POZNATI DŽEZER ZAOKRUŽIO 20 GODINA RADA: Nenad Vasilić predstavio kompilaciju

M. Ć.

04. 09. 2021. u 16:00

PRIZNATI džezer Nenad Vasilić predstavio je u Klubu RTS u Beogradu, album Volume 1 (PGP RTS), kojim ovaj niški kontrabasista, kompozitor i pedagog obeležava 20 godina rada.

ПОЗНАТИ ЏЕЗЕР ЗАОКРУЖИО 20 ГОДИНА РАДА: Ненад Василић представио компилацију

Foto V. Danilov

Reč je o kompilaciji numera sa njegovih dosadašnjih 12 albuma. Muzičar koji je, posle džez studija u Gracu, odabrao da živi u Beču, kao kompozitor učestvovao je i na izdanjima Bilje Krstić, Martina Lubenova, Lori Antonioli i drugih poznatih muzičara, a koncertno je sarađivao sa Amirom Medunjanin, Bojanom Zulfikarpašićem...

- Kritike kompilacije su sjajne, i daju mi za pravo da verujem da još ima nade za dobru muziku - istakao je direktor PGP RTS Vladimir Graić.

Izvršni direktor Muzičke produkcije RTS Dragoslav Fredi Stanisavljević, takođe poznati džezer, upoznao se sa Vasilićem u Gracu pre skoro 30 godina.

- Ovaj album je početak, jer sam naziv Volume 1 uvodi nas u Volume 2, 3 - smatra Stanisavljević.

Novinar i publicista Petar Janjatović podvukao je da je, zbog velike konkurencije, oduvek bilo jako teško stvoriti ime na Zapadu.

- Uz to, džez publike ima sve manje, pa, samim tim, ovo što je Nenad postigao je apsolutno za poštovanje - konstatuje Janjatović.

- On ima originalan, specifičan pristup, posebno tradicionalnim narodnim pesmama.

Često se njihovo obrađivanje pretvara u jezivi kič i trku za novcem. Slušajući ovu kompilaciju, vidim sa koliko ukusa i ljubavi je Nenad pristupio nekim poznatim pesmama kojima je dao potpuno novo odelo. Bitno je što je on i autor, ne bavi se samo nečijim minulim radom. Kontrabas je u njegovim numerama u funkciji pesme - čvrst, siguran, maštovit.

Vasilić je istakao da mu je drago, kao nekom ko je više od 25 godina u inostranstvu, da se ovaj album pojavio u Srbiji.

- Sprema se već novo izdanje, ali ono što mi je najbitnije su Big bend RTS aranžmani mojih kompozicija - najavljuje kontrabasista još jednu kompilaciju.

- Te numere su svirane u raznim drugim sastavima - trio, kvartet, duo, solo, a sad smo ih spremili za Big bend. To je zahtevan projekat, u saradnji sa Beogradskim džez festivalom i Domom omladine, dugo radimo na njemu. Nadam se da ćemo u sledećih godinu dana uspeti da to realizujemo, i da će se desiti dugo očekivani koncert u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)