REMBO U KOŽNOJ JAKNI: Godišnjica smrti slavnog DŽima Morisona, obdukcija nikada nije obavljena

V. N.

03. 07. 2021. u 08:53

AMERIČKI pesnik, pevač i vođa grupe "Dorsi" Džim Morison, jedan od članova Kluba 27, preminuo je u Parizu na današnji dan, pre tačno pola veka, od srčanog udara u kadi, ali autopsija nikada nije obavljena.

РЕМБО У КОЖНОЈ ЈАКНИ: Годишњица смрти славног Џима Морисона, обдукција никада није обављена

Foto Tanjug/AP

Neki smatraju da je umro od predoziranja drogom. Grub, privlačan i misteriozan, Morison je bio i ostao jedan od najuticajnijih pevača u istoriji rokenrola i jedna od najharizmatičnijih rok zvezda.

Rođen je kao Džejms Daglas Morison, a zvali su ga Kralj guštera, Erotski političar, Dionis, Gospodin Modžo Rajzing... Bio je jedan od retkih školovanih muzičara svog vremena - diplomirao je na UCLA. Na sceni je bio u kožnim pantalonama i čizmama, često je namerno padao tokom koncerta i improvizovao uglavnom turobne tekstove pesama o seksu, misticizmu, drogama, ubistvima, ludilu i smrti, inspirisane Vilijamom Blejkom, Šarlom Bodlerom, Džekom Keruakom i Oldusom Hakslijem.

Foto: Printskrin

Za sebe je govorio da je Artur Rembo u kožnoj jakni. Smatrao je sebe pesnikom, a njegova smrt u 27. godini, na vrhuncu slave, zaprepastila je obožavaoce širom sveta. Malo posle smrti Dženis Džoplin i Džimija Hendriksa, takođe članova Kluba 27, rekao je 1970. prijateljima u baru: "Pijete sa brojem 3". Počiva na pariskom groblju Per Lašez, u Uglu pesnika. Na bronzanoj ploči, pored njegovog imena, stoji i natpis na grčkom jeziku - "veran svom duhu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!