ZATVORENI ALTERNATIVNI SMEŠTAJI U MODRIČI: Posle dve i po decenije dobili krov na glavom (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

17. 12. 2020. u 23:56

U OKVIRU projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smeštaja u RS i BiH, u Modriči je 15 porodica dobilo ključeve od novoizgrađenih stanova.

ЗATВOРEНИ AЛTEРНATИВНИ СMEШTAJИ У MOДРИЧИ: После двe и пo дeцeниje дoбили крoв нa глaвoм (ФОТО)

Foto. Vid Blagoejvić

Tako su stambeni problem rešili posle više od dve i po decenije boravka po alternativnim smeštajima.

Novi stan dobila je petočlna porodica Nenada Mišića, izbeglice iz Maglaja. Njegov sin, desetogodišnji Vedran, presekao je vrpcu i stanove predao svojim komšijama na upotrebu.

- Konačno imam opet svoj krov nad glavom, konačno svoj porodični dom. To se jednostavno rečima ne može opisati, ni kazati. Ovo se zove sreća - rekao je po prejemu ključa Mišić.

Stan je dobila i četvročlana porodica Siniše Blagojevića, koja je proterana iz Gračanica. On kaže da je presrećan, jer je na ovo useljenje čekao od završetka rata.

Nova zgrada je izgrađene je za manje od dve godine. Za izgradnju 15 stanova koji su danas dobili svoje stanare utrošeno je više od 1,2 miliona maraka kreditnih sredstva razvojne banke Sveta Evrope i opštine Modirča. Time su u Modrči definitivno zatvoreni svi kolektvni centri i alternativni smeštaji.

Ključeve su im uručili Miloš Lučić ministar za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara BiH, načelnik Modriče Mladen Krekić i Ljubo Ninković predstavnik sekretarijata RS za raseljena lica.

- Ovim projektom CEB2 planirano da se do 2022. godine svi alternativni centri i kolektvini smeštaji zatvore na području RS. Na području Federacije BiH u tom periodu biće zatvoreno 75 posto kolektivni centara - naglasio je Lučić.

PET HILjADA JOŠ NEMA DOM

PREDSTAVNIK Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS Ljubo Ninković rekao je da je ostalo da se u Republici Srpskoj krov nad glavom obezbedi za još oko 5.000 proteranih Srba u proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu.

Opština Modriča obezbedila je projektno-tehničku dokumentaciju i sve infrastrukturne priključke. Novi stanovi su savremeno opremljeni potrebnim nameštajem i belom tehnikom, što omogućava dostojanstven život.

-Ako je meni ovoliko drago, onda možete misliti koliko je to ovim ljudima koji posle 25 godina dobijaju svoj krov nad glavom. Vidi se po njima da su srećni i kako i ne bi bili kada su dobili stanove sa modernim nameštajem koji će im omogućiti normalne uslove za život- rekao je Mladen Krekić načelnik opštine Modriča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)