NOVA PROVOKACIJA IZ SARAJEVA: Bošnjacima zasmetale koncesije koje daje Srpska

S.M.

29. 12. 2020. u 11:54

Iz REPUBLIKE Srpske oštre reakcije uz poruke da su koncesije nadležnosti RS.

НОВА ПРОВОКАЦИЈА ИЗ САРАЈЕВА: Бошњацима засметале концесије које даје Српска

foto Nezavisne novine

Dvadeset i četiri poslanika stranaka iz Federacije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnela su zahtev Ustavnom sudu BiH zbog odluka Republike Srpske o utvrđivanju uslova za dodelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na reci Drini, u opštini Foča.

Stav ovih poslanika je da donošenje navedenih odluka i rešenja o dodeli koncesije i zaključenje ugovora o koncesiji predstavlja aktivnosti suprotne Ustavu BiH, odnosno tačkama jedan i dva prvog člana, te tački pet šestog člana Ustava, navodi se u njihovom saopštenju dostavljenom javnosti iz Parlamentarne skupštine BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD u PD Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ocenila je za Novosti da zahtev grupe poslanika stranaka iz Federacije BiH Ustavnom sudu BiH da preispita koncesije RS za hidroelektrane na Drini predstavlja direktan atak na nadležnosti Srpske za upravljanje javnim dobrima i njen ekonomski razvoj.

- Ustav BiH u tački 1 prvog člana eksplicitno navodi da BiH ima međunarodnopravni kontinuitet, ali sa izmenjenom unutrašnjom strukturom koja se uporno i svesno prenebregava, rekla je Bursaćeva.

Prema njenim rečima, da Ustavni sud BiH zaista radi svoj posao, odnosno da tumači da li neki zakon ili odluka jeste ili nije u skladu sa Ustavom, mogli bi biti mirni i sačekati njegovu odluku.

Ona podseća da Ustavom BiH nije predviđeno da institucije BiH imaju bilo kakvu nadležnost kada su u pitanju poljoprivredno zemljište ili vodni resursi, te da je direktno članom 8 tačka 3 navedeno da Federacija BiH i RS obezbeđuju sredstva za finansiranje institucija BiH u odgovarajućem omjeru, osim ako Parlament BiH odredi drugačije, što indirektno potvrđuje da su entiteti vlasnici imovine i oni stiču prihode.

Šef Srpskog kluba u Paralamentu BiH, Nenad Stevandić, rekao je da Bošnjaci stalno pokušavaju da onesposobe, omalovaže ili da se negativno odrede prema svemu što ima veze sa Srbima, Republikom Srpskom i Srbijom. 

– Bošnjacima smeta što je RS potpisala realizaciju projekta sa Srbijom, a koja im je prvi komšija, koja je ulagala u BiH i gde živi veliki broj Bošnjaka, bilo u Sandžaku bilo u samom Beogradu, rekao je Stevandić.

Neverovatno je da im to smeta, istakao je Stevandić, a nije im smetalo da to kupi jedna privatna kompanija iz Njemačke.

– To samo govori o srbofobiji kao podlozi za reagovanje i stalnoj potrebi da se samo nanošenjem štete bilo kojem interesu Srba, Srpske ili Srbije mogu zadovoljiti te neprincipijelne i nemoralne projekcije koju bošnjački establišment stalno pokušava da nametne kao merilo u BiH, istakao je Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna