OSVEŠTANO SPOMEN-OBELEŽJE: Pomen i počast žrtvama i braniocima Ukrine i Dervente

N. ĐURIĆ

21. 04. 2021. u 12:58

U DERVENTI je, uz služenje parastosa i polaganje venaca, osveštano spomen-obeležje u parku kod Starog mosta na reci Ukrini, na kojem su uklesana imena 43 poginula borca VRS i šest civilnih žrtva proteklog rata.

ОСВЕШТАНО СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ: Помен и почаст жртвама и браниоцима Укрине и Дервенте

Foto: N. Đurić

Vojislav Sibinčić, ratni pripadnik 27. motorizovane brigade, podsetio je na tom prostoru na u proteklom ratu jednu od najpresudnijih bitki za spas Dervente, ali i prodor muslimansko-hrvatske koalicije ka Prnjavoru, Banjaluci i drugim krajiškim prostorima Srpske.


-Na obalama Ukrine, aprila 1992., odigrala se jedna od presudnih odbrana, a imena onih koji su položili živote za slobodu, kao i nedužnih civila, su uklesana na ovom spomen-obeležju. U odbrani Mesne zajednice Ukrina 2, kasarne i ostalih delova Dervente, prvi u pomoć našim meštanima su pritekli komšije borci iz Rapćana i Osojaca-ispričao je Sibinčić.

Predsednik Gradske boračke organizacije Čedo Vujičić ukazao je na značaj ovog spomen-obeležja podignutog gotovo na samom poprištu te ključne bitke.

-Ovih dana se navršava 29 godina od kada je grupa hrabrih i odvažnih ljudi, od kojih su danas neki prisutni sa nama, izašli na nasip na rijeci Ukrini i gotovo je sigurno da su spasili narod sa ove strane reke od stravičnih i velikih zločina kakvi su pogodili srpskih narod na brodskim i derventskim područjima-kazao je Vujičić.
Značaj tog junaštva za tridesetak srpskih branilaca ukrinske obale je i u tome što tadašnja kasarna, kao najznačajniji vojni objekat, nisu prešli u ruke neprijatelja. To je bilo ključno za definitivno oslobođenje Dervente i probijanje Koridora, prema Bijeljini i Srbiji.

ZNAČAJ SPOMEN-OBELEŽJA

ZNAČAJ podignutog i osveštanog spomenika na obali Ukrine, uz 14 poginulih boraca iz MZ Ukrina, je i u ispisanim imenima poginulih čije su porodice u Derventu izbegli iz raznih krajeva BiH i sa sobom preneli posmrtne ostatke najmilijih.
Jedan od njih je i Jovo Ristić, iz Banovića (FBiH), čiji je brat Rodoljub poginuo 1992. godine na ozrenskom ratišu.

-Moj brat je poginuo kao maloletni borac. Posmrtno je odlikovan Medaljom majora Milana Tepića za iskazanu hrabrost. I njegovo je ime, na ovom spomeniku u Derventi gde sada živimo, uklesano među onima koji  su dali živote za Republiku Srpsku. To nam svima mnogo znači pogotovo sada kad je spomen-obeležje i osveštano-kaže Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo