti i 22. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)