PREMIJER RS: Odnosi sa Rusijom na najvišem mogućem nivou!

S. M.

14. 09. 2020. u 15:59

ПРЕМИЈЕР РС: Односи са Русијом на највишем могућем нивоу!

Foto: D. Pozderović

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković ocenio je da su odnosi Srpske sa Rusijom na najvišem mogućem nivou i zahvalio ruskim zvaničnicima što su spriječili dalji negativan uticaj visokog predstavnika u BiH.

Višković je rekao da Srpska ima veliko poverenje u predstavnike Ruske Federacije u BiH, pre svega, u ambasadora u BiH Petra Ivancova i članove njegovog tima koji pružaju značajnu pomoć Republici Srpskoj u savladavanju problema na međunarodom planu.

On je za "Rusku gazetu" istakao da je Srpska zahvalna predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i svim ruskim diplomatama je je njihovim naporima sprečen dalji negativan uticaj visokog predstavnika u BiH koji je ranije smjnjivao sa funkcija zvaničnike Srpske, pretio ljudima i lišavao ih biračkih prava.

Radovan Višković / Foto D. Pozderović

- Toga više nema, zahvaljujući iskrenoj i ogromnoj podršci Rusije - naglasio je Višković.

Višković smatra da Rusija i Republika Srpska istinom mogu zajedno suprotstaviti pokušajima Zapada da od njih naprave negativce.

- Mi smo dužni da tome suprotstavimo istinu koja je obavezna uvijek da se vodi tezom da zločini ne smiju biti zaboravljeni bez obzira na bilo kakve pretnje ili sankcije - rekao je Višković.

On je podsetio da je NATO izvršio agresiju nad srpskim narodom u BiH 1995. godine, da su od bombi ove alijanse stradala srpska deca, uništeni najvažniji infrastrukturni objekti, nanesena znatna materijalna šteta.

- Ako se tome doda i to da je prilikom bombardovanja korištena municija sa osiromašenim uranijumom, tada zločin izgleda još strašnijim. Posledice njegove primene osećaće se još dugo - ljudi, koji su živeli u pogođenim područjima sve češće umiru od bolesti raka, zagađen je znatan dio naše teritorije, zatrovana voda. Upravo zbog toga RS ne želi da bude član NATO - pojasnio je Višković.

Vlada RS

Na pitanje da li se pred predstojeće izbore u BiH u novembru može očekivati nešto slično "obojenoj revoluciji", Višković je rekao da uvek postoji ta opasnost i podsetio da se sa takvim pokušajima suočavala Banjaluka pred opšte izbore 2018. godine.

Višković je dodao da je ubeđen da postoje timovi stručnjaka i pojedinih organizacija koji su angažovani na realizaciji takve vrste scenarija, a koje finansiraju određeni centri moći.

- Oni se premeštaju iz države u državu, iz grada u drugi, izazivajući "obojene revolucije", rušeći sisteme, uništavajući političke partije i lidere koji se bore za svoju zemlju - naveo je Višković.

Višković je naglasio da su u RS svesni o opasnosti koja preti.

- Putem  MUP RS  i na druge načine, trudimo se da delujemo protiv takvih aktivnosti. Preduzećemo sve neophodne mjere da bi spriječili realizaciju scenarija "obojene revolucije" u Srpskoj - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, osnovna dužnost svake demokratije je uvažavanje izborne volje naroda, izraženo tokom otvorenog izbornog procesa.

- Ukoliko za vreme izbora dobijete većinu glasova građana, vaši politički protivnici treba da vas pozdrave kao pobednika, da priznaju rezultate, da bi sledeći put oni mogli da dobiju veću podršku glasača - naveo je Višković.

Višković je naglasio da ne treba komentarisati brojne slučajeve kada su pojedine snage osvajale minimalan broj glasova na izborima, te putem revolucije željele da se probiju u vlast, obmanjujući narod, te podsetio da se to već moglo videti u Libiji, Egiptu, Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)