NEMA PARA ZA FIRME IZ SRPSKE: Konkurencijski savet BiH pokrenuo postupak protiv Poreske uprave Federacije zbog subvencija

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 12. 2020. u 07:52

SVA preduzeća koja posluju na celom području BiH dobila su neki vid finansijske pomoći u doba pandemije virusa korona, osim preduzeća iz Srpske koja imaju radne jedinice u Federaciji BiH. Naime, Poreska uprava FBiH donela je odluku da se za subvencionisanje doprinosa kao deo ekonomskih mera mogu prijaviti samo preduzeća sa sedištem u FBiH.

НЕМА ПАРА ЗА ФИРМЕ ИЗ СРПСКЕ: Конкурeнцијски савет БиХ покренуо поступак против Пореске управе Федерације због субвенција

Ilustracija / Fkoto D. Pozderović

Na taj način su više od 1.500 radnika i desetine firmi iz RS, koje imaju radne jedinice u Federaciji diskriminisane.

Zbog ovog skandaloznog poteza Poreske uprave FBiH na tržištu reagovao je Konkurencijski savet BiH, koji pokreće postupak protiv PU FBiH, a prema zahtevu Privredne komore RS. Postupak se zvanično pokreće radi utvrđivanja postojanja zabranjenih konkurencijskih delovanja u uputstvu te federalne uprave, a koje se odnosi na pomoć preduzećima radi prevazilaženja negativnih efekata pandemije virusa korona.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je PU FBiH donošenjem ovakvog akta direktno sprečila, ograničila i narušila tržišnu konkurenciju, jer je primenila različite uslove i podelila tržište i izvore prihoda, odnosno firme iz Srpske dovela u nepovoljan položaj u odnosu na one iz FBiH.

On kaže i da je PU FBiH, donoseći sporno uputstvo, u potpunosti zanemarila činjenicu da preduzeća sa sedištem u RS koja imaju poslovne jedinice na teritoriji Federacije, redovno uplaćuju doprinose za zaposlene u tim poslovnim jedinicama i da su u tom smislu u potpunosti izjednačena sa privrednim društvima iz FBiH. Prema njegovim rečima, u pitanju je sada likvidnost velikog broja preduzeća iz RS koji nisu ostvarili pravo na subvenciju.

- Radi se o jasnom i očiglednom narušavanju tržišne konkurencije, i podeli tržišta na preduzeća sa sedištem na teritoriji FBiH sa jedne strane, i preduzeća sa sedištem u RS. Navedeni gubitak, odnosno trošak, neće pogoditi privredna društva sa sedištem u FBiH, niti njihove poslovne jedinice u RS, budući da su te jedinice ostvarile pravo na subvenciju ili isplatu najniže plate u bruto iznosu - naveo je Blagojević.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD u NS RS, kaže da se iz pomenutog primera vidi da je u Federaciji prisutna klasična srbofobija.

- Namera je očigledno bila da se ekonomski ugrozi rad firmi iz RS na području Federacije. Poreska uprava FBiH pomenutim aktom direktno radi protiv firmi iz RS i poručuju da firme iz Srpske nisu dobrodošle i da bi očigledno najbolje bilo da napuste njihovo tržište jer su konkurencija firmama iz FBiH - istakao je Mazalica.

I BRČKO DISTRIKT PRECRTAN!

VLADIMIR Blagojević kaže da su u Poreskoj upravi FBiH pored firmi sa sedištem u RS precrtali i firme sa sedištem u Brčko distriktu. Dakle i preduzeća iz Brčkog su isto izbačena iz priče o dobijanju pomoći, bez obzira na to što imaju radne jedinice u Federaciji BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost