“MRTVA TRKA“ IZMEĐU DVOJICE UKRAJINACA: U Prnjavoru glasovi iz inostranstva odlučuju o odborniku

Ninko ĐURIĆ

05. 12. 2020. u 13:33

SASVIM je izvesno da će dilema kome će pripasti počast i odgovornost predstavnika - odbornika ispred nacionalnih manjina u lokalnom parlamentu „Male Evrope“, kakav glas zbog mnogobrojnih nacionalnih manjina uživa Prnjavor, biti otklonjena tek kada se prebroji i poslednji glas putem pošte pristigao iz inostranstva.

“МРТВА ТРКА“ ИЗМЕЂУ ДВОЈИЦЕ УКРАЈИНАЦА: У Прњавору гласови из иностранства одлучују о одборнику

Foto: Opština Prnjavor

Mrtva trka, od ukupno pet kandidata, je između dva pripadnika ukrajinske nacionalne manjine - Branka Deketa, aktuelnog odbornika u proteklom mandatu ispred Grupe građana, i Ivice Mađarovskog, nezavisnog kandidata.

Prema poslednjim, ali i još neizbrojanim glasovima putem pošte iz inostranstva, Deket je preuzeo blago vodstvo sa svega tri glasa.

Inače, na opšte iznaneđenje čak i dobrih poznavaoca političkih prilika u Prnjavoru, titulu pobednika „domaćih glasova“ poneo je Mađarovski sa 155 glasova.

- Drugi sa 12 glasova manje (143) je Branko Deket, slede Franjo Rover ispred italijanske nacionalne manjine sa 87 i Tomislav Preradović (Pokret Most 21) i Sandra Sinakijević (Savez mladih snaga) sa po četiri glasa - obelodanio je CIK BiH rezultate redovnih glasova, gde je Deket dobio još jedan glas (144) u „Odsustvu, mobilni tim i DKP“.

Foto: N. Đurić

Mađarovski

Mađarovski je, po mnogim procenama, priredio iznenađenje kao totalna politička nepoznanica sa tek prvim političkim pojavljivanjem, naspram favorita i već ranijih odbornika Deketa i Franje Rovera, inače, aktuelnog predsednika Saveza nacionalnih manjina RS.

- Za svoj program i viđenje odbornika nacionalnih manjina sem mnogobrojne rodbine i prijatelja, kao zaposlen u dva velika prodajna objekta stekao sam i mnoge druge pobornike - glasače, tako da iskereno nisam iznenađen svojom pobedom u konkurenciji „domaćih glasova“. Nadam se da ću biti novi odbornik i da će tako ostati i nakon prebrojavanja tkozvanih vreća iz inostranstva - kaže za „Novosti“ Mađarovski.

Foto: N. Đurić

Optimizam, međutim, ne napušta ni Deketa koji ne krije da su mu sada adut upravo glasovi iz inostranstva. To je potvrdio i poslednji izveštaj CIK-a, po kojem je Deket sa pristiglih 14 glasova, u odnosu na Mađarovskog i ostale protukandidate koji nisu dobili ni glasa, prešao u vodstvo sa 158, odnosno sa tri glasa više.

- Očekujem da ću dobiti još koji glas iz inostranstva gde imam mnogobrojnu rodbinu, čime će moja pobeda i novi mandat biti overeni - optimistički nam je telefonom najavio , iz UKC RS Banjaluka, gde je zbrinut usled zaraze virusom korona.

Foto: N. Đurić

Branko Deket

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!