BEOGRAD-NOVI SAD-BANJALUKA: Krajiška i Hercegovačka kuća uskoro u Beogradu i Novom Sadu

S.M.

06. 10. 2020. u 19:21

U PLANU je da se Krajiška i Hercegovačka kuća otvore u Beogradu i Novom Sadu, a u Banjaluka će sledeće godine dobiti skraćena izdanja nekoliko beogradskih festivala i stalna gostovanja pozorišta "Atelje 212" i "Beogradskog dramskog pozorišta".

БЕОГРАД-НОВИ САД-БАЊАЛУКА: Крајишка и Херцеговачка кућа ускоро у Београду и Новом Саду

Foto: Grad Banjaluka

Dogovoreno je ovo danas na sastanku predstavnika Banjaluke, Beograda, Novog Sada i predstavnika Saveza opština i gradova RS. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke je rekao da je grad na Vrbasu već pobratim sa Novim Sadom, te da je danas Skupština grada Banjaluka verifikovala povelju o pobratimljenju sa Beogradom.

- Pre svega naši građani sarađuju i naše veze su svestrane one su ljudske, porodične, privatne. Za RS najvažniji partner u svakom pogledu je Srbija,rekao je Radojičić.

Dodao je da je Novi Sad pomogao Banjaluci u pripremama za evropsku prestonicu kulture.

Foto: Grad Banjaluka

- Ponudili smo da proširimo brendove Krajiške kuće, ali i Hercegovačke kuće, koju smo neovlašteno zastupali u ime Trebinja, i u Beograd i Novi Sad, kazao je Radojičić.

Naveo je da je govora bilo i o otvaranju naučno-tehnološkog parka u Banjaluci, jer i Beograd i Novi Sad imaju ove "pametne" parkove.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, je rekao da će otvaranjem Krajiške i Hercegovačke kuće, stvoriti mogućnost da svi građani ovog grada koji su poreklom iz RS, ali i oni koji nisu mogu da uživaju u ovim proizvodima.

-Razgovarali smo da i neki od beogradskih festivala koji se kod nas tradicionalno održavaju dobiju svoja skraćena izdanja u Banjaluci. Nažalost ove godine većina tih festivala se ne održava, ali to je dobra prilika da se pripremimo za sledeću godinu kako bi mogli građani Banjaluke mogli da vide nekoliko koncerata na primjer Jazz festivala ili sa Beer festa ilu neke filmove koji se prikazuju na Festu, kazao je Vesić.

Foto: Grad Banjaluka

Dodao je da će u narednom periodu u Banjaluci gostovati dva beogradska pozorišta.

-Trudićemo se da uvek imamo nekoliko pozorišnih predstava Ateljea 212 ili 'Beogradskog dramskog pozorišta u Banjaluci, naveo je Vesić.

Istakao je da imaju u planu da Beograd dobije park "Republike Srpske".

- Ideja je da taj park bude tako konstruisan da podseća na različite delove Republike Srpske, zaključio je Vesić.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, rekao je da je dominantna tema ovog razgovora bila borba protiv virusa korona.

-Razgovarali smo i o komunalnoj strukturi sva tri grada,rekao je Vučević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći