JUNACIMA PUNA PAŽNJA: Sećanje na odbranu sela Mezgraja

V. Mitrić

13. 09. 2020. u 19:11

U PODMAJEVIČKOM selu Mezgraja obelženo 26 godina od kada su ga hrabri srpski borci, 13. septembra 1994. godine, oddbranili od snage takozvane Armije BiH iz Teočaka i ubile tri nedužna civila.

ЈУНАЦИМА ПУНА ПАЖЊА: Сећање на одбрану села Мезграја

Foto: V. Mitrić

Srodnici stradalih civila i palih osam boraca iz sela, predstavnici BO Ugljevik i lokalne vlasti, paljenjem sveća i polaganjem venaca,ukazali su, uz parastor pažnju za njihovo  večno delo, koje sadašnji naraštaju ne dozvoljavaju nikako da padne u zaborav ili u senku.

Foto: V. Mitrić

Meštanin Mezgraje Mitar Nešković rekao je da je na današnji dan 1994. godine u ranim jutarnjim časova upala takozvana Armija BiH i ubila tri civila i dva vojnika VRS.

- Meštani Mezgraje su poznati po tome što su branili svoje selo i porodice i svi naši poginuli meštani su život izgubili ovde braneći naš kraj -kaže Nešković.
Načelnik Ugljevika Vasilije Perić naglašava da su ovi div junaci naših dana svojim životima branili i odbranili selo i liniju naše odbrane.

Foto: V. Mitrić


-Ovdje je bila prva linija odbrane, a stanovnici Mezgraje su dali ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske i zaštitu srpskog naroda - rekao je Perić i ukazao da je potrebno njegovati ideale za koje su poginuli srpski borci.
Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković podsetio je da je na današnji dan učinjen ratni zločin nad civilima ovog mesta a da za to niko nije odgovarao.

Foto: V. Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)