RADIKALI ODALI POŠTU: Srpki narod će mu uvek činiti spomen

Novosti online

20. 03. 2021. u 16:00

SRPSKA radikalna stranka odala je poštu Spomenku Gostiću, najmlađem odlikovanom borcu RS koji je poginuo na današnji dan pre 28 godina.

РАДИКАЛИ ОДАЛИ ПОШТУ: Српки народ ће му увек чинити спомен

Foto: Printskrin

- Na današnji dan 1993. u Carstvo Nebesko preselio se najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske - Spomenko Gostić, i ime mu znači podsećanje da ga ne smemo zaboraviti. Srpski narod će mu uvek činiti spomen - objavili su radikali na Tviteru.

Parastos Spomenku Gostiću, služen je danas u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mesnom groblju, gde počivaju njegova majka i baka, koje se kao i Spomenkovo selo Jovići, danas nalazi u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci gde je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko meseci pre pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gde je i okončao svoj mladi život.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Članovi Udruženja dece poginulih boraca "Nasljeđe" Republike Srpske iz Bijeljine obnovili su 2017. godine spomenik na mesnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umetnik Deni Božić oslikao je mural sa likom Spomenka Gostića u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!