ŠTA SA VIŠKOM ZAPOSLENIH? Nakon promene vlasti u Gacku i Bileći, lokalna uprava suočena sa problemima

D. CURAĆ

25. 03. 2021. u 07:13

NAKON poslednjih izbora u Republici Srpskoj došlo je do promene vlasti u Gacku i Bileći, a nova lokalna uprava u obe opštine suočena je sa viškom radnika.

ШТА СА ВИШКОМ ЗАПОСЛЕНИХ? Након промене власти у Гацку и Билећи, локална управа суочена са проблемима

Foto D. Curać

Tako je u Gacku, gde je SNSD preuzeo vlast od SDS-a, došlo do raskidanja ugovora na određeno vreme sa 38 zaposlenih, koji su održali ispred zgrada opštine mirne proteste i koji tvrde da su žrtve revanšizma.

- Novi načelnik Ognjen Milinković je pred izbore najavljivao radna mesta za 500 stanovnika Gacka, a sada otpušta nas bez ikakvog razloga. Imali smo sastanak, nije imao nikakvo objašnjenje ni rešenje, a istovremeno u RiTE Gacko zaposleno je 50 ljudi koji nisu iz Gacka, a koji pripadaju vladajućim strankama - rekao je Bojan Coknić, bivši radnik Opštine Gacko.

REŠENjE Sednica Skupštine opštine Bileća, Foto arhiva

Aleksandar Kovačević ostao je bez posla u Vatrogasnoj jedinici nakon dve godine rada.

- Dobio sam otkaz nakon dve godine samo zato što ne pripadam stranci koja je na vlasti u Gacku. To je jedini razlog - istakao je Kovačević.

DUGOVI

NASLEĐENI dugovi prethodnih administracija i u Bileći i Gacku mere se milionima maraka. Tako u Gacku tvrde da su suočeni sa dugom od oko 10 miliona maraka, dok je u Bileći visina duga prešla 20 miliona.

Na drugoj strani, načelnik opštine Ognjen Milinković tvrdi da je sve urađeno po slovu zakona, a da su protesti politikanstvo.

- Zatekli smo 232 radnika, a veliki broj zaposlenih je dobio posao mimo zakona. Tu je bilo raznih nepravilnosti u predizbornoj kampanji i tehničkom mandatu. Ovo je u stvari odluka Upravne inspekcije - istakao je Milinković.

I u Bileći, gde je koalicija okupljena oko SDS-a preuzela vlast od SNSD nakon osam godina, takođe imaju problem sa viškom radnika ali tu još uvek traže rešenje. Na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta planiran je budžet od 10,8 miliona KM, od čega je više od pola planirano za plate opštinske administracije.

- Mi imamo oko 80 radnika viška i više od pola budžeta, preko pet miliona, planirano ja za plate zaposlenih. Pokušaćemo to pitanje rešiti stimulativnim otpremninama, ali ono što želim da istaknem revanšizma neće biti. Prvo što ćemo gledati je socijalna karta, a imaćemo i u vidu i da li je više članova jedne porodice na opštinskom budžetu. Izdvajanja za plate nas opterećuju, imamo ogromne dugove i zato moramo pronaći neko rešenje - rekao je načelnik Bileće Veselin Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista