DODIK SA SRBIMA U MOSTARU: Borimo se za veća prava, verujem da ćemo učestvovati u novoj vlasti

S. M.

08. 09. 2020. u 17:00

U MOSTARU je održan sastanak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Srba u ovom gradu.

ДОДИК СА СРБИМА У МОСТАРУ: Боримо се за већа права, верујем да ћемо учествовати у новој власти

Foto: Srna

Na sastanku je razgovarano o nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, koji će biti održani 20. decembra. Nosilac zajedničke srpske liste liste "Ostajte ovde zajedno za naš Mostar" biće Velibor Milivojević.

Dodik je obećao pomoć i podršku da bi Srbi bili adekvatno zastupljeni u Mostaru i nastupili kao relevantan faktor na političkoj sceni ovog grada. On je naveo da su Srbi ranijih godina bili moneta za potkusurivanje, ali da ne žele više da budu.

- Ovaj put, i radostan sam zbog toga, to nije slučaj. Nema predizborne priče o tome. Idemo da okupimo dovoljan broj ljudi i verujem da ćemo biti faktor koji će učestvovati u raspodeli nove vlasti u Mostaru - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je u Mostaru 1991. bilo više od 20.000 Srba, a prema poslednjem popisu oko 4.000.

Istakao je da je srpska zajednica u ovom gradu snažno devastirana, te da su u ratnom periodu zatrti svi oblici srpskog nacionalnog bitisanja.

Foto: Srna

- Srpska zajednica se polako vraćala sve vreme zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i političkim faktorima i partijama koje su gotovo u nemogućim uslovima bili prisutni u različitim oblicima. Naša udruženja ovde imaju značajan pečat. Sada smo u novoj situaciji, udruženi u naporima Republike Srpske, Srbije i naše zajednica da završimo naš hram do kraja godine - poručio je on.

Sastanku u Mostaru prisustvovali su predstavnici mostarskog SNSD i SDS, Izbornog štaba liste "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar", te predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Mostara.

Srpski član Predsedništva BiH je početkom jula, uoči usvajanja izmena Izbornog zakona BiH u vezi sa Gradom Mostarom, okupio predstavnike srpskih stranaka i udruženja, te predstavnike SPC sa kojima je usaglasio stavove koje će srpski parlamentarci zastupati kada je u pitanju Mostar.

Tada je dogovoreno da Srbi u Mostaru na lokalnim izborima, koji će u ovom gradu biti održani nakon 12 godina, nastupe jedinstveno sa zajedničkom listom na kojoj će biti okupljeni predstavnici stranaka i udruženja, a iza koje će stati SNSD i SDS. Krajem avgusta formiran je Izborni štab liste "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar" sa kojom će Srbi, prvi put nakon rata, pokušati izabrati svoje predstavnike u Gradsko veće Mostara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije