OSMICA PRIMER ZLOUPOTREBE POLOŽAJA: U Sudu BiH počelo suđenje direktoru i rukovodiocu "tajne službe" i saradniku

O. MATAVULj

19. 12. 2020. u 07:38

U SUDU BiH počelo je suđenje direktoru Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici i rukovodiocu Odseka za sajber bezbednost OBA Muhamedu Pekiću po optužnici za zloupotrebu službenog položaja.

ОСМИЦА ПРИМЕР ЗЛОУПОТРЕБЕ ПОЛОЖАЈА: У Суду БиХ почело суђење директору и руководиоцу тајне службе и сараднику

Foto AVAZ

Obojica se terete da su koristili resurse OBA da bi došli do informacija i fotografija o pošiljaocu prijave koja je protiv Osmice podneta Tužilaštvu BiH. Radi se o izuzimanju i objavljivanju nadzornih snimaka iz poslovnice "BH Pošte", što je nezakonito podvedeno kao pretnja po sigurnost BiH, a radilo se o privatnoj istrazi.

U uvodnoj reči tužilac Oleg Čavka je istakao da je ova optužnica školski primer zloupotrebe položaja. Tvrdi da su Osmica i Pekić iskoristili službu u privatne svrhe i za unutarstranačke optužbe.

- Nažalost, takvo ponašanje u BiH je uobičajeno. Krajnje je vreme da se takvi slučajevi počnu rasvetljavati, a počinioci kažnjavati - rekao je Čavka.

Pojasnio je da su optuženi pribavili fotografiju koverte prijemne pošiljke, sa brojem pošte i vremenom prijema pošiljke. Da bi utvrdili identitet pošiljaoca pokrenuli su istragu, vodeći se isključivo privatnim razlozima. Od direktora "BH Pošta" Mirsada Mujića, Pekić je zahtevao da mu obezbedi snimke pošiljaoca, navodeći da je to državna tajna.

PLATU NIJE PODIZAO GODINU DANA

MUHAMED Pekić je zbog složenosti postupka tražio dodatnog branioca po službenoj dužnosti (o trošku poreskih obveznika), što je i odobreno. Tužilac se protivio navodeći da je finansijskom istragom utvrđeno da Pekić godinu dana s računa nije podizao platu. Naglasio je i da je optuženi za 300.000 KM kupio stan u Sarajevu od bivšeg selektora fudbalske reprezentacije BiH Mehmeda Baždarevića.

Pekić je snimke dobio na USB, a Osmica ih je podveo kao pretnju po sigurnost BiH i označio stepenom tajnosti "interno", znajući da ti podaci ne predstavljaju pretnju po BiH.

- Time je uzrokovano stvaranje opšte građanske nesigurnosti za svakog anonimnog prijavitelja korupcije, zbog otkrivanja identiteta i ličnih podataka. Istovremeno je ugrozilo bezbednost i duševni mir Mirele Bubalo i Amine Ohranović, čiji su lični podaci javno objavljeni - istakao je Čavka.

On smatra da je Osmica narušio i ugled BiH jer su i svetski mediji izvestili kako je "direktor tajne službe BiH privatno špijunirao podnosioca prijava protiv sebe".

- Način izvršenja ovog krivičnog dela govori o moći OBA, što daje specifičnu težinu.

Nesporno je da OBA prikuplja podatke o svima, međutim, ukoliko ti podaci mogu predstavljati pretnju po sigurnost BiH, oni se obrađuju. Ako nisu pretnja, momentalno se uništavaju. To u ovom slučaju nije učinjeno, već je snimak završio na portalu istraga.ba - rekao je Čavka.

Mehmedagićev branilac Senka Nožica smatra da je reč o političkoj i montiranoj optužnici s ciljem da se njen klijent ukloni s čela OBA.

- Nova optužnica, tri nove istrage... Ta politička nastojanja ne smeju se dešavati preko pravosuđa - rekla je Nožica.
Tužilac je odgovorio da je uvredljivo optužnicu nazivati montažom i da odbrana govori o političkom progonu čoveka, čija pozicija ne bi trebalo da bude politička. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)