IŠČEKUJU INSTITUCIJE I AUTO-PUT! Reporter "Novosti" u Derventi - devetom gradu u Republici Srpskoj

N. ĐURIĆ

05. 04. 2021. u 14:01

PONOSNI i radosni smo što smo odnedavno zvanično žitelji grada, ali očekujemo da i u svakodnevnom životu osetimo blagodeti od tog statusa, uz blagoslov i skori dolazak u Derventu, u mesto svog odrastanja, patrijarha srpskog Porfirija.

ИШЧЕКУЈУ ИНСТИТУЦИЈЕ И АУТО-ПУТ! Репортер Новости у Дервенти - деветом граду у Републици Српској

Foto N. Đurić

Ovo su samo neke od poruka koje reporter "Novosti" beleži u Derventi, najmlađem, devetom, gradu u Republici Srpskoj.

- Postajemo građani, ali šargija i izvorna pesma ostaju u našim dušama. To nam je urođeno i u tradiciji. Tako će i ostati. A da li ćemo postati "gospoda i građani", kako nas već zadirkuju komšije iz Prnjavora, Broda, Modriče, zavisi od toga da li ćemo uistinu osetiti blagodeti grada. Pre svega, da se lečimo u vlastitoj bolnici, rađamo u svom porodilištu, vozimo po asfaltiranim putevima - kažu Slavko Marković i Pero Cvijanović.

RAČUNAJU NA BLAGOSLOV PATRIJARHA

UZ vest o statusu grada, još jedna prijatna vest u Derventi je ona o novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju, koji korene vuče iz ovdašnjeg sela Crnča.

- Nema kraja našoj sreći što je naš Prvoslav sad patrijarh. Ovde je često i rado dolazio. Očekujemo njegov blagoslov i red je da nam dođe kao novi poglavar SPC, a mi ćemo mu prirediti veličanstven doček - čuje se u derventskom kraju.

Stanoje Simić (76) zastajkuje na Starom mostu, nad Ukrinom. Nakon 39 godina provedenih u Nemačkoj vratio sa u rodni kraj da se, kako kaže, upokoji i nastavi tradiciju. On je rekorder u hrišćanskom svetu gde pravoslavci plivaju za krst časni.

Foto N. Đurić

- Nije nam se dalo da ove godine, zbog korone, a i ja sam imao blaži moždani udar, po 19. put derventskim ulicama ponesem časni krst. Želja mi je i Boga molim da bar još dvaput, do jubilarne 20. godine, na čelu litije, odozgo od Hrama krst donesem do ovog mosta i vode Ukrine - nada se Simić.

Kovid 19 je ne samo opustošio derventske ulice već i zakantačio i ugostiteljske objekte. Retku privilegiju da se okrepe napicima imaju samo proređeni gosti hotela "Biser".

- Nova skupštinska većina, uz smanjenje plata funkcionerima, izborila se i da đaci osnovci dobiju besplatan, a srednjoškolci sufinansiran prevoz, pevećali smo izdvajanja za poljoprivrednike, za borce, sportiste. Međutim, očekujemo da vladajući SNSD omogući da dobijemo bolnicu, policijsku upravu, a pre svega izlaz na auto-put - kaže Mirko Zemunović, predsednik Gradske skupštine.

I gradonačelnik Dervente Milorad Simić, uveren je u dalji napredak.

- Uspeli smo da Derventu, kao jednu od najporušenijih sredina u prošlom ratu, iz pepela podignemo do statusa grada. Uveren sam da ćemo sa domaćim i inostranim firmama, novim gradskim institucijama biti još poželjnije mesto za život - optimista je Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna