SAHRANJEN MOMČILO KRAJIŠNIK: Podnosio je sve hrabro i stameno (FOTO)

S.M.

17. 09. 2020. u 14:43

NA groblju Pribanj, kod Pala, danas je sahranjen Momčilo Krajišnik, prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS). Komemoracija povodom njegove smrti održana je danas u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

САХРАЊЕН МОМЧИЛО КРАЈИШНИК: Подносио  је све храбро  и стамено (ФОТО)

Foto "Dnevni avaz"

Sahrani nekadašnjeg predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) i predsednika NSRS, uz članove porodice, prijatelje i poštovaoce, prisustvovali su i visoki funkcioneri SDS, na čelu sa predsednikom SDS Mirkom Šarovićem, Sonja Karadžić Jovičević, potpredsednica NSRS, i Milovan Bjelica, potpredsednik SDS.

Foto "Dnevni avaz"

 


Opelo je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je u besedi kazao:


- Sve je podnosio hrabro, stameno, jer je imao veru, ljubav, dobrotu. Od nas hvala za sva vremena zbog onog što je učinio za srpski narod i srpsku crkvu.
Krajišnik je preminuo u utorak, 15. septembra, od posledica zaraze virusom korona na Klinici intenzivne medicine Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, gde je hospitalizovan 30. avgusta.

Foto "Dnevni avaz"

 


Krajišnik je bio prvi predsednik Narodne skupštine RS od 24. oktobra 1991. do 14. septembra 1996. Od 1996. do 1998. godine bio je prvi član Predsedništva BiH iz RS. U ranim jutarnjim časovima 30. aprila 2000. godine francuski specijalci SFOR uhapsili su ga u kući na Palama i odveli u Hag. Prvostepeno je bio osuđen za zločine počinjene tokom rata nad nesrpskim stanovništvom u BiH na 27 godina zatvora. Žalbeno veće Haškog tribunala mu je 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Oslobođen je krivice za genocid i saučesništvo u genocidu nad nesrpskim stanovništvom tokom ratnih sukoba u BiH. Većinu kazne Krajišnik je proveo u zatvoru u Sheveningenu, a ostatak u Velikoj Britaniji. Posle izdržane dve trećine kazne pušten je na slobodu 30. avgusta 2013. godine.

U Banjaluci i na Palama dočekan je sa velikim uvažavanjem, kao jedan od tvoraca RS. Nije se vraćao aktivno u politiku.

Foto "Dnevni avaz"

 

GOSPODIN "NE"


UOČI i tokom rata, Momčilo Krajišnik je učestvovao u političkim i mirovnim pregovorima, uključujući i pregovore u Dejtonu 1995. godine. Zbog nepopustljivosti pred međunarodnim posrednicima Ričard Holbruk, specijalni američki izaslanik za Balkan, opisivao ga je imenom Mister Nou (Gospodin "Ne").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!