NATAŠA OSVETLALA OBRAZ: Slepa vajarka iz Srpske uspešno okončala prvu godinu studija u Novom Sadu

Lj. ĐURIĆ

19. 10. 2020. u 09:55

NATAŠA Arsenović (21) iz Doboja, prvi slepi student iz Srpske na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, uspešno je prebrodila prvu godinu studija i time osvetlala obraz svima onima koji su je podržali i verovali da ih neće izneveriti.

НАТАША ОСВЕТЛАЛА ОБРАЗ: Слепа вајарка из Српске успешно окончала прву годину студија у Новом Саду

Foto Fejsbuk

- Ta divna vest upravo pred obeležavanje Međunarodnog dana belog štapa je možda i simblična poruka i nagrada našoj Nataši - kažu u njenoj porodici.

Kako kažu, ni sami ne znaju kako joj sve uspeva, ali dodaju da su ponosni, prosek od 8,5 je za divljenje, a pre par godina se spustila na skijama bez pomoći učitelja.

- Domski dani joj protiču uz pomoć novostečenih prijatelja, čak se i profesori na fakultetu prilagođavaju njenom načinu rada. Zahvalni smo i Vladi Srbije, jer studiranje ide na teret budžeta - ističe Natašina majka Spomenka Arsenović.

I pored požrtvovanja porodice, teško da bi Nataša uspela bez pomoći Grada Doboja, koji plaća troškove personalnog asistenta.

Po zakonima u Srbiji, on je neophodan za studiranje i boravak u Domu, a treba izdvojiti 56.000 dinara mesečno, pa su u traganju za rešenjima roditelji i Sanja Živković iz Udruženja za pomoć deci sa posebnim potrebama u Doboju pisali u ime Nataše gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću i predsednici Vlade RS Željki Cvijanović.

Obratili su im za pomoć, kako bi Nataši bilo omogućeno studiranje.

PREVAZIŠLA PREPREKE

PREZADOVOLjNA sam, prevazišla sam sve prepreke, čak i one za koje sam mislila da neće biti lako, jer sam prvi put tako daleko od kuće. Istina, bila sam i u srednjoj školi 40 kilometara u Derventi daleko od svojih, ali ovo je dalje i još ograničenja sa virusom korona se isprečilo - rekla nam je Nataša.

Nakon priloga u našem listu i interesovanje javnosti za taj slučaj, reagovao je dobojski gradonačelnik i ponudio rešenje.

- Našli su model kojim su pomogli Natašino studiranje, mesečno su izdvajali 1.000 KM koliko je potrebno za plaćanje personalnog asistenta, i nadam se da će to biti nastavljeno - kaže nam Spomenka, napomenuvši da za to Grad neće morati više izdvajati pun iznos, jer je u konkurisanju za stipendiranje Nataša od 60 mogućih imala 57 bodova i obezbedila stipendiranje.

Inače, Nataša je prva je slepa osoba u svetu koja je uspela da savlada tehniku grnčarstva, a nakon završene Srednje fizioterapeutske škole u Zavodu za slabovide i slepa lica u Derventi, upisala je prošle jeseni i Medicinski fakultet u Novom Sadu.

Nataša je do devete godine normalno odrastala, ali je od tumora potpuno oslepela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar