MOJE LUDO SRCE (5.): Čuvao sva pisma vernih "đokista"

Vesna PANTELIĆ

27. 05. 2021. u 12:00

KLUBOVI obožavalaca Đorđa Marjanovića, "đokisti", nicali su kao pečurke posle kiše širom SFRJ, u Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku, Svetozarevu, Kotoru, Nišu, Ljubljani, Sarajevu, Titogradu, ali i Sovjetskom Savezu, Kanadi, Italiji, Bugarskoj, Rumuniji, Kongu, Čehoslovačkoj...

МОЈЕ ЛУДО СРЦЕ (5.): Чувао сва писма верних ђокиста

Foto Arhiva "Novosti"

U hodnicima beogradske zgrade u Miloša Pocerca 25, gde su Marjanovići imali stan, ostavljali su mu poruke na zidovima - "Đorđe - trubadur 20. veka", "Olimp je planina bogova, ali bog živi na ovom spratu", "Đorđe je idol mladih", "Živeti bez tebe gore je od smrti", "Volimo vas slepo, ludo bezgranično"...

Nije Đorđe samo izgledao kao dobar momak, već je to i bio. Redovno je obilazio svoje verne "đokiste", rukovao se sa njima, slikao, družio. Pitao bi ih da li su naučili školske lekcije, čak je zahtevao da mu pokažu đačke knjižice. Obožavaocima koji su bili loši učenici, pretio je da ih neće pustiti na koncert. Zasipali su ga cvećem na koncertima, nekad se nije ni video na bini od buketa. Bilo je dana kada je otkazivao svoje nastupe, samo da bi zapevao na nekom humanitarnom koncertu za slepe ili paraplegičare. Pomagao je svima koji su dolazili na njegova vrata i tražili nešto.

- Sva ta brojna pisma obožavalaca su kod mene i još ih čuvam - ispričao je Đorđe. - Imam ih toliko, ali pamtim ih sve do najmanje sitnice. Bile su to ispovesti u kojima su mi ponekad govorili i ono što ne kažu ni majci. Sa obožavaocima se i danas sastajem, na svoj rođendan, 30. oktobra.

REPERTOAR BIRAO SA JEVTUŠENKOM

ČAK 30 puta odlazio je Đorđe Marjanović na turneje po SSSR, gde su ga slušale ne samo ruske kolege pevači, već i glumci Arkadij Rajkin i Kiril Lavrov, kralj klovnova Oleg Popov... Bivši svetski prvak u dizanju tegova u teškoj kategoriji, Leonid Žabotinski, držao je Đorđa u naručju oduševljen onim što je čuo na koncertu. Ipak, susret koji Marjanović nikad nije zaboravio, bio je sa ruskim pesnikom, piscem, dramaturgom, scenaristom, režiserom...

- To nije pevač, nije glumac, nije političar, to je bio Jevgenij Jevtušenko - pamtio je dobro Marjanović. - Taj vižljavi, suvonjavi, plavi čovek me je slušao na nekoliko koncerata.

Čak je jedne večeri sa mnom birao repertoar. Nije me napuštao nijednog trenutka. Bio je iza zavese. Nije sedeo, već je stalno šetao i posle svake pesme mi je prilazio i prenosio reakciju publike.

Zato je, na poslednju turneju sa koje se više neće vratiti, Đorđe Marjanović ispraćen 21. maja, sa svim divnim porukama koje su porodici, na vest o smrti najveće zvezde jugoslovenske zabavne muzike, slali poštovaoci njegovog lika i dela. Marjanovići su svaku posebno odštampali i stavili u kovčeg.

Marjanović je sedamdesetih i osamdesetih obišao ceo svet. Nije hteo da uspori tempo, govoreći da pravi umetnik umire na sceni. Nažalost, u aprilu 1990. na koncertu u Melburnu, doživeo je moždani udar na bini, pevajući, kao gost Lepe Brene, pesmu "Mene nema ko da žali". Izgubio je moć govora, koji će vremenom, tek, delimično povratiti. Po povratku iz Australije nikog nije hteo da vidi, osim čoveka koji je dolazio da ga obrije i podšiša. Zatvorio se u sebe, shvativši da više nema pevanja, scene, ni publike. Najteže mu je bilo da se suoči sa bolešću. Ali, ubrzo je proradio inat. Rešio je da prohoda, progovori, ponovo se smeje. Na rehabilitaciji su ga, kada bi rekao da nešto ne može, hrabrili rečima da može, jer je "na sceni mogao i više". U javni život vratio se kao maneken na reviji modne kuće "Nikolas", razbivši tako nagomilan strah od pojavljivanja pred ljudima. Dočekan je burom aplauza i ovacija.

Kada se legendarni pevač kao počasni gost 2006. pojavio na festivalu "Slavjanski bazar" u Belorusiji, publika je ustala, počela frenetično da aplaudira i skandira: "Pevaj, Đorđe!" I zapevao je. Prvi put posle šest godina. Publika je stajala na nogama i plakala. Uprkos bolesti, na insistiranje obožavalaca, Marjanović je priređivao koncerte gde je, uglavnom sa gostima, pevao na plejbek svoje stare hitove. Od publike se oprostio 31. maja 2004. koncertom u Sava centru. Publika se od njegovih pesama nikad nije oprostila. Na oduševljenje prisutnih na festivalu "Pesma leta", u junu 2016. u Smederevu, Đorđe Marjanović se poslednji put pojavio na koncertu, izvevši na plejbek "Zvižduk u osam", "Romanu" i "Nikad nije kasno".

- Ponekad mislim, u životu je sve išlo mimo mene, neočekivano i bolje i lepše nego što sam se nadao - iskren je bio veliki Đorđe.

KRAJ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju