NA UGAŠENU FIRMU, OTVORE SE TRI NOVE: Da li je u Srpskoj u godini pandemije više preduzeća zatvoreno ili registrovano

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 02. 2021. u 08:12

U PROŠLOJ godini u Republici Srpskoj je odjavljeno ili zatvoreno ukupno 1.201 firma, od velikih "d.o.o" preduzeća, pa do manjih, poput kafića, trgovina i frizerskih radnji.

НА УГАШЕНУ ФИРМУ, ОТВОРЕ  СЕ ТРИ НОВЕ: Да ли је у Српској у години пандемије више предузећа затворено или регистровано

Foto D. Pozderović

S druge strane, registrovano je novih 3.985 privrednih subjekata. To znači da je na jednog ugašenog poreskog obveznika osnovano tri nova, podaci su Poreske uprave RS, dostavljeni "Novostima".

Kada se podaci iz 2020. godine porede sa onima godinu dana ranije, vidi se da je u godini pandemij virusa korona ugašeno 152 privrednika manje. U 2019. je registrovano 4.648 firmi što jeste više nego u godini pandemije.

Ono što se vidi iz podataka PU RS jeste da su prošle godine ugašene 203 veće firme, što je znatno manje nego 2019. godine, kada je prestalo da posluje 365 takvih firmi.

Sagovornici "Novosti" kažu da podaci o broju ugašenih preduzeća i novoosnovanih u teškoj godini obeleženoj pandemijom i "lokdaunom", pokazuju da je privreda RS preživela sa minimalnim gubicima na terenu.

Katanac jedno od zatvorenih preduzeća , Foto P. Milošević

Saša Trivić predsednik Unije poslodavaca RS, kaže da iako je veoma teška godina iza Srpske, poslodavci su pokazali da su žilava "roba", spremni za borbu i da ne odustaju.

- RS je imala najmanji broj otpuštenih radnika u regionu u doba pandemije virusa korona.

Poslodavci su se borili da sačuvaju svako radno mesto - kaže Trivić.

POBOLjŠALI POSLOVANjE

POJEDINI sektori privrede u Srpskoj, pored drvoprerade, imali su rezultate veće nego godinu ranije, što pokazuje da su pojedine privredne grane radile i bolje. Na terenu privrednici su koristili svaku mogućnost da posluju bolje i iskoriste situaciju da poboljšaju svoje poslovanje. Svaka kriza je i nova šansa da se radi bolje i više, a to se pokazalo u RS - kaže Vladimir Blagojević.

On ističe da nije iznenađen podacima o broju ugašenih i osnovanih firmi, jer su poslodavci tražili rešenja kako bi opstali na tržištu i ostvarivali prihode, a pojedini i rekordne.

STAV Saša Trivić, Foto Privatna arhiva

- Kriza nas je naterala da se više borimo na tržištu. Podrška Vlade RS je bila od velikog značaja da se održimo na tržištu. Nedostatak radne snage je naterao poslodavce da prvo misle kako da zadrže firmu, a ne kako da je zatvore. Svesni smo bili da na tržištu nema mnogo radne snage. Uz pomoć Vlade RS zadržana su radna mesta što je bila osnova da prežive i velike i male firme - kaže Trivić i dodaje da mu je neko rekao u martu da će RS imati ovakve podatke na kraju godine, kladio bih se da neće biti tako.

Vladimir Blagojević portparol Privredne komore RS, kaže da je RS iz nepredvidivih situacija sa koronom i "lokdaunom" zadržala trend otvaranja preduzeća.

- Pozitivno je što u RS i dalje vlada trend da investitori žele da otvaraju firme i pokreću poslove - kaže Blagojević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije