PREMIJER VIŠKOVIĆ: Vlada ispunila sve da Srpska dobije 400.000 doza vakcine

S. M.

16. 12. 2020. u 16:43

ПРЕМИЈЕР ВИШКОВИЋ: Влада испунила све да Српска добије 400.000 доза вакцине

Foto D. Pozderović

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada Srpske pre više od dva meseca uplatila avans od 2,5 miliona KM, a u ponedeljak, 14. decembra i ostatak od 5,7 miliona KM, te da je na taj način u potpunosti isplaćen iznos za 400.000 doza vakcine protiv virusa korona koje treba da dobije Republika Srpska.Višković je naglasio da je Srpska u programu sa još 80 zemalja u Evropi i svetu, te da je Vlada Srpske u tom smislu sve uradila.

- Kao što je već poznato, vakcine se primaju u dve doze, znači to je negde za oko 200.000 stanovnika Srpske. To je ono što u ovom momentu rade sve zemlje, odnosno to je negde za 20 odsto populacije i mi smo u tom programu - poručio je Višković.

On se nada da će distribucija vakcina početi već u narednom periodu.

- Teško je sada govoriti o nekoj proceni da li će to biti za sedam, 10 ili 15 dana, nije sve do nas - rekao je Višković u izjavi za medije.

On je ponovio da je Srpska ispunila sve što je bilo do nje, te da se od proizvođača očekuje isporuka vakcina.Višković je rekao da će ljudi koji vode ovaj program odlučiti od kog proizvođača će nabaviti ovu količinu vakcina.

- Moguće je da će to biti od svih proizvođača određena količina, jer naprosto u ovom momentu nijedan proizvođač nema količinu koja se traži na tržištu. A bukvalno celi svet u ovom momentu traži te vakcine i kakva vakcina bude isporučena ostalim zemljama koje se nalaze u tom programu, a reč je o 80 zemalja, takva će biti isporučena i za BiH, odnosno Srpsku - pojasnio je Višković.

Višković je naveo da Srpska, pored programa "Kovaks" koji radi sa EU, radi i sa Ruskom Federacijom.

- Evo i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, koji je bio sa nama preksinoć u Istočnom Sarajevu, razgovarali smo o temi ruske vakcine. Od ruskih proizvođača smo dobili obimnu dokumentaciju koja se prevodi i biće upućena Agenciji za lekove BiH. U tom programu je i Srbija i radimo ubrzano svi skupa. Čim se steknu uslovi, vakcina može biti isporučena BiH - rekao je Višković i dodao da će Srpska obezbediti minimalno 200.000 doza vakcine iz Ruske Federacije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sanja

17.12.2020. 00:26

Ne razumijem. Prije vise od 2 mjeseca uplatili 2,5MKM, a ne znaju od koga se nabavljaju. Pa kome su uplatili i koliko su kupili, po kojoj cijeni? Ili su nekome ćušnuli ispod stola keš pa koliko ispadne?