SRBI OSUMNJIČENI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVEČOSTI: SIPA uhapsila dvojicu u Foči

O. M.

16. 12. 2020. u 11:00

SPOMENKO Novović (54) i policijski službenik PU Foča Borislav Pjano (52) uhapšeni su u akciji SIPA zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Foči 1992. godine, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

СРБИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЕЧОСТИ: СИПА ухапсила двојицу у Фочи

Ilustracija / Foto Depositphotos

Obojica su osumnjičena za ubistva, nečovečno postupanje i pljačkanje civila bošnjačke nacionalnosti u leto 1992. godine.

- Novović se tereti da je došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gde se nalazilo pet osoba, uglavnom staraca, koje je lično usmrtio hladnim oružjem te zapalio kuću zajedno sa leševima. Tereti se i za učešće u ubistvu žene, te nečovečnom postupanju prema dva civila - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Pjano osumnjičen da zajedno s drugim osobama učestvovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloletnih osoba.

- Nakon toga su iz kuće izveli 11 civila, a preostale ubili u kući pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa telima. Preostale civile su odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na područje Trnova - navodi Tužilaštvo BiH.

Pjano se tereti i za nečovečno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati